Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Κοροναϊός: Μπορεί να μεταδοθεί μέσω δεμάτων που έρχονται από την Κίνα;

Ο νέος κοροναϊός (2019-nCoV) εξακολουθεί να πυροδοτεί ανησυχία στην υφήλιο, με κρούσματα να έχουν καταγραφεί σε 19 χώρες, μέχρι στιγμής. 
Η έξαρση του κοροναϊού εκτιμάται ότι μπορεί να έχει άμεσες συνέπειες και στις αγορές. Το «θρίλερ», ωστόσο,
αναμένεται να συνεχιστεί καθώς οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο κοροναϊός θα εξακολουθήσει να απασχολεί τον πλανήτη για διάστημα πολλών ακόμη μηνών, στην καλύτερη περίπτωση.
Η μετάδοση του κοροναϊού από άνθρωπο σε άνθρωπο έχει ήδη επιβεβαιωθεί. Ενα σενάριο, ωστόσο, που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερους φόβους είναι η ενδεχόμενη δυνατότητα του κοροναϊού να μεταδίδεται μέσω δεμάτων που αποστέλλονται από την Κίνα προς χώρες του εξωτερικού. 

Κοροναϊός: Τι ισχύει με τα δέματα από Κίνα

Στη συγκεκριμένη πτυχή του «θρίλερ» με τον νέο κοροναϊό εστιάζει δημοσίευμα της ιστορικής εφημερίδας της Καλιφόρνια «The Mercury News». Στο ρεπορτάζ τονίζεται ότι καθημερινά αποστέλλονται από την Κίνα -και τις περιοχές όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα κοροναϊού- «αστρονομικοί» αριθμοί δεμάτων προς δεκάδες χώρες του κόσμου.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι υπηρεσίες Υγείας των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν το σενάριο μετάδοσης του κοροναϊού μέσω εισαγόμενων δεμάτων – προϊόντων. «Γενικά, λόγω της περιορισμένης (σ.σ. χρονικά) επιβιωσιμότητας των κοροναϊών σε επιφάνειες, υπάρχει ένα πάρα πολύ μικρό ρίσκο διασποράς του από προϊόντα ή συσκευασίες που αποστέλλονται σε ένα διάστημα ημερών ή εβδομάδων και σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος» είπε στην εφημερίδα η Δρ. Νάνσι Μεσονιέρ, επικεφαλής του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Παθήσεων του Αναπνευστικού. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τον νέο κοροναϊό. Ομως σύμφωνα με τη «The Mercury News», μελέτες για τους συγγενείς κοροναϊούς των SARS και MERS έδειξαν ότι (οι ιοί) επιβιώνουν μόνο για λίγες ώρες στις επιφάνειες αντικειμένων. 

Τι λέει η βρετανική ParcelHero για τον νέο κοροναϊό 

Στο ζήτημα του νέου κοροναϊού τοποθετήθηκε και η ParcelHero, ο βρετανικός κολοσσός στον τομέα των μεταφορών – υπηρεσιών courier. Ο Ντέιβιντ Τζινκς, υπεύθυνος Καταναλωτών και Δημοσίων Σχέσεων της ParcelHero, αναγνώρισε ότι το καταναλωτικό κοινό ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για τον κοροναϊό, καθώς και ότι θα υπάρξουν σημαντικές συνέπειες -όπως οι μεγάλες καθυστερήσεις- για τους εισαγωγείς. 
Ο Τζινκς υποστήριξε μάλιστα ότι «ένας Αμερικανός χημικός που έλαβε δέμα από τη Γουχάν, μέσω της China Post, διαμαρτυρήθηκε τονίζοντας ότι αυτά τα πακέτα μπορούν να μεταδώσουν τον κοροναϊό “ανάλογα με το περιεχόμενο”». Την ίδια στιγμή, λόγω του πανικού για τον κοροναϊό, οι Αρχές της Μαλαισίας αναγκάστηκαν να προβούν σε διευκρινιστική ανακοίνωση αναφέροντας ότι «συνήθως χρειάζονται περισσότερες από 24 ώρες για να φτάσει ένα δέμα από την Κίνα στη Μαλαισία, έτσι ο κίνδυνος για τη μετάδοση του κοροναϊού μέσω μιας τέτοιας αποστολής είναι χαμηλός». 
Πηγή από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανέφερε σχετικά στο economistas.gr ότι η μετάδοση του κοροναϊού μέσω δέματος είναι ένα ιδιαίτερα «"τραβηγμένο" σενάριο» και πως οι καταναλωτές δεν πρέπει να ανησυχούν. 

Τεχνητές καθυστερήσεις στα δέματα το «αντίδοτο»

Παρά ταύτα, ο Ντέιβιντ Τζινκς της ParcelHero επισήμανε ότι για κάθε ενδεχόμενο η Κίνα έχει ήδη θέσει σε ισχύ αυστηρά μέτρα για τον κοροναϊό. «Η κινεζική υπηρεσία εξπρές της China Post EMS (Express Mail Service) ανακοίνωσε ότι θα καθυστερεί τις αποστολές για να “απολυμάνει” τα δέματα. Η EMS συγκεκριμένα ανέφερε: “Για να διασφαλίσουμε το κοινό, θα κάνουμε “διπλές – απολυμάνσεις” στα δέματα και στα οχήματα που περνάνε από τη Γουχάν, καθυστερώντας τη διαδικασία αποστολής» προσέθεσε ο Τζινκς. 
Σύμφωνα με το στέλεχος της ParcelHero, παρότι ο κίνδυνος μετάδοσης του κοροναϊού μέσω δεμάτων είναι πολύ μικρός, η έξαρση του κοροναϊού μπορεί να «μολύνει» την αγορά, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε όσους εισάγουν προϊόντα από την Κίνα. Ο Τζινκς εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι το ζήτημα του κοροναϊού θα πλήξει οικονομικά και μεγαθήρια όπως η Alibaba και η Aliexpress. 

Πηγή: economistas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας