Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Τοπικός Πόρος : Η απόφαση καρότο και μαστίγιο και ο υπνωτισμένος Περιφερειάρχης

Όταν υπέβαλλα την σχετική ερώτηση για την πορεία του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το μόνο που δεν είχα στο μυαλό μου, ήταν πόσο επίκαιρη μπορούσε  να αποβεί. Επί της ουσίας τώρα, η Υπουργική Απόφαση κατανομής διάθεσης και καταβολής του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης που δημοσιεύτηκε χθες αποτελεί μνημείο  αδιαφορίας τόσο για τον Περιφερειάρχη κ. Δακή όσο και για την Κεντρική Κυβέρνηση αναφορικά με την τοπική κοινωνία και την ενσωμάτωση των προτάσεών της.
Πρόκειται για ένα πόνημα που καθιστά δυσλειτουργική την εφαρμογή της απόφασης. Πιο συγκεκριμένα, αποκλείει τη συμμετοχή των τοπικών επιστημονικών και παραγωγικών φορέων καθιστώντας τους ουσιαστικά επαίτες σε κάθε Δήμαρχο και σε κάθε Περιφερειάρχη, καθώς ο ρόλος της επιτροπής παρακολούθησης που ανατίθεται στα Δημοτικά και στα Περιφερειακά συμβούλια καθιστά ιδιαίτερα χρονοβόρα έως ανέφικτη την ουσιαστική και ολοκληρωμένη παρακολούθηση έργων και δράσεων.
Τα Περιφερειακά και Δημοτικά συμβούλια σαφώς οφείλουν να διαδραματίσουν κυρίαρχο ρόλο, όμως ο ρόλος και η λειτουργία της επιτροπής παρακολούθησης απαιτεί ευρύτερη συναίνεση και εκπροσώπηση.
Εξίσου δυσλειτουργική έως και ανεφάρμοστη είναι η λειτουργία των επιτροπών ελέγχου, καθώς αποδεικνύει τόσο την προσπάθεια χειραγώγησης από την κεντρική κυβέρνηση, όσο και την προσχηματική εκχώρηση αρμοδιοτήτων στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, ενώ στην ουσία  αναγορεύεται ο εκάστοτε Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ως άτυπος τοποτηρητής. Ό έλεγχος νομιμότητας οφείλει να γίνεται προσυμβατικά εξασφαλίζοντας στις τοπικές επιχειρήσεις την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία τους.
Δυστυχώς τέτοιου είδους αποφάσεις που αφορούν τον τόπο μας και ειδικά σε περίοδο κρίσης, οφείλουν να προκύπτουν μέσα από ειλικρινή διάλογο με την τοπική κοινωνία και τους πολίτες της, όχι με την έννοια της διαβούλευσης για τη διαβούλευση, αλλά με την έννοια της ουσίας και της αποτελεσματικότητας των επιχειρούμενων δράσεων και παρεμβάσεων.
Το γεγονός της έκδοσης του προσχεδίου της νέας Υπουργικής Απόφασης, λίγο πριν την δημοσίευσή της σε ΦΕΚ, μέσα από διαδικασίες χωρίς έμπρακτη συμμετοχή φορέων και πολιτών, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την ολιγωρία και την αδυναμία του Περιφερειάρχη να παρακολουθήσει τις εξελίξεις αναφορικά με ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα για τον τόπο μας.
 Σημανδράκος Βαγγέλης
Περιφερειακός Σύμβουλος
& Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε/Π.Δ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας