Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Διαπραγματεύσεις με την Ελβετία για τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων

Κοντά σε συμφωνία για τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων που διατηρούν Έλληνες φορολογούμενοι στην Ελβετία βρίσκονται οι αρχές των δύο χωρών.
  Ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου αποκάλυψε χθες από τη Θεσσαλονίκη ότι προωθείται συμφωνία με την κυβέρνηση της Ελβετίας περί υποχρέωσης των ελβετικών τραπεζών να αποδίδουν στην Ελλάδα ένα ποσοστό επί των ελληνικών κεφαλαίων που είναι κατατεθειμένα σε αυτές.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο δύο χώρες διαπραγματεύονται τη συνομολόγηση διμερών φορολογικών συμβάσεων κατά το πρότυπο εκείνων που συμφωνήσαν με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.
Μάλιστα, αναφερόμενος στις καταθέσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ελληνική κυβέρνηση ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και θα υπάρχουν συνέπειες όπου εντοπίζονται παρανομίες.
Σημειώνεται πως στα τέλη Ιουνίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλος είχε επικοινωνία με την Ελβετή ομόλογό του, με την οποία εξέτασαν το πλαίσιο πιθανής διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας και Ελβετίας κατά τα πρότυπα αυτής που συνήψαν οι Ελβετοί με Βρετανία και Γερμανία.
Στο πλαίσιο αυτό η συμφωνία που εξετάζουν Ελλάδα και Ελβετία αφορά στην είσπραξη ενός ποσού από τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων που μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 10% και 20%. Το υπουργείο Οικονομικών τοποθετεί τις εν λόγω καταθέσεις στα 150 δισ. ευρώ, οπότε η συνολική απόδοση μπορεί να κυμανθεί στα 15-30 δισ. ευρώ.
 Οι συζητήσεις Ελλάδας - Ελβετίας έχουν ξεκινήσει από το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός την άνοιξη, όπου τόσο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου όσο και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είχαν επαφές με τις ελβετικές αρχές για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας με την Ελβετία.
ΤΑ ΝΕΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ποιος αγράμματος δημοσιογραφικός έγραψε αυτό το άρθρο;
Πως συμπεραίνει ότι τα έσοδα θα είναι 15-30 δις από την φορολόγηση των τόκων και όχι του κεφαλαίου όπως λέει παραπάνω;

Το Προφίλ μας