Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

ai-vreS: Βατερό - έγκλημα και τιμωρία...

Άσχημη εντύπωση μας προκάλεσαν οι δύο ανακοινώσεις της Μητρόπολης για το γνωστό θέμα με τον παπά-αρχιμανδρίτη-ιερομόναχο και τις κατηγορίες της ασέλγειας. Την εντύπωση ότι απέτυχαν να διακρίνουν τη σοβαρότητα του θέματος. 
 
Στην πρώτη ανακοίνωση – την πρωινή – εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην ελληνική δικαιοσύνη και τον τιμωρούν με προσωρινή αργία. 
 
Στη δεύτερη –τη μεσημεριανή – και αφού το σκέφτηκαν καλύτερα, μπορεί να δέχτηκαν και τις επικρίσεις λαού και κλήρου, των δημοσιογράφων σίγουρα, αποφάσισαν επιτέλους να κινήσουν τις διαδικασίες για να πάρουν μέτρα, παρακολουθώντας παράλληλα τις εξελίξεις στην ελληνική δικαιοσύνη. Η «προσωρινή» αργία παραμένει. 
 
 Το περιστατικό συνέβη το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής στις 17/4 και η ανακοίνωση ήρθε την Τετάρτη στις 22/4. Σχεδόν μία εβδομάδα μετά! 
 
Οι «κοσμικές» αρχές είχαν κινηθεί αστραπιαία και προφυλάκισαν το δράστη (άντε καλά τον φερόμενο ως δράστη). 
 
Η εκκλησιαστική «ελέω Θεού» αρχή σκεφτόταν μια εβδομάδα πώς να κινηθεί. Ένα το κρατούμενο. Πάμε παρακάτω. Σε όλες τις οργανωμένες (δυτικές) κοινωνίες η τιμωρία γι’ αυτούς που παραβαίνουν τον «κοσμικό» νόμο είναι συνήθως η φυλάκιση, σπανίως η κοινωνική εργασία, σπανιότατα τα ισόβια ή ο θάνατος. Η πιο συνηθισμένη ποινή είναι η φυλάκιση, η στέρηση δηλαδή της ελευθερίας – το ύψιστο αγαθό του ανθρώπου. Υποτίθεται ότι με τη στέρηση της ελευθερίας έρχεται ο σωφρονισμός, ακολουθούμενος από την επανένταξη στην ευνομούμενη και δίκαιη κοινωνία (sic). 
 
Η «κοσμική» αρχή λοιπόν πράττοντας το καθήκον της και σωστά, έστειλε τον ύποπτο στον Κορυδαλλό κατηγορώντας τον για κακουργηματική πράξη. Κακουργηματική, σημειώστε το. 
 
Αγνοούμε τις διαδικασίες της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης αλλά μπορούμε να σχηματίσουμε μια ιδέα από προηγούμενους χειρισμούς της σε τέτοια ζητήματα – ουσιαστικές συνέπειες μηδέν. Δεν μπορούμε όμως με τίποτα να ερμηνεύσουμε την κατηγορία της «ανάρμοστης ηθικής συμπεριφοράς» όπως και την προκλητική τιμωρία της «προσωρινής αργίας». 
 
Ανάρμοστη ηθική συμπεριφορά πάει να πει ότι ο παπάς χαμογέλασε πονηρά σε κάποιο νόστιμο κοριτσάκι ή αγοράκι; Ότι βούτηξε από το παγκάρι; Ότι βγήκε στο καφενείο και έπαιξε χαρτιά ή ήπιε κανένα τσίπουρο; Ότι στο πανηγύρι του χωριού έριξε δυο-τρεις γυροβολιές; 
 
Ο άνθρωπος κατηγορείται για κακούργημα. ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ, όχι αστεία! Όχι ότι δεν έκανε και τα παραπάνω σύμφωνα με μαρτυρίες. Κι εσείς «προσωρινά» τον «παύετε»; 
 
Για να δούμε τι εστί «προσωρινή αργία»: ότι ο παπάς δε θα ιερουργεί. Δηλαδή θα απέχει των καθηκόντων που είχε ως παπάς. Για κοιτάξτε ειρωνεία, από τη μία η κοσμική δικαιοσύνη στερεί το ύψιστο αγαθό, την ελευθερία και προσδοκά σωφρονισμό, και από την άλλη η εκκλησία, ο πνευματικός θεσμός, στερεί το κοσμικό-επαγγελματικό κομμάτι των μελών της, την ιερουργία. Για την ταμπακιέρα ουδέν! 
 
Τι μας είπε σήμερα ο Δεσπότης από τον άμβωνα του Αγ. Γεωργίου Σερβίων; «Ένα μέλος του κλήρου αμάρτησε. ΑΝ αμάρτησε». Παραβλέπουμε την αμφισβήτηση και στεκόμαστε στο «αμάρτησε». 
 
Η αμαρτία είναι πνευματικό ατόπημα. Εδώ μιλάμε για ποινικό κακούργημα. Δεν είπε ένα μέλος του κλήρου εγκλημάτησε. Είπε αμάρτησε. Σαν να έφαγε λάδι την Παρασκευή δηλαδή. 
 
Ποιον αφορά η πνευματική πρόοδος του παπά; Και οι αμαρτίες του; Έχει καταλάβει ο Δεσπότης τι έγινε; Να του θυμίσουμε; 
 
Τη Μ. Παρασκευή μετά την αποκαθήλωση του σώματος του Χριστού και ενώ ο επιτάφιος στολιζόταν, ο παπάς σήκωσε το ράσο του και αυνανίστηκε μπροστά στο ανήλικο που το είχε σπρώξει στα ιδιαίτερα δωμάτια και έπειτα το προσκάλεσε να συμμετέχει!
 
Βουίζει το διαδίκτυο με τον όνομα του παπά, με το παρελθόν του, με το "μέσον" του, με προηγούμενες πολλαπλές απόπειρές του.
 
ΑΝ αμάρτησε;  
 
Δε θα σταθούμε στη στάση κάποιων συγχωριανών που δικαιολογούν τον παπά και κατηγορούν τον 17χρονο και τον πατέρα του. Αυτοί χρήζουν ψυχιατρικής βοήθειας και αποτελούν αντικείμενο κοινωνιολογικής έρευνας. Θα συγχαρούμε το παιδί και την οικογένειά του για τη λεβεντιά που είχαν να καταγγείλουν το γεγονός αψηφώντας τον κίνδυνο κοινωνικού στιγματισμού και αποκλεισμού.
Vamp

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ωχ ωχ ωχ τωρα θα σας την πεσει και η εκκλησια. δε θα σας φτανουν οσοι σας κατηγορουν? θελετε κι αλλους?

Ανώνυμος είπε...

ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΟΝΕΙΔΟΣ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ. ΕΛΕΟΣ...

Ανώνυμος είπε...

Autoi nomizoun oti o theos einai idioktisia tous kai patane panw se ptwmata gia na ginei to diko tous!!

Elpizw pragmatika otan o Papantreou ginei epitelous prothipourgos na eixei tin politiki magia na kanei epitelous to diaxwrismo kratous eklissias kai na kratikopoihsei thn eklissiastiki periousia!!

Eleos pia en eth 2009 na skeftomaste opws prin 500 xronia!
Allo h pisti kai allo h arpaxti upo ton fobo tin kolasis!!!

Me ta lefta auta tha eixame mia swsti paideia, mia kaluteri ugeia..enw twra exoume papades me 1 dis gia wra anagis kai opou oti kai na kanoun einai apla i kaki stigmi...!

Bre OUST!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ έταζε "λαγούς με πετρχείλια" και διαχωρισμό Κράτους- Εκκλησίας και Εκκλησιαστική Περιουσία.
Προκόψαμε με τον πατέρα ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ εδώ και μια 20ετία, τώρα ήρθε ο άλλος ΣΩΣΙΑΣ, ο γιος του ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.
Μπορεί να έχει βέβαια καλές προθέσεις και το πιστεύω γιατί αυτός αν και γιος του φαίνεται τίμιος και ειλικρινής αλλά με το παρελθόν του πατέρα του, μπορούμε να τον εμπιστευθούμε?

Νίκος και Γιάννης είπε...

Φαίνεται πάντως ότι μεγαλύτερος και καλύτερος Θεός είναι ο έρωτας.
Ο άλλος παπάς στην Κεφαλονιά παρατούσε στη μέση τη λειτουργία για να κάνει σεξ με τη γκόμενα. Μια φορά λέει τον περίμεναν οι συγγενείς με το νεκρό έξω από την κλειδωμένη πόρτα της εκκλησίας να "τελειώσει".
Δέστε τα δελτία ειδήσεων.... ουστ ρε!

Ανώνυμος είπε...

ρε ο καιρός σας τα σπαει!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Gi'auto kai eipa elpizw o giorgos o papantreou na exei tin politiki magia pou oute o MEGAS Antreas den eixe se auto to thema na proxorisei stin aposxisi alla -to sumantikotero- stin kratikopoihsh tis terastias periousias pou exei i ekklisia!
Mporoume na ton empisteutoume?? Pros to paron nai...oi praxeis tou tha deixoun...

Ανώνυμος είπε...

Ακουσατε δηλώσεις του δεσπότη στην εκκλησία? Δεν καταδίκασε την πράξει του παπά. Κατάδικασε τον κόσμο που ασχολείται και του δημοσιογραφους που το ειπαν. Θα μας τρελανη ολους

Ανώνυμος είπε...

...aston to despoti twra, exei alla sto mualo tou..erxete h Ιερή Εικόνα της Παναγίας της Ζιδανιώτισσας της Ζωοδόχου Πηγής στην πόλη της Κοζάνης kai prepei na etoimasei megalous diskous gia tin konoma...

ZWA ELLHNES!! ZWA!!! XYPNATE REEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Όμοιος ομοίω αεί πελάζει.(Πλάτων)

Ανώνυμος είπε...

BRAVO AI-VRES, DIMOSIAGRAFOS I NOMIKOS EISAI???POLY KALI PROSEGGESSI TOU THEMATOS! ANTIKEIMENIKI THA ELEGA ME VASI KAI AFTA POU DIAVASSA STIS EFIMERIDES...AFTO POU VLEPO EGO, EINAI OTI OTAN MIA KOINONIA EPITREPEI TI DIAFOTHORA TOTE STA MIALA OLON, AKOMI KAI TON ANTHROPON TIS EKKLISSIAS,OLA EPITREPONTAI KAI OLA PROSPATHOUN NA TA KALYPSOUN (DES YPOTHESSI PAVLIDI, VATOPEDI KLP. OLOUS PREPEI NA TOUS ELEGXOUME, AKOMI KAI TIN EKKLISSIA KAI AFTO GIATI OLOI DEN EINAI IDIOI KAI AFTOI TIS EKKLISSIAS KAI AFTOI TON DIAFORON POLITIKON PARATAXEON.THA PREPEI NA MATHOUME KAI NA SYMVALLOUME ME TON TROPO TIS ZOIS MAS STIN EPITEUXI ENOS YGIOUS PERIVALLONTOS STO OPOIO MEGALONOUN TA PAIDIA MAS KAI MESSA STO OPOIO ZOUME. AFTO EXEI TI MEGALYTERI SIMASIA. AN DEN MPOREIS NA EMPISTEFTEIS TOUS PILITIKOUS KAI MALISTA AFTOUS POU EKLEGEIS TOTE POS NA EMOPISTEFTEIS TOUS DIORIZMENOUS PAPADES KAI DASKALOUS...XREIAZONTAI AXIOLOGISSI KAI KOINONIKO ELEGXO, DEN SYMFONEITE??? PANTOS KAI PALI BRAVO STON/STIN SYNTAKTI/KTRIA TOU ARTHROU! EXAIRETIKO!

Ανώνυμος είπε...

Σας έχει αντιγράψει και το λέει πως τα πήρε από σας το γνωστό μπλογκ του Ροϊδη. Έβαλε και σύνδεσμο.
http://roides.wordpress.com/2009/04/27/27apr09/

Το Προφίλ μας