Ειδήσεις, σκέψεις και απόψεις για τον τόπο μας και όχι μόνο... Γιατί εμείς τα Σέρβια τα αγαπάμε γι' αυτό που μπορούν να γίνουν και όχι γι' αυτό που είναι...
Επίκαιρα Θέματα:
Ο Καιρός:
Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020
Brexit: Πώς ανακατανέμονται οι έδρες στο ευρωκοινοβούλιο -Κερδισμένοι οι «μεγάλοι», στα ίδια η Ελλάδα
Από την 1η Φεβρουαρίου, ο αριθμός και η κατανομή των εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλάζει μετά το Brexit, την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Από την 1η Φεβρουαρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει 705 έδρες, σε σύγκριση με τις 751 (ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός από
τις συνθήκες της ΕΕ) που είχε πριν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου 2020.
Από τις 73 έδρες του Ηνωμένου Βασιλείου, οι 27 έχουν ανακατανεμηθεί σε άλλες χώρες, ενώ οι υπόλοιπες 46 θα παραμείνουν κενές σε αναμονή ενδεχόμενων μελλοντικών διευρύνσεων. Μεγάλες κερδισμένες είναι η Γαλλία και η Ισπανία που παίρνουν από 5 επιπλέον έδρες. Ιταλία και Ολλανδία κερδίζουν από 3 έδρες, ενώ η Ιρλανδία 2. Από μία επιπλέον έδρα παίρνουν οι Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία, Σλοβακία, Φινλανδία, Κροατία και Εσθονία. Αμετάβλητη παραμένει η κατανομή εδρών στις υπόλοιπες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Όλοι οι νέοι ευρωβουλευτές εξελέγησαν στις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου του 2019. Ανάλογα με τους εθνικούς κανόνες, ορισμένα από τα ονόματά τους έχουν ήδη επιβεβαιωθεί, ενώ άλλα εκκρεμούν.
Εδώ μπορείτε να δείτε όλα τα εν ενεργεία μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Εκτίμηση δύναμης κομμάτων στην Ευρωβουλή μετά το Brexit
Εκτίμηση βάσει των ευρωπαϊκών εκλογών του Μαΐου του 2019 και των πολιτικών δεσμών των κομμάτων στα οποία ανήκουν οι εκλεγέντες ευρωβουλευτές .
.
.
Ανακατανομή εδρών: Καμία έδρα δε χάνεται
Η ανακατανομή των εδρών διασφαλίζει ότι δε θα μειωθεί ο αριθμός ευρωβουλευτών καμίας χώρα της ΕΕ, ενώ ο αριθμός των εδρών κάποιων κρατών μελών θα αυξηθεί από μία έως πέντε ώστε να αντιμετωπιστεί η υποεκπροσώπηση που παρατηρείται λόγω δημογραφικών και πληθυσμιακών αλλαγών.
Η νέα κατανομή λαμβάνει υπόψη το μέγεθος του πληθυσμού των κρατών μελών καθώς και την ανάγκη για ένα ελάχιστο επίπεδο εκπροσώπησης των ευρωπαίων πολιτών των μικρότερων κρατών.
Αυτή η αρχή της "φθίνουσας αναλογικότητας" σημαίνει ότι ναι μεν οι μικρότερες χώρες έχουν λιγότερους βουλευτές από τις μεγαλύτερες χώρες, αλλά οι ευρωβουλευτές από τις μεγαλύτερες χώρες αντιπροσωπεύουν περισσότερους πολίτες σε σχέση με τους συναδέλφους τους από μικρότερες χώρες.
Επόμενα βήματα
Το Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου για τη μελλοντική τους σχέση, ενώ το Brexit θα επηρεάσει επίσης τη σύνθεση των επιτροπών και των διακοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών.
Πηγή: iefimerida.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου