Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Λαζ. Λωτίδης: Για ποιο έργο είστε περήφανοι κύριοι της κυβέρνησης;

Πριν από λίγες μέρες η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με δελτίο τύπου ανακοίνωσε με θριαμβευτικό ύφος διάφορα στοιχεία για την περιοχή μας. Στο ίδιο ύφος απάντησε σε δηλώσεις μου σχετικά με την ανεργία, το ΕΣΠΑ και τα 5 χρόνια τραγικής ανικανότητας της κυβέρνησης. Το ύφος, αλλά και το περιεχόμενο των ανακοινώσεων της Περιφέρειας δημιουργούν θλίψη, οργή αλλά και απορία για το πόσο βαθιά νυχτωμένοι μπορεί να είναι ορισμένοι στην κυβέρνηση.
Παρουσιάζουν νούμερα τα οποία είναι εμφανέστατα παραποιημένα, για να στηρίξουν το αστείο επιχείρημα ότι η κυβέρνηση με οργανωμένο σχέδιο έριξε την ανεργία στην περιοχή μας, τη στιγμή που τα Εργατικά Κέντρα του Νομού στενάζουν από την εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει σε δεκάδες επιχειρήσεις, τη στιγμή που ανακοινώσεις της ΕΣΥΕ ανεβάζουν την ανεργία σε τραγικά επίπεδα για την περιοχή μας ενώ οι προβλέψεις μιλούν για επερχόμενη ανεργία σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Παράλληλα, κομπάζουν για το δήθεν έργο τους με το 3ο ΠΕΠ, τη στιγμή που κλείνουν εργολαβικές επιχειρήσεις που απασχολούν εκατοντάδες κόσμο, τη στιγμή που το μισό πρόγραμμα είναι στον αέρα αφού μόνο τα μισά έργα έχουν ολοκληρωθεί, τη στιγμή που πολλοί που υλοποίησαν ιδιωτικές επενδύσεις περιμένουν για μήνες πολλούς να εισπράξουν τη συμμετοχή του προγράμματος, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής.
Για την ανεργία: είναι γνωστό ότι μαζί με την απογραφή στην οικονομία που έκαναν το 2004, τα καταστροφικά αποτελέσματα της οποίας βιώνουν σήμερα όλοι οι έλληνες, έκαναν και απογραφή της ανεργίας. Ανέβασαν τεχνητά τα ποσοστά ανεργίας που παρέλαβαν, έτσι ώστε να έχουν στη συνέχεια τη δυνατότητα χωρίς να κάνουν τίποτα να πουν ότι έριξαν την ανεργία. Το κυριότερο όμως είναι ότι άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού της ανεργίας. Δεν υπολογίζονται ως άνεργοι όσοι εργάζονται με μερική απασχόληση, ακόμα και μία ημέρα το μήνα! Επίσης, μέχρι το 2004, κάτοικοι της υπαίθρου εγγράφονταν ως άνεργοι ακόμα και εάν ήταν ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ. Αυτό μετά το 2004 σταμάτησε και έτσι ένας πολύ μεγάλος αριθμός ατόμων που είναι άνεργοι δεν καταμετρώνται πλέον ως άνεργοι. Με δύο λόγια: άλλαξαν τους ορισμούς, άλλαξαν τον τρόπο που μετράνε την ανεργία. Αλλά και πάλι, με όλα αυτά τα τερτίπια δεν καταφέρνουν να κρύψουν την τραγική αλήθεια, ότι δηλαδή η ανεργία επί των ημερών τους έχει θεριέψει, οπότε καταφεύγουν και σε χονδροειδή ψέματα. Για παράδειγμα, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους ότι η ανεργία των γυναικών ήταν στη Δυτική Μακεδονία το 2004 στο 38% και επικαλούνται σχετικά στοιχεία της Eurostat. Ε, λοιπόν λένε ψέματα! Ας κάνουν τον κόπο να κοιτάξουν την ανακοίνωση της Eurostat, που ο καθένας μπορεί να βρει στο διαδίκτυο, με τίτλο Regional Unemployment Statistics του 2006 και θα διαπιστώσουν ότι το σχετικό νούμερο είναι 26% για το 2004 και 28% για το 2005.
Όσο για τα τεράστιο έργο του περιφερειάρχη και της κυβέρνησης στη Δυτική Μακεδονία, μπορούν να μας πουν, επί πέντε χρόνια:
Γιατί δεν ολοκληρώθηκε ακόμα η Εγνατία και οι κάθετοι άξονές της στην περιφέρεια;
Γιατί δεν ξεκίνησαν καν οι δύο Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών στη Σιάτιστα και στον Πολύμυλο;
Γιατί καθυστερεί η αντικατάσταση των παλαιών μονάδων του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας;
Γιατί δεν έγινε ο δρόμος Κοζάνης – Σερβίων;
Γιατί δεν λειτουργεί η ΒΙΠΕ Κοζάνης;
Γιατί δεν έγινε το Πανεπιστήμιο;
Γιατί δεν έδωσε ακόμα νερό η Πραμόριτσα στο Βόιο;
Γιατί δεν έγινε τίποτα για την τουριστική ανάπτυξη και γενικότερα για την ανάδειξη της Λίμνης Πολυφύτου;
Γιατί δεν έγιναν οι βιολογικοί καθαρισμοί Ελίμειας – Βελβεντού – Σερβίων;
Γιατί έμειναν στο μισό τα μεγάλα αρδευτικά έργα;
Γιατί δεν έγινε τίποτα για τα τρία ερευνητικά ινστιτούτα που εξαγγέλθηκαν από τον περιφερειάρχη με τυμπανοκρουσίες, παρά μόνο άλλαξε όνομα το ΙΤΕΣΚ;
Θα θέλαμε να ρωτήσουμε επίσης τι γίνεται με εκείνο το περίφημο χιονοδρομικό του Βελβεντού, όπου δήθεν θα είχαμε Ελβετούς επενδυτές, λιφτ, τελεφερίκ και άλλα μεγαλεπήβολα, αλλά δεν ρωτάμε γιατί δεν θέλουμε να χαλάσουμε την ωραία ατμόσφαιρα που τότε είχατε δημιουργήσει με τα εγκαίνια και τις κορδέλες και τα μεταξύ των κυβερνητικών της περιοχής μας αλληλοαγκαλιάσματα και συγχαρίκια.
Με μία φράση: μπορείτε κύριοι της κυβέρνησης να μας πείτε ένα, ΕΣΤΩ ΕΝΑ, έργο για το οποίο είστε περήφανοι για τα πέντε χρόνια που είστε στην εξουσία; Μπορείτε να μας δείξετε αυτό το ΕΝΑ ΕΡΓΟ, να το δείξετε στους πολίτες του νομού μας και να πείτε: ορίστε, αυτό το φτιάξαμε εμείς;

Για το ΕΣΠΑ, μας λέτε ότι οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας μπορούν πλέον να κοιμούνται ήσυχοι αφού «ο Κώστας Καραμανλής εξασφάλισε ότι το 82% των πόρων του ΕΣΠΑ θα πάνε στην περιφέρεια». Ποιός Καραμανλής και ποιό ΕΣΠΑ; Πού είναι το ΕΣΠΑ, ξεκίνησε; Μέχρι στιγμής το μόνο που είδαμε ήταν εκείνη η διαφήμιση πριν ένα-δύο χρόνια που έλεγε «ξέρεις από ΕΣΠΑ;» Φαίνεται ότι κανείς δεν ξέρει από ΕΣΠΑ στην κυβέρνηση, γι αυτό και τίποτα δεν έχει ακόμα ξεκινήσει, κι ας διανύουμε ήδη τον τρίτο χρόνο του ΕΣΠΑ. Λέτε ότι σε λίγο βγαίνει η πρώτη προκήρυξη του ΕΣΠΑ. Στην αντίστοιχη περίοδο του 3ου ΠΕΠ, δηλαδή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2001, είχε προκηρυχθεί το 47% του ΠΕΠ και είχαν ήδη εισρεύσει στην περιοχή 33,1 εκ. ευρώ. Σήμερα; Δύο χρόνια και τέσσερις μήνες έχουν περάσει από την υποτιθέμενη αρχή του ΕΣΠΑ. Εκταμιεύτηκε έστω και ένα Ευρώ; Εάν δόθηκε έστω και ένα (αριθμός 1) ευρώ από το ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ας μας πούνε, πού πήγε; Σε ποιό έργο; Και ας πουν στους πολίτες της περιοχής μας, το ΕΣΠΑ έχει γεωργικό ταμείο, έχει κοινωνικό ταμείο; Η πρώτη περιφέρεια της χώρας σε ανεργία πόσους πόρους θα έχει για προγράμματα κατά της ανεργίας; Τα ψίχουλα του κεντρικού ΕΚΤ; Για ποιό πράγμα λοιπόν καμαρώνετε κύριοι της κυβέρνησης;
Λέτε τέλος ότι όλα όσα θαυμαστά κάνετε είναι «αποτέλεσμα οργανωμένου κυβερνητικού σχεδίου για την ανάπτυξη της περιφέρειας». Ποιό σχέδιο; Πού είναι αυτό το σχέδιο; Αφού είχατε εδώ και πέντε χρόνια οργανωμένο σχέδιο γιατί δεν το έχετε ανακοινώσει αυτό το σχέδιο, γιατί δεν το δίνετε τουλάχιστον τώρα στη δημοσιότητα; Μήπως δεν είχατε ποτέ απολύτως κανένα σχέδιο και απλά εφαρμόσατε τα όσα βρήκατε ήδη σε πλήρη εξέλιξη από το ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2004;
Δυστυχώς οι κύριοι της περιφέρειας και της κυβέρνησης θέλουν να νομίζουν ότι έκαναν μεγάλο καλό στον τόπο και θέλουν να πείσουν και τους πολίτες. Σε παλαιότερη δήλωσή μου πριν δύο χρόνια για αντίστοιχες υπερφίαλες ανακοινώσεις της περιφέρειας είχα πει ότι όλα αυτά θυμίζουν λίγο τους ήρωες του Λουίτζι Πιραντέλο στο έργο του "Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε", οι οποίοι δημιουργούν για τον εαυτό τους μια πραγματικότητα που κάθε τόσο αποδεικνύεται ότι είναι μάταιη και φανταστική, ζώντας έτσι σε μια ιλαροτραγική αιώρηση ανάμεσα στην πραγματικότητα και στη φαντασία. Δυο χρόνια μετά η κυβέρνηση δεν άλλαξε, ο περιφερειάρχης δεν άλλαξε, τίποτα δεν άλλαξε. Παραμένουμε λοιπόν «στο ίδιο έργο θεατές», αλλά όχι για πολύ, η παράσταση όπου να’ ναι τελειώνει.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπροστά στον 21ο αιώνα με τον Λωτίδη !!!!

Ανώνυμος είπε...

"Ότι θυμάσαι χαίρεσαι" κύριε Λωτίδη,αναλογιστείται και τα δικά σας έργα επί μια 20ετία.
Αν ξεχάσατε εσείς, ο λαός έχει μνήμη.
Θα σας συμβούλευα," η σιωπή είναι χρυσός".

Ανώνυμος είπε...

Μιλάει και ο Λωτίδης...
Ας πάει στο Βαθύλακκο και να δει πως θα τον υποδεχτουν οι κάτοικοι... Να δει τι τους ελεγε, πριν χρόνια, οταν ηταν υφυπουργός αμυνας..
Ειχε μαζεψει σε ενα καφενείο όλους τους κατοικους του βαθυλακκου και τους εδινε υποσχεσεις...
Μεγάλα ονειρα (του)...
Τίποτα δεν εκανε...
Αυτός είναι και μιλάει εδω με ενα στρέμμα κείμενο και ολο..ανοησιες!
Ας κανει μια βολτα στο Βαθυλακκο...
Να δει πως θα τον υποδεχτουν;

Το Προφίλ μας