Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

H Καλλιόπη Βέττα μίλησε στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων : «Επίδομα γέννησης και λοιπές διατάξεις».

Η κ. Βέττα αναφέρθηκε αρχικά στην έννοια του επιδόματος και τις διαφορετικές πολιτικές απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ.: «Όλοι θυμόμαστε την επίθεση που δεχόταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την δημιουργία ενός προστατευτικού πλέγματος για τους
ευάλωτους συμπολίτες μας που είχαν δοκιμαστεί τόσο στη περίοδο 2010-2014, όσο και προηγουμένως, στα χρόνια της επίπλαστης ευμάρειας.
Όλοι θυμόμαστε τις επιθέσεις για τα επιδόματα, τα οποία θεωρούνταν αντιαναπτυξιακά και αντιπαραγωγικά. Η λέξη είχε συκοφαντηθεί και είχε καταντήσει από τους κήρυκες του νεοφιλελευθερισμού ως συνώνυμη της αδράνειας και της παρακμής.
Όχι τυχαία, βέβαια, γιατί η ΝΔ αποστρέφεται οτιδήποτε αφορά το κοινωνικό κράτος και τις παρεμβατικές πολιτικές. Γι΄ αυτό το λόγο είχε στηλιτεύσει την κοινωνική αλληλεγγύη, τη στήριξη και την ενίσχυση των συμπολιτών μας ως αντιοικονομικό, άρα άχρηστο και επιβλαβές, μέτρο.
Όποιος ωστόσο έχει επαφή με την κοινωνία, μπορεί να κάνει μια απλή ερώτηση στους εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που φέτος, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, στερήθηκαν το κοινωνικό μέρισμα αν είναι ευχαριστημένοι από αυτή την εξέλιξη.
Να  ρωτήσει επίσης τους συνταξιούχος αν είναι ικανοποιημένοι από τη κατάργηση της 13ης σύνταξης που είχαμε θεσπίσει με νόμο και είχε αποδοθεί, με προοδευτικό και αναλογικό τρόπο, σε όλους τους συνταξιούχους για το 2019, την πρώτη μεταμνημονιακή χρονιά.
Να ρωτήσει την αγορά, ακόμα και τα mall με τα υπερκαταστήματά τους, τα οποία σπεύδετε να στηρίξετε με μια σειρά αποφάσεις, αν το κοινωνικό μέρισμα «ζέσταινε» την κίνηση των εορτών. Θα σας απαντήσουν όλα τα εμπορικά επιμελητήρια, ότι φέτος παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση του τζίρου.
Γιατί τα επιδόματα, κυρίες και κύριοι συνάδερφοι, είναι αναπτυξιακά μιας και επανέρχονται στο σύνολο τους στην οικονομία σε αντίθεση με τις φορεολαφρύνσεις στους υψηλά αμειβόμενους που απλώς αποθησαυρίζονται ή μεταφέρονται στο εξωτερικό σε offshore….
Καλωσορίζουμε επομένως τη Νέα Δημοκρατία στη κοινή λογική, λογική που λέει ότι όταν χρειάζεται να υποστηρίξεις μια πολιτική, τη χρηματοδοτείς μέσω των ανθρώπων που επιλέγεις να στηρίξεις.
Εμείς θέλαμε να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που αντιμετώπιζαν ανθρωπιστική κρίση, που έρρεαν στα συσσίτια, που είχαν ενεργειακή φτώχεια, που τα παιδιά τους λιποθυμούσαν στα σχολεία, που δεν είχαν πρόσβαση στην υγεία και την ασφάλιση.
Γι αυτό, το πρώτο νομοσχέδιο του 2015 ήταν για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ η δική σας πρώτη κατάθεση νομοσχεδίου αφορούσε το επιτελικό κράτος και τον διορισμό των μετακλητών σας, ο οποίος ακόμη συνεχίζεται…

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις αναγκαίες πολιτικές για την λύση του δημογραφικού: «Η αντιμετώπιση του δημογραφικού, δεν γίνεται με πυροτεχνήματα.
Γίνεται με τα σχολικά γεύματα, που κάλυπταν τις ανάγκες σε χιλιάδες σχολεία, με την ένταξη όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς για πρώτη φορά το 2019, χάρη στην παροχή voucher και με τη θέσπιση της δίχρονης, υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, μέτρο για το οποίο οι πολιτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ, σε όλα τα επίπεδα, ήταν αντίθετοι.
Αυτή είναι κοινωνική πολιτική, μακροπρόθεσμη, με διάρκεια και στόχευση, όχι με εφάπαξ καταβολές κατάλληλες μόνο για πρωτοσέλιδα και αποθεωτικές κριτικές από τα φίλια ΜΜΕ!

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την οργανική ένταξη των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ στη διοικητική δομή των δήμων: «... ο ΣΥΡΙΖΑ, πιστός στην λογική της στοχευμένης πολιτικής για το δημογραφικό, κατέθεσε τροπολογία για την οργανική ένταξη των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και ΚΔΑΠ ΜΕΑ, στη διοικητική δομή των δήμων που εντάσσονται.
Οι συγκεκριμένες δομές, με τους εργαζομένους τους, στηρίζουν απόλυτα την ελληνική οικογένεια (υπενθυμίζω ότι το 2019-20, έχουν ενταχθεί 67.497 παιδιά στα ΚΔΑΠ και 4.531 άτομα στα ΚΔΑΠ ΜΕΑ) και οφείλουμε να τις θωρακίσουμε ακόμη περισσότερο εντάσσοντας τις στις μόνιμες δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες ώστε να αποτελέσουν έναν ακόμη μηχανισμό στήριξης της οικογένειας στη χώρα μας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας