Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Διαδοχικές ήττες της τοπικής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του προσφυγικού

Του Σπύρου Κουταβά-www.vetonews.gr
Η διαχείριση του προσφυγικού στην δυτική Μακεδονία έχει δημιουργήσει εκνευρισμό στα στελέχη και αμηχανία στα μέλη και τους φίλους του κυβερνώντος κόμματος. Η δυτική Μακεδονία άν και είναι περιφέρεια που χρεώνεται πολιτικά στον ΣΥΡΙΖΑ,
είναι η περιοχή που εδώ και πολύ καιρό δεν διαθέτει καμία δομή φιλοξενίας προσφύγων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 έλαβε στη δυτική Μακεδονίας σχεδόν το πανελλαδικό ποσοστό του, δηλαδή περίπου 35,5 % των  ψήφων. Κι όμως, στην περιφέρεια της δυτικής Μακεδονίας με «δικό του»  περιφερειάρχη αλλά με καχύποπτους δημάρχους,  δεν μπορούν τα στελέχη του να ξεδιπλώσουν τις πολιτικές του κόμματος και της κυβέρνησης για  το προσφυγικό. Εάν δει κανείς το χάρτη των καταυλισμών και των κέντρων φιλοξενίας θα διαπιστώσει ότι η Ηπειρος και η κεντρική Μακεδονία είναι οι περιοχές που φιλοξενούν την μερίδα του λέοντος σε πρόσφυγες.
Τι  λάθος υπάρχει στη δυτική Μακεδονία; Υπάρχουν ευθύνες και που καταλογίζονται στην διαχείριση  αυτού του ευαίσθητού θέματος;

Οι επιτελείς του κόμματος νόμιζαν ότι, το παράδειγμα της Κοζάνης με τους πρόσφυγες και τα εύσημα που γνώρισε από όλη την Ελλάδα, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλοι δήμοι δημιουργώντας δομές φιλοξενίας σε παλιές τους εγκαταστάσεις. Τα πράγματα όμως δεν έγιναν έτσι.
Στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Βοΐου η απόφαση ήταν οριακή ως προς το αποτέλεσμα και παραλίγο να ξεφύγουν τα πράγματα κατά την συνεδρίαση από θερμόαιμους κατοίκους. Ο  αιφνιδιασμός του τοπικού Σύριζα από το μέγεθος της αντίδρασης του κόσμου ήταν μεγάλος και οφείλεται σε λανθασμένη εκτίμηση για τις απόψεις της τοπικής κοινωνίας.
Ακολούθησε το παράδειγμα του Δήμου Γρεβενών  όπου το δημοτικό συμβούλιο κατά συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισε  όχι  μόνο να μην φιλοξενηθούν πρόσφυγες στην περιοχή  «Πατώματα» αλλά και αλλού, προτάσσοντας τον κίνδυνο της «πληθυσμιακής αλλοίωσης « περιοχής. Εδώ την πρωτοκαθεδρία των χειρισμών είχε ο περιφερειάρχης Θ. Καρυπίδης σε συνεννόηση με τον τοπικό βουλευτή Ν. Μπγιάλα.  Εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε ότι ο τρόπος που ετοίμασαν την πρόταση προς τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής άμυνας Δ. Βίτσα που χειρίζεται τό προσφυγικό ήταν λάθος. Εδώ οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν καμιά ανάμειξη.  Μόνο ο Β. Σημανδράκος  έμεινε στο δημοτικό συμβούλιο να υπερασπίζεται τα αυτονόητα που μπορεί να ισχυρίζεται ο κοινός νους . Δηλαδή «να πούμε ναι στην φιλοξενία γιατί η περιφέρεια  και  οι περιφερικές ενότητες θα πρέπει να λάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί».
Το τελειωτικό κτύπημα ήρθε στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Σερβίων Βελβεντού, όπου ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Λαζαριώτης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε «να φιλοξενηθούν  στο τούρκικο σχολείο 50 – 80 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα». Η πρόταση απορρίφτηκε από την πλειοψηφία αλλά και από συμβούλους της αντιπολίτευσης.  Ο τρόπος χειρισμού  του θέματος από τον συγκεκριμένο σύμβουλο, δείχνει διάθεση αυτοπροβολής και προπαντός προχειρότητας. Στο συγκεκριμένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ χρεώνουν προσωπικές στρατηγικές για ίδιον κομματικό πολιτικό όφελος, που όμως βλάπτουν ανεπανόρθωτα την υπόθεση διαχείρισης του προσφυγικού.
Πιο συγκεκριμένα, ο Ν. Λαζαριώτης δεν ενημέρωσε νωρίτερα κανέναν για τη πρωτοβουλία του, ούτε την οργάνωση στην  οποία είναι μέλος, δεν ενημέρωσε  νωρίτερα ούτε τον επικεφαλή της παράταξης του Σύριζα στο δημοτικό συμβούλιο Λιακο Πολυδεύκη. Επίσης δεν ενημέρωσε εγκαίρως για την πρόταση του ούτε την αξιωματική αντιπολίτευση δηλαδή τον συνδυασμό με τον οποίο εκλέχθηκε ως σύμβουλός και  στην συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκε δηλαδή τον Βασίλη Κωνσταντόπουλο.
Στο τοπικό Σύριζα, είναι γνωστό ότι  ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, ο  περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης, μετά από συνεννόηση και με το υπουργείο παιδείας έχει αναλάβει να συνδράμει στην διαχείριση του καυτού θέματος των ασυνόδευτων προσφύγων. Μάλιστα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας έφερε εις πέρας την συμφωνία για φιλοξενία 40 προσφυγόπουλων στον Πεντάλοφο Βοΐου. Όμως ο κατεξοχήν αρμόδιος για το θέμα της φιλοξενίας των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων δεν ήταν καθόλου ενήμερος για την πρωτοβουλία του Νίκου Λαζαριώτη.
Η ασυνεννοησία τοπικών στελεχών, τα διαφορετικά  κέντρα τοπικής διακυβέρνησης, η επισκίαση των επιλογών του κόμματος από τις δραστηριότητες του περιφερειάρχη, η αδυναμία δημιουργίας συμμαχιών στις τοπικές κοινωνίες για την δημιουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων, καθώς και τα διαλυτικά φαινόμενα  στο συντονιστικό της νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στον  Πολιτίδη και όλων των υπολοίπων μελών  που κατά κύριο λόγο συσπειρώνονται στην  γεωγραφία της Κοζάνης  έχουν ανεβάσει την δυσαρέσκεια των μελών στο κόκκινο. Στον  συντονιστή γραμματέα καταλογίζεται ευθυγράμμιση και συνεννόηση με τις επιλογές της παράγκας του ΣΥΡΙΖΑ Εορδαίας,  που είναι σε ανοικτή γραμμή με τις επιθυμίες του περιφερειάρχη Θ.  Καρυπίδη. Σημαντικός πολιτικός υποστηρικτής  των επιθυμιών του περιφερειάρχη είναι  ο γραμματέας του περιφερειακού συντονιστικού του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής της Π.Ε. Κοζάνης  Μίμης Δημητριάδης. Ο τελευταίος παρότι του έχει ζητηθεί να παραιτηθεί λόγο της κοινοβουλευτικής του δραστηριότητας,  αρνείται και παραμένει στην  θέση του συντονιστή παρότι το όργανο που διευθύνει δεν παρουσιάζει καμία δραστηριότητα.  Τα  παραπάνω  διαλυτικά φαινόμενα και  τοπικές παθογένειες  έχουν τις επιπτώσεις στην διαχείριση του ευαίσθητου θέματος για την χώρα.
Το κακό κλίμα και η δυστοκία που υπάρχει στην διαχείριση του προσφυγικού έχει φθάσει και στην Αθήνα. Το ζητούμενο είναι εάν θα υπάρξουν άμεσες και διορθωτικές κινήσεις στο πρόβλημα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Από πότε είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ο Λαζαριώτης;

Το Προφίλ μας