Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου για την ασφάλεια των εργαζομένων

Η Εργασία θα συνεχίσει να σκοτώνει όσο δεν παίρνουμε μέτρα για την Υγιεινή και την Ασφάλεια των Εργαζομένων

«Η Εργασία σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από ό,τι οι Πόλεμοι». Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα της Διεθνούς Οργάνωση Εργασίας, σύμφωνα με την οποία πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι το χρόνο χάνουν τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα και ασθένειες σε όλο τον κόσμο. Έξι χιλιάδες εργαζόμενοι κάθε μέρα, δηλαδή ένας εργαζόμενος κάθε 15 δευτερόλεπτα.
Δεν χρειάζεται άλλη μια παγκόσμια μέρα όπως η 28η Απριλίου, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία και Διεθνής Ημέρα Μνήμης Εργατών, για να μετρήσουμε νεκρούς και να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας για όσα συμβαίνουν καθημερινά στους χώρους εργασίας.
Οι εργαζόμενοι σήμερα βιώνουν ένα φάσμα καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων. Απ’ τις βασικές αιτίες είναι η πλήρης εγκατάλειψη της προστασίας των εργαζομένων. Το ΠΑΣΟΚ σύστησε το 1998 το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, έναν μηχανισμό πρόληψης και καταστολής των εργασιακών κινδύνων, υποστήριξης και προστασίας των εργαζομένων, που εδώ και πέντε χρόνια είναι εντελώς απαξιωμένο. Στα πέντε αυτά χρόνια, μόλις 37 άτομα προσλήφθηκαν στο ΣΕΠΕ, κυρίως ως αναπληρωτές του πρώτου διαγωνισμού που έκανε το ΠΑΣΟΚ, ενώ την ίδια περίοδο προσλήφθηκαν 9.000 αγροφύλακες. Έτσι, επειδή οι επιθεωρητές εργασίας δεν επαρκούν, δεν γίνονται οι αναγκαίοι έλεγχοι. Στο μεταξύ δεν υπάρχει εκπαίδευση, ούτε κατάλληλες συνθήκες και εξοπλισμός, ώστε να πραγματοποιούνται ολοκληρωμένοι και συνεχείς έλεγχοι. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά εργασίας είναι πλήρως ανεξέλεγκτη και οι αριθμοί το αποδεικνύουν.
Το διάστημα 2003 - 2006, είχαμε μείωση της δραστηριότητας τόσο της Τεχνικής Υγειονομικής Επιθεώρησης, όσο και της Κοινωνικής. Στην Τεχνική Επιθεώρηση, οι κυρώσεις μειώθηκαν κατά 23%, ενώ οι περιπτώσεις με πρόστιμα μειώθηκαν κατά 55%. Αντίστοιχα, στην Κοινωνική Επιθεώρηση, την τριετία 2003-2006 οι κυρώσεις κατά 28%, ενώ οι περιπτώσεις προστίμων μειώθηκαν κατά 36%. Το ίδιο τραγική είναι η κατάσταση στον τομέα της υγιεινής και της ασφάλειας της εργασίας, καθώς υπάρχουν μόλις 16 γιατροί Εργασίας σε όλη την Ελλάδα.
Στην περιοχή μας έχουμε τρία θανατηφόρα ατυχήματα εργαζομένων στη ΔΕΗ, μέσα σε δύο μήνες μόνο. Αυτό δεν είναι χαρακτηριστικό μιας ευνομούμενης και προηγμένης κοινωνίας, όπως θέλουμε να θεωρούμε τη δική μας. Δεν μπορεί να πεθαίνουν άνθρωποι εν ώρα εργασίας, επειδή κάποιοι δεν κάνουν σωστά τη δική τους δουλειά. Επειδή δεν υπάρχει έλεγχος, δεν λειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και δεν τηρούνται οι Κανόνες Υγιεινής και Ασφάλειας.
Ο καθένας μας πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες του. Πρέπει να λάβουμε όλα αυτά τα μέτρα που θα ελαχιστοποιούν, αν όχι εξαλείφουν, τους κινδύνους και την πηγή τους. Συνεχιζόμενοι έλεγχοι πρέπει να αποτελέσουν τις ασφαλιστικές δικλείδες για την πρόληψη ατυχημάτων, αρκεί να γίνονται σωστά.
Η δημιουργία εθνικής πολιτικής για το θέμα της ασφάλειας στην εργασία, δεν είναι υπερβολή, αφού κρίνεται αναγκαία η πλήρης υιοθέτηση ενός αποτελεσματικού συστήματος επιθεώρησης και εφαρμογής της νομοθεσίας με βάση τα διεθνή πρότυπα.
Το ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να προχωρήσει σε πλήρη αναβάθμιση του θεσμού της Επιθεώρησης Εργασίας και δεσμεύεται ότι θα καταργήσει τις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις της ΝΔ, που καταστρατηγούν εργασιακά δικαιώματα, όπως το Ν. 3385/05, όπως έχει δεσμευτεί ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Είναι πρωτεύουσα προτεραιότητά μας όχι μόνο η στελέχωση του ΣΕΠΕ, αλλά και η ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου, του έργου, και του κύρους του.
Η εργασία είναι δικαίωμα, πηγή προσωπικής αξιοπρέπειας, παράγοντας ανάπτυξης και σταθερότητας, πυλώνας Δημοκρατίας. Πρέπει, λοιπόν, να εξασφαλίσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ασφάλειας στην εργασία, ενεργοποιώντας όλους τους αρμόδιους φορείς, και απαιτώντας ο καθένας να ανταποκριθεί στο ρόλο και τις ευθύνες που του αναλογούν: εργοδότες, εργαζόμενοι, κράτος, κάνοντας ο καθένας από την πλευρά του πράξη το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, τη μείωση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μακροσκελή κείμενα ερωτήσεις-απαντήσεις του κ Παπακωνσταντίνου, που κουράζουν βασανιστικά!
Δεν ξερει οτι πρέπει να ειναι συντομος στις δηλώσεις του και να μην αφιερώνεται σε μακροσκελή κειμενογραφία, ανευ..περιεχομένου!
Θα γινει και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος...
Ετσι θα μιλάει...
Θα είναι...λαλίστατος!
Μας εχει κουράσει με τις μεγάλες επερωτησεις και
το πολύ Μπλά-μπλά!!!

Ανώνυμος είπε...

blepe Antwnaros...!!
O anthrwpos tou pneumatos kai tis sofias..
O sunexistis twn arxaiwn filosofwn kai stoxastwn..

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Παπακωνσταντίνου, μην μπερδεύεστε, στους ψηφοφόρους του νομού Κοζάνης απευθύνεστε.
Μην υποτιμάτε την νοημοσύνη τους.
Μιλάτε για ασφάλεια και υγιεινή, επισκεφθήκατε ποτέ τα ορυχεία?
Πολλά στέλεχη σας έγιναν εργολάβοι στα ΑΗΣ και τα ορυχεία, δεν σας ενημέρωσαν τι μέτρα προστασίας έχουν για τους δούλους τους?
Μιλάτε για δικαίωμα στην εργασία,απο τα χωριά που πλήττονται άμεσα απο τις δραστηριότητες της ΔΕΗ, στα χρόνια της διακυβέρνησης σας,γνωρίζετε πόσα "γαλάζια ή κόκκινα" παιδιά με πτυχία, εργάζονται στην εν λόγω επιχείρηση και με ποιά κριτήρια είναι ακόμα άνεργα?
Οι συνδικαλιστές και οι επιθεωρητές εργασίας λειτουργούν με αυτό τον τρόπο,γιατί η κυβέρνηση σας τους έδωσε αυτό το δικαίωμα.
Είστε τόσο συμπαθής, μην χαλάτε την εικόνα σας με τέτοιες δηλώσεις.

Ανώνυμος είπε...

O ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ της Ελλάδας με την υπερδύναμη μαίνεται από την πρώτη στιγμή που εξελέγη ο Καραμανλής.

9 ΓΕΓΟΝΟΤΑ που πρέπει να θυμόμαστε όλοι (και ιδιαίτερα οι οπαδοί του πασόκ):

1.Μία ΜΟΝΟ μέρα μετά την ορκωμοσία της ΝΔ το 2004, οι Αμερικάνοι αναγνώρισαν τα σκόπια με το όνομα Μακεδονία. Γιατί δεν το είχαν κάνει 8 χρόνια επί Σημίτη; Αυτά τα πράγματα θέλουν προετοιμασία, ΕΤΥΧΕ την ίδια μέρα που έχασε τις εκλογές ο Σημίτης να καταθέσουν την αναγνώριση; Προφανώς ο Σημίτης ήταν o άνθρωπός τους και δεν ήθελαν να τον πλήξουν πολιτικά. Δεν θέλει πολύ φαντασία να καταλάβει κανείς γιατί ο Σημίτης παρέδωσε στο Γιωργάκη το δαχτυλίδι, χωρίς να γίνει κανονικό συνέδριο εκλογής αρχηγού, όπως το 1995. Είχε εντολή.
2.Το 2005 ήλθε το σχέδιο Ανάν. Ο Καραμανλής (μαζί με το μακαρίτη τον Παπαδόπουλο) είπε όχι στο σχέδιο Ανάν. Τότε άρχισαν τα όργανα από τους καναλο-εκβιαστές (κάνε ότι σου λέμε αλλιώς σε ρίχνουμε).
3. Το 2006 άρχισαν οι συνεννοήσεις με τους Ρώσους για τους αγωγούς. Κεντρικό πρόσωπο στις εξελίξεις ο Βουλγαράκης, που αποκάλυψε ότι οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα του Καραμανλή και κάποιων υπουργών, μέσω της Vodafone του Κορωνιά και της Ιντρακόμ του Κόκκαλη στην Παιανία.
4. Ο Καραμανλής βάζει το Βουλγαράκη στο Ναυτιλίας και προωθεί τη συμφωνία για ιδιωτικοποίηση των λιμανιών ΟΛΠ και ΟΛΘ.
5.Παραμονές των εκλογών του 2007 καίγεται η Πελοπόννησος. Μετά τη νίκη του Καραμανλή το Σεπτέμβριο υπογράφεται η τελική συμφωνία για τους αγωγούς με τον Πούτιν και κερδίζουν οι κινέζοι της Cosco (μετά από διεθνή διαγωνισμό) τα λιμάνια. Ο Βουλγαράκης είναι στο στόχαστρο της ΝSA.
6.Μάρτιος 2008. Ο Καραμανλής ταπεινώνει τον προκλητικά φιλοσκοπιανό πλανητάρχη Μπούς στο Βουκουρέστι, με τη βοήθεια του Σαρκοζί. Πριν το Βουκουρέστι οι Αμερικανοί απειλούν, μετά σιωπούν. Οι σκοπιανοί συνεχίζουν το βιολί τους.
7.Σεπτέμβριος 2008. Δύο υπόδικοι για κακουργήματα καναλάρχες (Κοντομηνάς, Κυριακού) και τρείς που τρέφονται μόνο από δημόσια έργα (Μπόμπολας, Λαμπράκης, Βρυώνης) αρχίζουν συντονισμένη επίθεση στον Καραμανλή για μία αντιπαράθεση μεταξύ δημοσίου-μονής Βατοπεδίου που σερνόταν από το 2000, επί Σημίτη. Χρηματικές δοσοληψίες που να εμπλέκουν υπουργούς δεν φαίνονται πουθενά.
8.Το Δεκέμβρη αρχίζουν ταραχές στην Αθήνα, που μεταδίδονται ακαριαία σε όλο τον κόσμο (πώς γίνεται να είναι στημένα τα ξένα τηλεοπτικά συνεργεία στο Σύνταγμα πριν αρχίσουν τα επεισόδια κανείς δεν μπορεί να το εξηγήσει) με αφορμή το θάνατο ενός νεαρού από αστυνομικό στα εξάρχεια.
9.Ιανουάριος 2009. Οι καναλάρχες έχουν καθημερινά πρώτο θέμα τις κραυγές του Γιωργάκη να γίνουν εκλογές (μόλις ενάμισυ χρόνο από τις προηγούμενες, πού ξανακούστηκε;). Αφορμή είναι αμφισβητούμενης φερεγγυότητας γκάλοπ που βγάζουν οι ίδιοι κάθε σαββατοκύριακο.

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ;

Οι Αμερικάνοι θέλουν οπωσδήποτε να ελέγξουν την Ελλάδα. Τα αμερικανικά συμφέροντα είναι πολλά, πάρα πολλά.
1. Η αμερικανική βάση Bondsteel στα σύνορα Σκοπίων-Κοσόβου είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο (εκτός ΗΠΑ) και στοχεύει τα νότια της Ρωσίας. Χωρίς σταθερή κυβέρνηση στα Σκόπια διακυβεύεται η λειτουργία της.
2. Η Κύπρος καθορίζει τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό εδώ και πενήντα χρόνια. Οι Αγγλοαμερικανικές βάσεις εκεί είναι καθοριστικές για την πίεση στους Παλαιστινίους. Η Κύπρος πρέπει να δεχθεί το σχέδιο Ανάν πάσει θυσία.
3. Οι ρωσικοί αγωγοί, όχι μόνο δίνουν οικονομική ανάσα στη Ρωσία αλλά βοηθούν στην απεξαρτητοποίηση της Ευρώπης από τον αμερικάνικο αγωγό Nabuskο που έρχεται από την Τουρκία.
4. Μέσω των Ελληνικών λιμανιών οι Κινέζοι βάζουν πόδι σε όλες τις Ευρωπαικές αγορές και συσφίγγουν τις σχέσεις Ε.Ε. και Κίνας.

ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ;

Ο Ελληνικός λαός αντιστέκεται γιατί ξέρει ότι σήμερα τα Ελληνικά συμφέροντα είναι αντίθετα από τα αμερικανικά.
Τα κτυπήματά τους όμως είναι συνεχή και κάτω από τη μέση. Οι αμερικανο-ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες δουλεύουν χέρι-χέρι με τους ντόπιους ιδιοκτήτες καναλιών και εφημερίδων.
Αφού δεν ακούει ο Καραμανλής χρειάζονται ένα πρωθυπουργό που λέει ναι. Και ποιος καλύτερος από ένα δικό μας άνθρωπο, που είναι μάλιστα μισός αμερικανός εξ αίματος.

Ανώνυμος είπε...

O klasikos o makakas o ellinas pou blepei ta panta san istories sunomosias...
H ousia einai mia, oti kai na les, oso kai an to paideueis to mualo sou na breis apantiseis sta giati, o AXRHSTOS paramenei AXRHSTOS!!!

Το Προφίλ μας