Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Θερινό Εικαστικό Εργαστήρι-Ημερίδα στην Αιανή

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, οργανώνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, το Θερινό Εικαστικό Εργαστήρι «Με αφορμή το παρελθόν – Σύγχρονα έργα σε ιστορικούς τόπους».
Το θερινό εργαστήρι οργανώνεται με επιτυχία, εδώ και χρόνια, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής και συμμετέχουν σ’ αυτό φοιτητές του Τμήματος Εικαστικών Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Το εργαστήρι αποτελεί αφορμή «πολιτιστικών εντοπισμών» στο βαθύ παρελθόν και μία ακόμη αφετηρία αναζήτησης και γνωριμίας με την αρχαιότητα.

Το ειδικό θέμα του φετινού εργαστηρίου είναι: «Σπόροι και φυτά, άνθη και καρποί». Αφορμή για το θέμα είναι η έκθεση που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής: «Φυτά και Πολιτισμός: σπόροι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης», δάνειο από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση αποτελείται από 25 ταμπλώ – εθνικές συμμετοχές 11 ευρωπαϊκών χωρών, για την παραγωγή των οποίων συνεργάστηκε ένα δίκτυο επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων με τον συντονισμό του Εργαστηρίου Αρχαιοβοτανολογίας του Πανεπιστημίου της Μοντένα (Ιταλία) με στόχο την ανάδειξη της σημασίας των φυτών στην συγκρότηση μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας.
Την Ελλάδα εκπροσώπησε στο πρόγραμμα το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οι παρουσιάσεις καλύπτουν τη βοτανολογία, την αρχαιολογία, τη χρήση των φυτών δια μέσου της ιστορίας και τις ευρωπαϊκές παραδόσεις. Η έκθεση βασίζεται στην έννοια της Ευρώπης όπως αυτή παρουσιάζεται μέσω των φυτών, με την ελπίδα ότι «οι ρίζες του παρελθόντος μας θα γίνουν οι σπόροι του μέλλοντός μας». 

Στο πλαίσιο του εικαστικού εργαστηρίου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Ιουλίου 2016 ημερίδα με θέμα: «Η διαχείριση του παρελθόντος», στην οποία θα παρουσιαστούν εισηγήσεις σχετικές με θέματα διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, ζητήματα που αφορούν τη σχέση της κοινότητας με την αρχαιολογική δράση και τη λειτουργία του μουσείου στην περιοχή, μουσειολογικές και μουσειοπαιδαγωγικές πρακτικές, καθώς και θέματα πρόσληψης της γνώσης για το παρελθόν, ειδικότερα στο πεδίο της καλλιτεχνικής  δημιουργίας.

Παράλληλα με το εικαστικό εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί  και εργαστήρι ψηφιδωτού για μικρούς και μεγάλους από τον ψηφοθέτη Γρηγόρη Τζιαναμπέτη.

Η παρακολούθηση των εργασιών του εικαστικού εργαστηρίου, της ημερίδας, καθώς και η συμμετοχή στο εργαστήρι ψηφιδωτού είναι ελεύθερη και δωρεάν.

Θερινό Εικαστικό Εργαστήρι
 «Με αφορμή το παρελθόν: Σύγχρονα έργα σε ιστορικούς τόπους».
Ειδικό θέμα: «Σπόροι και φυτά, άνθη και καρποί»
30 Ιουνίου – 6 Ιουλίου2016
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ

Θερινό Εικαστικό εργαστήρι - Ώρες επίσκεψης για το κοινό:
Καθημερινές και Σαββατοκύριακο 10.00 -14.00 και 18.00-20.00

Εργαστήρι ψηφιδωτού : 1– 3 Ιουλίου
Καθημερινές και Σαββατοκύριακο 9.00 -11.00 και 18.30 – 21.00 

Ημερίδα με θέμα « Η διαχείριση του παρελθόντος»
Κυριακή 3 Ιουλίου 2016 ,  Ώρες 10.00 - 14.30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας