Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Γ. Παπακωνσταντίνου: τι δεν μας είπε η Περιφέρεια για την ανεργία στη Δυτ. Μακεδονία

Βιάστηκε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να θριαμβολογήσει με ένα μακροσκελές δελτίο τύπου για τα ποσοστά ανεργίας στην περιοχή μας για το έτος 2008, για να έρθει η ΕΣΥΕ μια βδομάδα αργότερα και να αποτυπώσει με τον πιο γλαφυρό τρόπο τη δυσάρεστη πραγματικότητα, δημοσιεύοντας τα ποσοστά ανεργίας για τον πρώτο μήνα του 2009: 9,4% στο σύνολο της χώρας, 16,4% για τη Δυτική Μακεδονία. Ακόμη πιο απογοητευτικά είναι τα συμπεράσματα, αν κάνει κανείς τη σύγκριση με τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους, όπου τα ποσοστά ανέρχονταν στο 13,3%. Δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο, σημειώθηκε αύξηση 3,1% παρά την ύπαρξη «οργανωμένου κυβερνητικού σχεδίου για την ανάπτυξη της περιφέρειας, με τα 926 έργα που εντάχθηκαν στο 3ο ΠΕΠ και με την απορροφητικότητα στο 108%», κατά τα λεγόμενα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Και πάλι, όμως, τα ποσοστά του 2008 θα έπρεπε να προβληματίζουν και όχι να αποτελούν εφαλτήριο πανηγυρισμών. Θα έπρεπε να προβληματίζει το γεγονός ότι παρά τις «στοχευμένες δράσεις» της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ότι για 280 θέσεις στα 8μήνα της ΔΕΗ κάνουν αίτηση 1.068 άνεργοι, ποσοστό ρεκόρ σε σχέση με προηγούμενα έτη. Πόσο μάλλον τώρα που έχουμε στη διάθεσή μας νέα δεδομένα, ακόμη πιο δυσάρεστα και λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη το γεγονός ότι τα πραγματικά ποσοστά ανεργίας είναι πολύ μεγαλύτερα από τα επίσημα (υπολογίζεται στο 20% περίπου στην Κοζάνη), καθώς δεν συνυπολογίζονται σε αυτά ούτε οι απασχολούμενοι σε προγράμματα STAGE για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, ούτε φυσικά οι απασχολούμενοι σε θέσεις μερικής απασχόλησης.
Το δελτίο τύπου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αναφέρει, επίσης, το ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ως «μέσα μείωσης των δεικτών ανεργίας, αλλά και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών». Καλή η θεωρία αλλά για να μεταφραστεί σε πράξη θα πρέπει τα ιδρύματα αυτά να συνδεθούν άμεσα με την τοπική οικονομία και να αποτελέσουν πόλους ανάπτυξης, με νέες επιχειρήσεις γύρω τους, βασισμένες στη γνώση και στην τεχνολογία, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δε φαίνεται.
Ξεχνάει, επίσης, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ότι τα τελευταία χρόνια και ύστερα από τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής των μαθητών στα ΑΕΙ, τα περισσότερα τμήματα του ΤΕΙ Κοζάνης λειτουργούν με πολύ λιγότερους φοιτητές σε σχέση με προηγούμενα έτη, με αισθητή μείωση και σε αυτή την εναλλακτική πηγή εισοδήματος για την τοπική κοινωνία. Ούτε φυσικά η γνώση που παράγεται σε αυτά τα ιδρύματα μετακυλίεται στις τοπικές επιχειρήσεις για αναζωογόνηση της οικονομίας, με καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες.
Ακόμη πιο απογοητευτική είναι η περίπτωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, όπου καθυστερούν αδικαιολόγητα - και εις βάρος της τοπικής κοινωνίας - οι διαδικασίες ολοκλήρωσης λειτουργίας, καθώς παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει έξι χρόνια από την ίδρυση του, ακόμη στερείται βασικών υποδομών και αυτοτέλειας.
Με βάση όλα αυτά τα δεδομένα, πραγματικά είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς και να αναγνωρίσει ότι «η Περιφέρεια βαδίζει σταθερά, με πολιτικές κατευθύνσεις που διακρίνονται για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό τους και για τα μετρήσιμα αποτελέσματά τους», όπως ισχυρίζεται το δελτίο τύπου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Και τι γίνεται με όλες τις εναλλακτικές πηγές πράσινης ανάπτυξης και τουρισμού; Τι γίνεται με το μέλλον της ΔΕΗ στην περιοχή; Με την τουριστική αξιοποίηση της λίμνης Πολυφύτου, της λιγότερο αξιοποιημένης λίμνης της Ελλάδας; Τι γίνεται με την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής; Με τη δημιουργία μιας νέας αναπτυξιακής ταυτότητας του Νομού; Με νέες επιχειρήσεις επικεντρωμένες στις νέες μορφές ενέργειας και την αλλαγή προτεραιοτήτων, όπως τη δημιουργία τοπικού κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών, που θα επενδύει σε καινοτόμες επιχειρήσεις, με την ενθάρρυνση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στις νέες μορφές ενέργειες και στο περιβάλλον;
Ο τόπος μας έχει την ανάγκη αλλά και τις δυνατότητες για μια αλλαγή πορείας που θα φέρει πραγματική ανάπτυξη, βελτιωμένες συνθήκες διαβίωσης και κατά συνέπεια μείωση των ποσοστών ανεργίας, μέσα από εναλλακτικές μορφές απασχόλησης που θα δώσουν ανάσα στην τοπική οικονομία και ένα επιπλέον κίνητρο στον μόνιμο πληθυσμό να παραμείνει και να προσφέρει στον τόπο του. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε αντί να επιχειρείται – όπως κάνει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – να καλύπτεται η απουσία πολιτικής με επικοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας