Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Λάζαρος Μαλούτας, Δήμαρχος Κοζάνης: «Τα τρεισήμισι χρόνια για την απολιγνιτοποίηση είναι ελάχιστα. Το χρονοδιάγραμμα δεν βγαίνει» (Βίντεο)

«Το οικονομικό κριτήριο δεν μπορεί να είναι το μόνο που θα πρυτανεύσει στο σχεδιασμό και στο ρυθμό απολιγνιτοποίησης στην πατρίδα μας.», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, στο πλαίσιο της παρέμβασής του στην εκδήλωση της WWF για την παρουσίαση αποτελεσμάτων του προγράμματος «Δίκαιη Μετάβαση στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, στο Αμφιθέατρο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-
Δυτικής Μακεδονίας.
Ο Δήμαρχος Κοζάνης επεσήμανε πως «Εάν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές  πρέπει να βάλουμε και μία άλλη διάσταση. Η περιοχή με δεδομένο τον χρονικό ορίζοντα των  3,5 χρόνων που σταματά  κάθε υφιστάμενη λειτουργική δραστηριότητα,  είναι δυνατόν να απορροφήσει  τέτοιους  πόρους που θα δρομολογήσουν την επόμενη κατάσταση; Η απάντηση είναι καθαρή και εύκολη και πρέπει να την πούμε. Η απάντηση είναι όχι, δεν μπορεί!
Ο πρώτος λόγος είναι γιατί είμαστε  το τελευταίο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που τρέχει, από όλα τα προγράμματα στην Ελλάδα. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι, δυστυχώς, τα 3,5 χρόνια για όποιους ανθρώπους έχουν ασχοληθεί για να προγραμματίσουν να υλοποιήσουν, να σχεδιάσουν έργα, είναι ελάχιστος. Όταν ακόμα δεν έχουμε κανένα χρονοδιάγραμμα για το φυσικό αέριο, δεν έχουμε το σχέδιο για το που θα πάμε, δεν έχουμε μελέτες, δεν έχουμε περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, δεν έχουμε τίποτα στα χέρια μας. Το περιγράφω ζοφερά, αλλά αυτό είναι το μεγάλο και κρίσιμο ζήτημα. Δεν βγαίνει.».
Στο κλείσιμο της παρέμβασής του ο κ. Μαλούτας τόνισε πως  «(…)Η απολιγνιτοποίηση πρέπει να συνδυαστεί, πρέπει να  είναι εξαρτημένη με τα έργα και τις πρωτοβουλίες που παίρνονται για τη διάδοχη κατάσταση.  Δηλαδή, αν σταματήσει η λειτουργία του Αγίου Δημητρίου το 2023, θα σταματήσει και η λειτουργία της τηλεθέρμανσης; Αν μέχρι το 2023 χαθούν 8.000 θέσεις εργασίας που θα πάει αυτός ο κόσμος; (…) Το οικονομικό είναι το μόνο κριτήριο που πρέπει να πρυτανεύσει στο σχεδιασμό της απολιγνιτοποίησης;» Ενώ τόνισε εμφατικά πως «Το οικονομικό κριτήριο δεν μπορεί να είναι το μόνο που θα πρυτανεύσει στο σχεδιασμό και στον ρυθμό απολιγνιτοποίησης στην πατρίδα μας.».
Δείτε το βίντεο:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας