Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Ενημέρωση για τον Επιβλαβή Οργανισμό καραντίνας Bactrocera dorsalis

Το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Κοζάνης ενημερώνει τους παραγωγούς και διακινητές φρούτων για τη διαπίστωση της παρουσίας ενήλικων εντόμων του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας  Bactrocera dorsalis σε παγίδες σε δημόσιο χώρο στη Περιφέρεια της Λάτσιο (πόλη της Ρώμης) της Ιταλίας.
Το έντομο, που έχει πολύ μεγάλο εύρος  ξενιστών μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται
τα πορτοκάλια, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα, τα  αχλάδια, τα μήλα, οι τομάτες, οι πιπεριές, οι μπανάνες, τα μάνγκο και η παπάγια, απαντάται σε αρκετές περιοχές της Ασίας και έχει αναφερθεί και στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη διαπιστώθηκε η  παρουσία του για πρώτη φορά σε οπωρώνες της Καμπανίας, αν και κάθε έτος καταγράφονται πολλές απορρίψεις σε εισαγόμενα φορτία φρούτων λόγω της παρουσία του σε αυτά.

Το έντομο εναποθέτει τα αβγά του  στη σάρκα των καρπών των φυτών ξενιστών του, ενώ οι προνύμφες αναπτύσσονται τρεφόμενες από αυτή. Η νύμφωση γίνεται εντός του εδάφους κάτω από τα φυτά, όπου αναπτύχθηκαν οι προνύμφες και τα ενήλικα  εμφανίζονται 1 με 2 εβδομάδες αργότερα.
Τα συμπτώματα από την προσβολή από το συγκεκριμένο έντομο είναι παρόμοια με εκείνα που προκαλεί η Μύγα της Μεσογείου. Στους προσβεβλημένους καρπούς διακρίνονται αρχικά οι μεταχρωματισμοί γύρω από τις οπές ωοτοκίας και κατόπιν τα φρούτα μπορεί να εμφανίσουν σήψη ή ευδιάκριτες οπές που δημιουργούνται κατά την έξοδο των προνυμφών. Σε πολλές περιπτώσεις σε φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, όπως τα ροδάκινα, έχουμε την εκροή σακχάρων που στερεοποιούνται δίπλα την περιοχή του νύγματος ωοτοκίας.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι το έντομο μετακινείται και διασπείρεται σε πολύ  μεγάλες αποστάσεις, ως αβγό ή προνύμφη εντός των φρούτων, μέσω της μεταφοράς φορτίων φρούτων τόσο με το εμπόριο όσο και με απλούς ταξιδιώτες. Επίσης μπορεί να μετακινηθεί και ως νύμφη ή ενήλικο σε περίπτωση που ο χρόνος μετακίνησης των προϊόντων είναι μεγάλος, οπότε το έντομο έχει την ευκαιρία να ολοκληρώσει την ανάπτυξή του κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Το έντομο μπορεί να μετακινηθεί, επίσης, μέσω των μέσων μετακίνησης χώματος ή λοιπών υποστρωμάτων ανάπτυξης φυτών ως νύμφη εντός αυτών των υλικών. Μπορεί, επίσης, να εξαπλωθεί ενεργητικά μέσω της πτήσης των ενηλίκων.
Σύμφωνα με την ισχύουσα φυτοϋγειονομική νομοθεσία (Π.Δ.365/2002-ΦΕΚ 307 Α) οι υπόχρεοι οφείλουν να γνωστοποιούν στην αρμόδια αρχή (Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής) οποιαδήποτε ασυνήθιστη εμφάνιση επιβλαβών οργανισμών ή συμπτωμάτων ή κάθε άλλη ανωμαλία που αφορά τα φυτά.
Οι ενδιαφερόμενοι για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Κοζάνης, Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας