Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Φύγαμε για σκι! 7 χιονοδρομικά κέντρα και πόσο κοστίζει μια μέρα σε αυτά [εικόνες]

Αν και μέχρι πρόσφατα ο καιρός δεν ευνοούσε τους λάτρεις των χειμερινών σπορ, η Ζηνοβία και ο Ηφαιστίωνας έβαλαν τελικά τα δυνατά τους και έντυσαν τα ελληνικά βουνά με χιόνι.

Όσοι λοιπόν νοσταλγήσατε τις δύσκολες πίστες, τα επικά σλάλομ ή έστω μια κούπα ζεστό καφέ σε κάποιο σαλέ, δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε τα παρακάτω χιονοδρομικά κέντρα, είτε για long weekends, είτε για μονοήμερες εκδρομές. Από τον διαχρονικό Παρνασσό και το οικογενειακό Μαίναλο μέχρι το θρυλικό Καϊμακτσαλάν και την κοντινή Ζήρεια!
.









Παρνασσός


Ο Παρνασσός είναι από τα ομορφότερα βουνά της Ελλάδας, κατάφυτο από Κεφαλονίτικα έλατα με σπάνια φυσική ομορφιά. Στο βουνό αυτό λειτουργούν από το Δεκέμβριο έως τις αρχές Μαΐου, σε υψόμετρο 1.600-2.250 μέτρα, στις τοποθεσίες Κελάρια και Φτερόλακκα, τα Χιονοδρομικά Κέντρα Παρνασσού, τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα χιονοδρομικά της χώρας. Στα συν του ασφαλώς οι μόλις δύο ώρες που το χωρίζουν από την Αθήνα και οι 23 πίστες συνολικού μήκους 34 χλμ. για όλα τα επίπεδα.
Η συνέχεια εννοείται πως δίνεται στο πολύβουο κεντρικό στενό της Αράχωβας, όπου δεν λείπουν οι νέες αφίξεις ή εναλλακτικά στις πλατείες της Αγόριανης και της Αμφίκλειας για όσους αναζητούν λίγη ησυχία.
Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού
Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

Info: Ημερήσιες κάρτες χιονοδρομίας: 30€ (υψηλή περίοδος, Σαββατοκύριακα και αργίες), 20€ (χαμηλή περίοδος). Εκπτωτικό: 15€. Επισκέπτες: 15€(υψηλή περίοδος, Σαββατοκύριακα και αργίες), 10€(χαμηλή περίοδος)
Μαίναλο

Μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές κάθε χρόνο για εκδρομή σε χιονοδρομικό είναι το Μαίναλο στο οροπέδιο της Οστρακίνας, σε υψόμετρο 1.600 μ. Μπορεί να μην έχει μεγάλες σε έκταση πίστες, όμως έχει επιλογές σε δύσκολες πίστες, ειδικό πάρκο για snowmobile και πίστα για snowtubes. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το baby lift και την baby πίστα του, κάνουν το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου κατάλληλο για έμπειρους χιονοδρόμους, αρχάριους αλλά και οικογένειες.



Χιονοδρομικό κέντρο Μαίναλο
Το Χιονοδρομικό Κέντρο στο όρος Μαίναλο στην Αρκαδία.

Η γύρω περιοχή προσφέρεται για ατελείωτες βόλτες και εκδρομές: από το επισκέψιμο σπήλαιο Κάψια, τα παραδοσιακά Λαγκάδια και το ζωντανό Λεβίδι μέχρι την μαγευτική Στεμνίτσα και την Δημητσάνα. Για τους φυσιολάτρες, υπάρχει ο ποταμός Λούσιος και το μονοπάτι «Menalon Trail» που θα σας κρατήσει σε εγρήγορση.
Χιονοδρομικό κέντρο Μαίναλο
Χιονισμένα δέντρα στο Μαίναλο.

Info: Ημερήσιο εισιτήριο: 14€ (Σαββατοκύριακα & αργίες), 10€ ευρώ (καθημερινές). Εκπτωτικό: 11€ & 8€ αντίστοιχα.
Σε hot spot τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί και το χιονοδρομικό Καλαβρύτων, μέσα στο ελατόδασος του Χελμού. Η δημοτικότητά του εξηγείται τόσο από το μέγεθος και τις ανέσεις του, όσο και από την κοντινή απόστασή του από την Αθήνα. Βρίσκεται σε υψόμετρο από 1.700-2.340 μέτρα, διαθέτει 13 πίστες για να διαλέξετε την κατάλληλη για το επίπεδό σας και 8 αναβατήρες. Εκτός από σκι και snowboard, μπορείτε να κάνετε και χιονοποδήλατο ή αλλιώς skibike, ένα ανερχόμενο και άκρως διασκεδαστικό άθλημα.
Χιονοδρομικό κέντρο Καλάβρυτα
Χιονοδρομικό κέντρο Χελμού

Και μετά από όλα αυτά κάντε μια βόλτα από τον κεντρικό πεζόδρομο των Καλαβρύτων με τα μπαράκια, τα ταβερνάκια και τα καταστήματα με τα τυριά και τα ζυμαρικά της περιοχής. Για τους πιο δραστήριους στην γύρω περιοχή υπάρχει το Μέγα Σπήλαιο Λιμνών, η Μονή Αγίας Λαύρας, η γραφική Ζαχλωρού και η όμορφη Ζαρούχλα.
Χιονοδρομικό κέντρο Καλάβρυτα
Το μυθικό βουνό.

Info: Ημερήσιο εισιτήριο: 20€ (υψηλή περίοδος), 12€ (χαμηλή περίοδος). Εκπτωτικό: 15€ & 10€ αντίστοιχα.
Ζήρεια

Σε υψόμετρο 1.500 μ., μια ανάσα από τα Τρίκαλα Κορινθίας και σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα και την Πάτρα, λειτουργεί ένα από τα καινούργια χιονοδρομικά της χώρας. Εδώ θα κάνετε σκι με θέα τις κορυφές της Μεγάλης και της Μικρής Ζήρειας και τη χαράδρα της Φλαμπουρίτσας.
Χιονοδρομικό κέντρο Ζήρεια
Το χιονοδρομικό κέντρο Ζήρεια στα Τρίκαλα Κορινθίας.

Για το κάτι παραπάνω, μπορείτε να κινηθείτε δυτικά προς τον Φενεό, την λίμνη Δόξα και το όμορφο κεφαλοχώρι της Γκούρας ενώ αν συνεχίσετε νότια σας περιμένει η λίμνη Στυμφαλία, το εξαιρετικά ενδιαφέρον Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας και το όμορφο παραδοσιακό χωριό της Καστανιάς.
Χιονοδρομικό κέντρο Ζήρεια
Ανακαλύψτε το βουνό Ζήρεια.

Info: Ημερήσια κάρτα lift 10€, 5€ στο baby lift.
Βελούχι (Καρπενήσι)

Το Βελούχι ή αλλιώς χιονοδρομικό κέντρο Καρπενησίου σας προσκαλεί να ανεβείτε για σκι στις χιονισμένες πλαγιές του Τυμφρηστού. Το χιονοδρομικό είναι ένα από τα πιο παλιά και αξιόλογα στην Ελλάδα και απέχει μόλις 10 χλμ. από την πρωτεύουσα της Ευρυτανίας ακολουθώντας μια πολύ ωραία διαδρομή.
Χιονοδρομικό κέντρο Καρπενήσι
Πανοραμική θέα του χιονοδρομικού κέντρου στο Βελούχι.

Είτε είστε πρωτάρηδες είτε προχωρημένοι, εδώ θα έχετε στη διάθεσή σας 18 πίστες υψηλών προδιαγραφών, σύγχρονα lifts και μια ειδική πίστα για snowboard. Οι πιο περιπετειώδεις, μπορείτε να διαλέξετε να κινηθείτε εκτός πίστας, σε μια από της 4 ελεύθερες διαδρομές που έχουν ανοιχτεί. Εάν δεν είστε λάτρεις των extreme, το ζεστό σαλέ του Βελουχίου θα γίνει το αγαπημένο σας σημείο για χαλάρωση. Σημειώστε ότι τα Σάββατα η νυχτερινή χιονοδρομία κρατά μέχρι τη μία τα μεσάνυχτα στο Βελούχι σε δύο πίστες με τo μεγαλύτερο νυχτερινό φωτισμό στην Ελλάδα.

Δεν χρειάζεται βέβαια να αναφέρουμε ότι κατεβαίνοντας από το βουνό η πόλη του Καρπενησίου γύρω από την πλατεία και τους κεντρικούς πεζόδρομους σφύζει από ζωή. Θα ανακαλύψετε πολλές ομορφιές από το Μεγάλο Χωριό και το Παλαιό Μικρό Χωριό, μέχρι τους Κορυσχάδες, το Κλαυσί, το Βουτύρο και τη Μονή του Προυσσού.
Χιονοδρομικό κέντρο Καρπενήσι
Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου.

Info: Ημερήσιο εισιτήριο: 20€ (Σαββατοκύριακο & αργίες), 12€(καθημερινές). Εκπτωτικό: 15,€& 12€ αντίστοιχα.
Πήλιο

Ανάβαση και κατάβαση σε γαλάζιο φόντο σας περιμένει στο χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου, ένα όμορφο χιονοδρομικό με θέα τον Παγασητικό και το Αιγαίο. Το πλήρες όνομά του «Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου Αγριόλευκες» οφείλεται στις κατάφυτες από αγριόλευκες πλαγιές που το περιστοιχίζουν. Λόγω της κοντινής πρόσβασής του στη θάλασσα όμως, και του χαμηλού υψομέτρου του στα 1.471 μ., οι συνθήκες που επικρατούν είναι ιδιαίτερες, τόσο στην χιονόπτωση όσο και στο έδαφος και στο κλίμα.
Χιονοδρομικό κέντρο Πήλιο
Σκιέρς στο χιονοδρομικό κέντρο Αγριόλευκες Πηλίου.

Κατά τα άλλα, η Μακρινίτσα, οι Μηλιές και η Πορταριά είναι οι standar τοποθεσίες που σας περιμένουν, με εναλλακτικές επιλογές τον Άγιο Λαυρέντιο και τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας προς τα ανατολικά. Αν έχετε όμως περισσότερο χρόνο στην διάθεσή σας, η Τσαγκαράδα είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας.
Χιονοδρομικό κέντρο Πήλιο
Χιονοδρομικό κέντρο Αγριόλευκες Πηλίου.

Info: Ημερήσιο εισιτήριο: 12€. Εκπτωτικό: 10€.
Καϊμακτσαλάν

Το Καϊμακτσαλάν βρίσκεται στα όρια του νομού Πέλλας, στο τρίτο ψηλότερο βουνό στην Ελλάδα, το όρος Βόρας ή Καϊμακτσαλάν με υψόμετρο τα 2.524 μέτρα. Αυτό σημαίνει πως συνήθως η σεζόν διαρκεί περισσότερο απ’ ότι στα υπόλοιπα χιονοδρομικά. Με πίστες διαφόρων επιπέδων δυσκολίας, αναβατήρες και σαλέ δεν θα μείνει κανείς παραπονεμένος. Νοικιάστε εξοπλισμό και εξασκηθείτε στο snowboard ή στο σκι με την παρέα σας, δίνοντας μετά ραντεβού στο σαλέ για αχνιστή σοκολάτα και μυρωδάτο καφέ.
Χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας - Καϊμακτσαλάν.

Η συνέχεια είναι εξίσου ενδιαφέρουσα. Από το κοσμικό και συνάμα γραφικό χωριό Παλαιός Άγιος Αθανάσιος μέχρι το Λουτράκι Αριδαίας με τις περίφημες ζεστές πηγές, η περιοχή προσφέρεται για εξερευνήσεις.
Χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν
Το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν είναι εξοπλισμένο με εξαιρετικές υποδομές.

Ιnfo: Ημερήσιο εισιτήριο: 15€ (υψηλή περίοδος) & 10€ (χαμηλή περίοδος). Εκπτωτικό: 10€-5€.
Πριν ξεκινήσετε δείτε τον καιρό

Πριν ξεκινήσετε τη βόλτα σας, ρίξτε μια ματιά στον καιρό. Είναι πολύ συχνό τους χειμερινούς μήνες να παρατηρούνται άσχημα καιρικά φαινόμενα που καθιστούν δύσκολη και επικίνδυνη τη βόλτα σε ένα βουνό. Οπωσδήποτε να έχετε μαζί σας αλυσίδες και να θυμάστε πάντα ότι προέχει η ασφάλεια της διασκέδασης.
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας