Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Ο Ανδρέας Μεσσήνης της ΜΕΤΕ Α.Ε. ζητά να προμηθεύσει με κάρβουνο τον ΑΗΣ Καρδιάς: «Έχουμε δώσει χαμηλότερη προσφορά από την ΛΑΡΚΟ» – Θέματα ασφάλειας στο ορυχείο του Προσηλίου

από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Η παύση λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης ήταν αναμενόμενη, αφού λειτουργούσε χωρίς περιβαλλοντικούς όρους εν γνώσει όλων. Μάλιστα ακόμα και η ΓΕΝΟΠ είχε αντιδράσει στην έγκριση νέων όρων προσφεύγοντας στο ΣΤΕ για να μην πωληθεί η μονάδα και τώρα η κατάσταση γύρισε μπούμερανγκ. Η ΔΕΗ είχε καταθέσει την παράταση των περιβαλλοντικών όρων, το Υπουργείο Ενέργειας δεν απάντησε και πέρασε χρόνος με τους
ανταγωνιστές να καταφέρνουν να την βγάλουν εκτός.
Ο Ανδρέας Μεσσήνης διευθύνων σύμβουλος της ΜΕΤΕ Α.Ε. δήλωσε στο prlogos: «Μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα η ΔΕΗ προμηθεύοντας με λιγνίτη τον ΑΗΣ Καρδιάς. Έχουμε δώσει χαμηλότερη προσφορά από την ΛΑΡΚΟ που την τροφοδοτεί». Η εταιρεία γνωρίζει ότι η εξόρυξη έχει ημερομηνία λήξης, απλά επιθυμεί να λειτουργήσει όσο διάστημα παραμένουν οι λιγνιτικές μονάδες.
Από την άλλη ο ΑΗΣ Καρδιάς τροφοδοτείται μεν από τη ΛΑΡΚΟ χωρίς φυσικά να την πληρώνει, μιας και η δεύτερη χρωστά περίπου 350 εκ  στη ΔΕΗ. Μάλιστα ο ΑΗΣ ζητά ακόμα περισσότερο κάρβουνο από τη ΛΑΡΚΟ για τη λειτουργία του και με τον τρόπο αυτό εξοφλούνται κάποια ποσά. Πέραν τούτου η λειτουργία του ΑΗΣ Καρδιάς κρατά το πολύ ως το Μάιο. Οι μονάδες λειτουργούν κατά αποκλειστικότητα τις περιόδους τηλεθέρμανσης (Οκτώβριος έως Μάιος) ανέφερε το ΦΕΚ παράτασης των μονάδων 3 και 4.
Φυσικά τίθεται και θέμα υποστήριξης των πρανών, αφού σταμάτησε ξαφνικά η εξορυκτική δραστηριότητα και το κάρβουνο παραμένει εκτεθειμένο με πιθανότητες αυτανάφλεξης. Πόσω μάλλον όταν ο λιγνίτης στο Προσήλιο έχει μεγάλη θερμογόνα δύναμη για αυτό και προτιμάται για καύση στα τζάκια μιας ολόκληρης περιοχής γύρω από τα Σέρβια, παρότι ως ορυκτό καύσιμο απαγορεύεται να χρησιμοποιείται. Μπορεί να μην είναι άμεσο το θέμα της ασφάλειας του ορυχείου, αλλά το αργότερο σε δύο μήνες το ξυλοκάρβουνο της εταιρίας πρέπει να διοχετευτεί σε κάποιο σταθμό.
Η Καρδιά έχει ξαναδοκιμάσει το εν λόγω καύσιμο, ο Άη Δημήτρης δύσκολα θα το έπαιρνε σε μια περίοδο που προχωρά σε περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις με την αποθείωση μονάδων, οπότε μονόδρομος είναι η Μελίτη. Σε 2-3 μήνες αναμένεται να εγκριθούν νέοι περιβαλλοντικοί όροι για τον ΑΗΣ Μελίτης για  να συνεχίσει τη λειτουργία του, οπότε και θα ξεκινήσει εκ νέου η τροφοδοσία με κάρβουνο από το Προσήλιο. Και μαζί θα σταματήσει και η αγωνία για τους 200 περίπου εργαζόμενους της εταιρείας με τη διακοπή λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης να γεννά ερωτηματικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας