Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Γ. Παπακωνσταντίνου: προβλήματα χρηματοδότησης παιδικών σταθμών

Κύριοι Υπουργοί
Το πρόγραμμα δράσης «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» του ΕΣΠΑ 2007-2013» αφορά στην χρηματοδότηση των Βρεφικών, Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών, των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (Κ.Δ.Α.Π.-Μ.Ε.Α.). Το πολυδιαφημιζόμενο από την κυβέρνηση πρόγραμμα, ως μέτρο στήριξης των εργαζόμενων γυναικών και της προώθησης της ισότητας των δύο φύλων στην απασχόληση, μέχρι στιγμής εκκρεμεί. Έχουν ήδη περάσει περισσότερο από έξι μήνες και οι δημόσιες και ιδιωτικές δομές φύλαξης παιδιών, τόσο στο Νομό Κοζάνης, όσο και σ’ ολόκληρη τη χώρα δεν έχουν υπογράψει ακόμη σύμβαση με τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ), ο οποίος είναι δικαιούχος των πράξεων που εντάσσονται στο πλαίσιο της Δράσης.
Ως συνέπεια της προκήρυξης της παραπάνω Δράσης, οι εργαζόμενες μητέρες προερχόμενες από χαμηλά οικονομικά στρώματα ανέθεσαν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τον Σεπτέμβριο του 2008, την φύλαξη των παιδιών τους στις παραπάνω δομές με την «προσδοκία» ότι η καταβολή των διδάκτρων θα γινόταν μέσω του ΟΕΕ και χωρίς καμία επιβάρυνση για τις ίδιες. Από την άλλη, οι φορείς δέχτηκαν να αναλάβουν τη φύλαξη αυτών των παιδιών με την ίδια προσδοκία με αποτέλεσμα να μην έχουν πληρωθεί για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους για περισσότερο από μισό χρόνο. Επανειλημμένα οι υπεύθυνοι τόσο των τοπικών σταθμών φύλαξης παιδιών, όσο και πανελλαδικά, έχουν επικοινωνήσει με τους υπεύθυνους για το πρόγραμμα στο Υπουργείο Απασχόλησης, όπου οι «απαντήσεις» που παίρνουν κάθε φορά κάθε άλλο από ικανοποιητικές και υπεύθυνες είναι. Στην αρχή, το Υπουργείο είχε δεσμευτεί ότι θα καταβάλλει την πρώτη δόση του προγράμματος μέσα στο Νοέμβρη του 2008, που θα αφορούσε στα έξοδα φοίτησης των παιδιών από τον Σεπτέμβρη του ίδιου έτους, δηλαδή αυτονόητα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Πρόσφατα ενημέρωσε ότι θα καλύψει τα έξοδά τους από τον Νοέμβρη και μετά. Η τελευταία ενημέρωση που είχαν είναι ότι το θέμα εκκρεμεί στο Υπουργείο Οικονομικών. Τέλος, στην απίστευτη αυτή ταλαιπωρία που υφίστανται όλο αυτό το διάστημα οι σταθμοί αυτοί, έρχεται να προστεθεί και η υποχρέωση επανυποβολής όλων εκείνων των δικαιολογητικών (ασφαλιστική, φορολογική ενημερότητα κλπ), που φυσικά μετά από τόσο διάστημα έληξαν, ώστε να γίνει η αποπληρωμή από το πρόγραμμα και μάλιστα με ισχύ την ημέρα υπογραφής της σύμβασης – χωρίς να γνωρίζουν πότε θα γίνει αυτό.
Όλο αυτό το γεγονός έχει φέρει σε πλήρη απόγνωση τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς στο Νομό Κοζάνης, οι οποίοι βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο μιας και τα δίδακτρα για τις υπηρεσίες που προσφέρουν, αποτελούν την κύρια και πάγια πηγή εισοδήματός τους. Επιπλέον, αισθάνονται εγκλωβισμένοι, αφού δεν έχουν το δικαίωμα ούτε να απαιτήσουνε τα δεδουλευμένα από τους ίδιους τους γονείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αλλά ούτε και να διακόψουνε τη συνεργασία τους με τον ΟΕΕ λίγο πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς. Τις τελευταίες ημέρες σύμφωνα και με την επικοινωνία των ενδιαφερομένων με τον ΟΕΕ στην Κοζάνη, διαφαίνεται ότι υπάρχει κάποιου είδους κινητικότητα από την πλευρά του Υπουργείου Απασχόλησης όσον αφορά στο θέμα της υπογραφής των συμβάσεων.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί;
Τι προτίθενται να κάνουν για την άμεση τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων με τις ιδιωτικές και δημόσιες δομές φύλαξης παιδιών στο Νομό Κοζάνης, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, μέσα στο πλαίσιο της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που βιώνουν;
Ο ερωτών βουλευτής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας