Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Τριήμερο Καθαράς Δευτέρας 2020: «Κοζάνη- Βελβεντός» από το apodrasis.gr

Στην Κοζάνη η Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς είναι ημέρα κατά την οποία η ευθυμία και η αισχρολογία βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους. Ιδιαίτερο γνώρισμα της κοζανίτικης Αποκριάς είναι ο Φανός, ο συμβολικός «βωμός» της αποκριάτικης εορταστικής φωτιάς. Προέρχεται από τη λέξη «φαίνω», που σημαίνει «φαίνομαι από μακριά. Με προεξάρχουσα την κεντρική πλατεία,
όπου την Κυριακή της Αποκριάς ανάβει ο μεγάλος «Φανός», ακολουθούν οι μικρότεροι συνοικισμοί που ανάβουν ταυτόχρονα τους δικούς τους «Φανούς»… για να ξεκινήσει μια ξέφρενη γιορτή καθαρά διονυσιακού χαρακτήρα. Οι χορευτικοί, υπό τους ήχους των χάλκινων πνευστών, κύκλοι γύρω από τον βωμό διευρύνονται και τα τραγούδια διαδέχονται το ένα το άλλο. Τα περισσότερα είναι τα καλούμενα «ξινέντραπα» ή «μασκαραλίτκα» τραγούδια, με έντονες σατυρικές-πειρακτικές αναφορές, με σκωπτικούς στίχους. Το κρασί ρέει άφθονο, το ίδιο και τα τοπικά εδέσματα, ενώ το γλέντι κρατάει μέχρι τα ξημερώματα της Καθαρής Δευτέρας.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
1η ημέρα: Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020
Αναχώρηση από Αθήνα στις 07:30 Σταθμός metro FIX, 08:15 Εθνική οδός Αθηνών- Λαμίας- Κηφισιά (βλ. site: apo-drasis.gr για τα σημεία αναχώρησης) με κατεύθυνση βόρεια.
Προορισμός μας η δυτική Μακεδονία, ο νομός Κοζάνης και πιο συγκεκριμένα 33 χλμ από την ομώνυμη πρωτεύουσα, η κωμόπολη του Βελβεντού.
Κτισμένη στους πρόποδες των Πιερίων και στο ψηλότερο σημείο του χωριού στέκει επιβλητικό το ξενοδοχείο (https://www.agnanti-hotel.gr/gr/) όπου θα διανυκτερεύσουμε, με θέα στην τεχνητή λίμνη του Αλιάκμονα- Πολυφύτου με την εντυπωσιακή γέφυρα.
Η λίμνη Πολυφύτου σχηματίστηκε το (1973), μετά τη δημιουργία του φράγματος του Αλιάκμονα, και καλύπτει έκταση 74 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Δύο γέφυρες ενώνουν τις όχθες της.
Η θεαματική Γέφυρα Πολυφύτου- που λέγεται και υψηλή γέφυρα Σερβίων-Νεράιδας- είναι μία από τις μακρύτερες στην Ελλάδα με μήκος 1.372 μέτρα και ύψος 55 μέτρων από το νερό.
• Η περιοχή είναι γνωστή κυρίως για τα φρούτα της, με πολλές σχετικές καλλιέργειες. Τα τελευταία χρόνια, γνωρίζει όμως σημαντική ανάπτυξη και η αμπελοκαλλιέργεια.
Στις παρυφές των Δυτικών Πιέριων και στη λίμνη Πολυφύτου δημιουργείται ένα ιδιαίτερο και σπάνιο μικροκλίμα καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες της λίμνης με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες του ορεινού όγκου των Πιερίων δημιουργούν ένα μόνιμο αεράκι που συμβάλει στην σωστή ωρίμανση των σταφυλιών δίνοντας τα έναν ιδιαίτερο αρωματικό χαρακτήρα. Η επίσκεψη σε ένα από τα τοπικά οινοποιεία εννοείται ότι επιβάλλεται..
• Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο
Αργά το απόγευμα και αφού επισκεφθούμε παραδοσιακή ταβέρνα της περιοχής στη συνέχεια θα μπορέσουμε να πάρουμε μια πρώτη δόση των εορταστικών εκδηλώσεων του Κοζανίτικου εθίµου του «Φανού» στο Βελβεντό : ξεφάντωµα γύρω από το βωµό της αποκριάτικης εορταστικής πυράς µε φαγοπότι, οινοποσία, τραγούδι, χορός!

2η ημέρα: Κυριακή 1 Μαρτίου 2020
Το πρωί της Κυριακής 1η του μήνα Μαρτίου και αφού πάρουμε το πρωινό μας, προετοιμαζόμαστε για την πεζοπορία της ημέρας.
• Μονή Αγ. Τριάδας- Μετόχι- Φαράγγι Σκεπασμένου: κατηφορική πορεία 8χλμ περίπου ~3,5- 4 ώρες ανάλογα τη σύνθεση και τη δυναμική της ομάδας..
Επιστρέψουμε πεζοπορώντας στο ξενοδοχείο, και αφού να πάρουμε κάποιες ανάσες, αναχωρούμε για Κοζάνη όπου και θα πάρουμε μέρος στα "Αποκριάτικα δρώμενα", μέχρι αργά το βράδυ!

3η ημέρα Καθαρά Δευτέρα 2Μαρτίου 2020
Επίσκεψη-πεζοπορία στο "Γεωπάρκο" στα Μπουχάρια Μικροβάλτου ή Επίσκεψη-πεζοπορία περιμετρικά στο Βυζαντινό κάστρο Σερβίων & συμμετοχή στις σαρακοστιανές εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας, λίγο πριν πάρουμε το δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα...
Για περισσότερες πληροφορίες, ακολουθείστε τον παρακάτω σύνδεσμο..
https://www.apo-drasis.gr/index.php/component/vikevents/event/apokries-2020-kozani

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας