Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Δάσκαλε που πάλευες

Tου Πάσχου Μανδραβέλη
Είναι εκπληκτικό -και ίσως ειρωνικό-, αλλά ο μόνος οργανισμός που εφαρμόζει πλήρως το Μνημόνιο είναι το ΚΚΕ στις επιχειρήσεις του. Εφαρμόζει ακόμη και εκείνα που δεν προβλέπονται από το Μνημόνιο, αλλά το ΚΚΕ καταγγέλλει ότι γίνονται ελέω Μνημονίου.
Δεν το λέμε εμείς, το περιέγραψε η ίδια η γενική γραμματέας του κόμματος στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη. Απλώς υπογράμμισε ότι το κάνει για αγαθούς, ήτοι σοσιαλιστικούς, σκοπούς.
Οπως είπε η κ. Παπαρήγα «έχουμε πάρει μια σειρά αποφάσεις περικοπών και σε εκδόσεις κ. λπ. Και αυτά, κοιτάξτε να δείτε, είναι πρόβλημα γιατί αφορούν τη δράση του κόμματος. Επομένως, γίνανε απολύσεις στον “902”, αυτό δεν το κρύψαμε».
Το Μνημόνιο, βέβαια, δεν προβλέπει απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, ούτε στον κομματικό.
Κάθε νουνεχής άνθρωπος, όμως, γνωρίζει ότι η περικοπή του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων αναπόφευκτα οδηγεί σ’ αυτό που περιέγραψε η κ. Παπαρήγα: «αναγκάζεσαι να συρρικνώσεις κάποιες δραστηριότητες γιατί δεν έχεις...». Για να υπογραμμίσει την ανάγκη των απολύσεων η γ. γ. του ΚΚΕ έθεσε ένα ρητορικό ερώτημα στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ: «Δε μου λέτε, είναι ο “902” εδώ ως τηλεόραση; Δεν είναι. Πρώτη φορά συνεργείο του “902” δεν ήρθε στην περιοδεία. Γιατί; Περικοπή. Που δεν έχει ξαναγίνει αυτό, εδώ οποιαδήποτε συγκέντρωση κάναμε έτρεχε ο “902”. Βλέπετε τώρα τον “902”; Δεν υπάρχει “902”. Που σημαίνει ότι θέλεις λιγότερο προσωπικό».
Εκτός των απολύσεων όμως, το ΚΚΕ εφαρμόζει στην πράξη όσα καταγγέλλει και μάλιστα η κ. Παπαρήγα επαίρεται γι’ αυτό: «Στα στελέχη του κόμματος, όχι μόνο δεν έγινε αύξηση τα τελευταία χρόνια... αλλά σήμερα παίρνουν λιγότερα, έγινε περικοπή μισθών, με απόφαση και έχει ενημερωθεί όλο το κόμμα... Και χωρίς ωράρια λειτουργίας 8 - 5 κ. λπ.».
«Μισθοί πείνας» και «καταστρατήγηση του ωραρίου» από το ΚΚΕ; Φυσικά, διότι το κόμμα, όπως είπε η κ. Παπαρήγα δεν βγαίνει: «Γενικά, τα οικονομικά του ΚΚΕ, τα έσοδά του, έχουν πέσει πάρα πολύ, όπως έχουν πέσει και τα έσοδα της λαϊκής οικογένειας, όπως έχουν πέσει και τα έσοδα του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού λαού. Εξαιτίας της κρίσης. Βεβαίως εξαιτίας της κρίσης». Δηλαδή για την κ. Παπρήγα έχουν μειωθεί τα έσοδα όλων εκτός των ιδιωτικών επιχειρήσεων από τις οποίες το ΚΚΕ ζητά κατώτατο μισθό 1.400 ευρώ και καμία απόλυση;
Βεβαίως, όπως υπονόησε η κ. Παπαρήγα οι περικοπές σε επίπεδο πείνας και η πλήρης ελαστικοποίηση του ωραρίου είναι από τα μέλη του ΚΚΕ εθελοντική προσφορά. Αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε, διότι ανυπακοή σ’ αυτές τις αποφάσεις σημαίνει διαγραφή και απόλυση. Και πού θα βρει δουλειά ο 64χρονος κ. Σπύρος Χαλβατζής αν απολυθεί από το ΚΚΕ; Αρα, το στοιχείο το εκβιασμού, αυτό που καταγγέλλει το ΚΚΕ για όλες τις άλλες επιχειρήσεις, ενυπάρχει.
«Τι να κάνουμε; Πείτε μας. Πώς θα το αντιμετωπίσουμε; Δεν τους πληρώνεις; Τους απολύεις, και τους απολύεις με τον παλιό νόμο, όχι με τον καινούργιο νόμο των απολύσεων, με την προηγούμενη αποζημίωση. Ο, τι μπορείς κάνεις, αλλά πέστε μου τι;». Λογικότατα τα ερωτήματα της κ. Παπαρήγα. Ας σκεφθούμε τώρα το Δημόσιο, που επίσης δεν έχει λεφτά...

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βρε αι-βρες
είμαι αυτός που έκανε χθες το σχόλιο για τις αναρτήσεις σου με τις μοτοσυκλέτες.
Το πήρες τόσο σοβαρά και έβαλες μπούρδες του μανδραβέλη για να μας τη σπάσεις;
Άστο καλύτερα βαλε καμιά ανάρτηση για τα κολεόπτερα!

ai-vreS είπε...

:-)

Ανώνυμος είπε...

Την επομένη της ανακοίνωσης των νέων σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, που βάζουν τη σφραγίδα στη χρεοκοπία και εξαθλίωση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, επέλεξε ο αρθρογράφος της φιλοαστικοφασιστικής «Καθημερινής» Πάσχος Μανδραβέλης για να ρίξει, εκ νέου, λάσπη στο ΚΚΕ με αφορμή τη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του «902», αλλά και μέτρα για τα οικονομικά του Κόμματος. Στόχος της εφημερίδας και του αρθρογράφου, είναι ο αφοπλισμούς του εργατικού, του λαϊκού κινήματος προκειμένου να υποταχθεί στην πολιτική που του τσακίζει τα δικαιώματα, στο μονόδρομο της επιβολής σκληρών αντιλαϊκών μέτρων,για να σωθεί το κεφάλαιο. Γιατί την κρίση δεν τη δημιούργησε ούτε ο λαός ούτε το ΚΚΕ, αλλά η πλουτοκρατία με τα τεράστια κέρδη και την υπερσυσσώρευση. Και γι' αυτό χτυπά το ΚΚΕ.

Ο Π. Μανδραβέλης, δεν κόπτεται ούτε για τους «μισθούς», ούτε για τα «δικαιώματα» των στελεχών του ΚΚΕ ή των εργαζομένων στον «902», όπως δεν κόπτεται για τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων γενικότερα. Οταν μιλάει και όταν γράφει το κάνει από τη σκοπιά της πλουτοκρατίας και των συμφερόντων της. Με αυτήν τάσσεται και όχι με τους εργαζόμενους και το λαό.

Ετσι, σημειώνει ότι «για την κ. Παπαρήγα έχουν μειωθεί τα έσοδα όλων εκτός των ιδιωτικών επιχειρήσεων από τις οποίες το ΚΚΕ ζητά κατώτατο μισθό 1.400 ευρώ και καμία απόλυση;». Επιχειρεί, δηλαδή, να πει στο λαό ότι αφού υπάρχει κρίση δεν υπάρχει περιθώριο για αιτήματα, δεν υπάρχει χώρος για τις λαϊκές ανάγκες, δεν χωράει διεκδίκηση και αγώνας, παρά μόνο υποταγή, «σφίξιμο» του ζωναριού, νέες θυσίες μέχρι να ματώσει η λαϊκή οικογένεια. Οτι αφού το κεφάλαιο παραδέρνει στην κρίση του, ο λαός πρέπει να δεχθεί την καταιγίδα σε βάρος του για να σωθεί η πλουτοκρατία.

Ομως, η σωτηρία του λαού βρίσκεται στον αντίποδα της σωτηρίας της πλουτοκρατίας. Βρίσκεται στην πάλη και τη διεκδίκηση των πραγματικών αναγκών του, στην λαϊκή οργανωμένη δράση για να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, στη διαμόρφωση λαϊκής συμμαχίας για την αντεπίθεση, για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές.

Το Προφίλ μας