Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Στάθης Κωνσταντινίδης: Αναφορικά με την παύση εργασιών στο ορυχείο Προσηλίου του Δήμου Σερβίων

Την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020, ο Δήμαρχος Σερβίων, Χρήστος Ελευθερίου, συγκάλεσε σύσκεψη στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, με θέμα τις δυσμενείς εξελίξεις στην εξορυκτική εκμετάλλευση του ορυχείου Προσηλίου εξαιτίας της παύσης λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης.
Είναι γεγονός ότι στο ορυχείο του Προσηλίου, το οποίο συμμετέχει στην τροφοδοσία  του ΑΗΣ Μελίτης με 300 – 400 χιλιάδες τόνους λιγνίτη ετησίως, απασχολείται μεγάλος αριθμός κατοίκων του Δήμου, με αποτέλεσμα η λειτουργία του να έχει σημαντική επίδραση στην ευρύτερη δραστηριότητα της περιοχής.
Ενόψει των παραπάνω, είναι προφανές, ότι ο Δήμος Σερβίων εμπίπτει στις περιοχές που θα
επηρεαστούν άμεσα από τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης, και άρα στο σχεδιασμό για τη Δίκαιη Μετάβαση.
Μάλιστα, το μέγεθος, ο βαθμός της εξάρτησης και ο χρόνος της απεξάρτησης της περιοχής από τη λιγνιτική εκμετάλλευση, καθιστά σκόπιμη και ίσως επιτακτική την εφαρμογή ειδικού σχεδίου για την ανάληψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών στον Δήμο Σερβίων.
Δεν είναι, όμως, ακριβές ότι η διακοπή λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης και η λόγω αυτής παύση της εξορυκτικής διαδικασίας στο Προσήλιο, είναι αποτέλεσμα της απολιγνιτοποίησης. Ακριβέστερα, δύσκολα μπορεί να επιχειρηθεί οποιαδήποτε σύνδεση της πρώτης με την τελευταία.
Το αληθές είναι ότι το 2018, η ΓΕΝΟΠ, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων και οικολογικές οργανώσεις, καθένας για διαφορετικό προφανώς λόγο, κατέθεσαν στο ΣτΕ αίτηση για την ακύρωση της Απόφασης Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων των προς πώληση λιγνιτικών Μονάδων, επειδή η σχετική απόφαση για την παράτασή τους εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017, από τον τότε Υπουργό Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη, χωρίς να έχει προηγηθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Το αποτέλεσμα ήταν να ακυρωθεί η παραπάνω απόφαση από το ΣΤΕ και να αναγκαστεί σε παύση η λειτουργία του ΑΗΣ Μελίτης, κατά συνέπεια και η συνδεδεμένη με αυτήν λειτουργία του ορυχείου Προσηλίου.
Καθίσταται, πλέον, αναγκαία η έκδοση νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και σύννομη εγκριτική απόφαση, ώστε να ξεκινήσει εκ νέου η λειτουργία της Μελίτης Ι και να υπογραφεί σύμβαση συνεργασίας με την εταιρία που εκμεταλλεύεται το ορυχείο Προσηλίου, διαδικασία η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί, όπως πληροφορήθηκα από την άμεση επικοινωνία μου με στελέχη της διοίκησης της ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας