Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Γ. Παπακωνσταντίνου: η ΝΟΔΕ... περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας

Είναι προφανές από την πρόσφατη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Περιφέρειας ότι, εκεί, στο λόφο της ΖΕΠ, έχουν μπλέξει ελαφρώς τους ρόλους. Δεν έχουν καταλάβει ότι η Γενική Γραμματεία μίας Περιφέρειας είναι κρατική υπηρεσία και όχι κομματική οργάνωση. Εκφράσεις του τύπου «όλα αυτά που παραδώσατε το 2004 κύριοι του ΠΑΣΟΚ» μπορεί να χρησιμοποιούνται από μία κομματική οργάνωση, αλλά είναι ανεπίτρεπτες σε επίσημες ανακοινώσεις κρατικής υπηρεσίας. Βέβαια, δεν μας εκπλήσσει αυτή η στάση. Είναι γνωστή η ιδιοκτησιακή αντίληψη της ΝΔ για το κράτος. Αποτελεί γι’ αυτούς λάφυρο και όχι εργαλείο στην υπηρεσία της χώρας και του πολίτη.
Επί της ουσίας τώρα: Η ΝΟΔΕ… Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας επιχειρεί τη γνωστή προσφιλή τακτική της κυβέρνησης να χρεώσει όλα τα δεινά της χώρας είτε στο ΠΑΣΟΚ, είτε στη διεθνή κρίση. Ουδείς, όμως, πλην της σημερινής κυβέρνησης ευθύνεται για την παταγώδη αποτυχία στην υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2008, το έλλειμμα του οποίου ξέφυγε 8 δις από το στόχο, που η ίδια η κυβέρνηση είχε θέσει! Για να έχουμε μία αίσθηση μεγεθών, η απόκλιση είναι μεγαλύτερη από το συνολικό ποσό του κρατικού προϋπολογισμού, που πήγε το 2008 για την παιδεία. Είναι αισθητά μεγαλύτερη από το συνολικό κόστος κατασκευής της Εγνατίας Οδού!
Για την ανεργία, η ανακοίνωση «ξεχνά» την αναθεώρηση των στοιχείων, που έκανε η νέα κυβέρνηση, μόλις ανέλαβε, με την οποία υποτίθεται ότι «αυξήθηκε» η ανεργία το πρώτο τρίμηνο του 2004, ενώ η χώρα ετοιμαζόταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες! Για να μειωθεί βέβαια, στη συνέχεια, με τις γνωστές ταχυδακτυλουργίες. Αν πιστέψουμε τη ΝΔ, το 2008, με ρυθμό ανάπτυξης κάτω του 3%, η ανεργία στη χώρα μας ήταν χαμηλότερη από το Ολυμπιακό έτος 2004 με ρυθμό ανάπτυξης 5,6%! Ένα μόλις παράδειγμα: μέχρι το 2004, ένας εργαζόμενος που δούλευε μέχρι και 12 μεροκάματα το μήνα καταγραφόταν ως άνεργος. Σήμερα, εάν δουλέψει πάνω από ένα (1) μεροκάματο το μήνα, διαγράφεται από τις λίστες ανεργίας! Έτσι μειώνεται η ανεργία στη χώρα και στην περιοχή μας…
Εκεί, όμως, που η κυβέρνηση πραγματικά μεγαλούργησε είναι στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων. Πλησιάζουμε στο μέσο του τρίτου χρόνου υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007-2013 και δεν έχει απορροφηθεί ούτε ένα ευρώ από αυτό! Και αντί να ασχοληθεί με την εγκληματική αυτή αμέλεια, κατά τη συνήθη τακτική της, η κυβέρνηση της μηδενικής απορρόφησης στο ΕΣΠΑ αντιπολιτεύεται το ΠΑΣΟΚ. Σε λίγο, δεν αποκλείεται να μας πουν πως φταίει το ΠΑΣΟΚ και για τη μηδενική απορρόφηση στο ΕΣΠΑ…
Όσο για τις επιδόσεις της στο Γ’ ΚΠΣ, οι πολίτες διαπιστώνουν δια γυμνού οφθαλμού τη σημαντική κάμψη στην υλοποίηση έργων και αναπτυξιακών δράσεων στην περιοχή μας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Οποιοσδήποτε καλοπροαίρετος πολίτης συγκρίνει τι έγινε από το 2004 έως σήμερα με ό,τι έγινε πριν το 2004, καταλήγει σε ασφαλή συμπεράσματα. Και βέβαια στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του Γ’ ΚΠΣ, παρ' ότι παρουσιάζει τυπικά υψηλή απορροφητικότητα, η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση μετέφερε ένα σημαντικό μέρος των πόρων του από περιφερειακά έργα και προγράμματα σε εθνικά έργα.
Αν σε αυτό προσθέσουμε τη μαζική εκ των υστέρων ένταξη στο Γ’ ΚΠΣ χιλιάδων έργων σε όλη τη χώρα, που είχαν ολοκληρωθεί ή ξεκινήσει με εθνικούς πόρους από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, χωρίς κανένα κοινωνικό και αναπτυξιακό αποτέλεσμα και με μόνο στόχο την τεχνητή αύξηση του ποσοστού απορρόφησης, αλλά και την πρωτοφανή πρωτοβουλία της κυβέρνησης της ΝΔ να μειώσει τον προϋπολογισμό του Γ’ ΚΠΣ κατά 1,8 δις ευρώ στα τέλη του 2006, λόγω αδυναμίας απορρόφησης – από αυτό και μόνο η Δυτική Μακεδονία στερήθηκε άμεσα πολλά εκατομμύρια ευρώ – αντιλαμβάνεται κανείς πολύ καλά ότι η φράση του πρωθυπουργού «ήρθε η ώρα της Περιφέρειας» τελικά ήταν μάλλον απειλή και όχι υπόσχεση.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συνεχίστε "το ξεκατινιάσμα".
Επίπεδο πολιτικών. Ίδιοι είστε, έχετε την εντύπωση, ότι δεν σας έμαθε ο λαός?
Μαλώνετε για το ποιός τρώει περισσότερα?

Το Προφίλ μας