Ανάστατοι είναι οι
εργαζόμενοι στους ΟΤΑ της περιοχής και στην Περιφέρεια Δυτικής
Μακεδονίας, μπροστά στο κύμα απολύσεων που έρχεται με την εφαρμογή του
μνημονίου και των διατάξεων του Νόμου 4093/2012.
Από τους τέσσερις δήμους του νομού Κοζάνης και από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας οι εργαζόμενοι που τίθενται σε διαθεσιμότητα και τελικώς θα απολυθούν ανέρχονται σε 44. Ειδικότερα στις διατάξεις του νόμου υπάγονται 18 εργαζόμενοι του δήμου Εορδαίας, 17 του δήμου Κοζάνης και 9 της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι θα δουν την πόρτα εξόδου από την εργασία τους. Στους δήμους Σερβίων – Βελβεντού και Βοΐου
δεν
υπάρχουν απολύσεις ή διαθεσιμότητες, καθώς οι λιγοστές περιπτώσεις της
δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προσλήφτηκαν εκτός ΑΣΕΠ, δεν συμπληρώνουν
τον αριθμό 10, που προβλέπει ο νόμος, οπότε παραμένουν στις θέσεις
τους.Από τους τέσσερις δήμους του νομού Κοζάνης και από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας οι εργαζόμενοι που τίθενται σε διαθεσιμότητα και τελικώς θα απολυθούν ανέρχονται σε 44. Ειδικότερα στις διατάξεις του νόμου υπάγονται 18 εργαζόμενοι του δήμου Εορδαίας, 17 του δήμου Κοζάνης και 9 της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι θα δουν την πόρτα εξόδου από την εργασία τους. Στους δήμους Σερβίων – Βελβεντού και Βοΐου
Στο μεταξύ μετά τις καταλήψεις των εργαζομένων στους δήμους της περιοχής, προχτές πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Με απόφασή του ο σύλλογος ζήτησε την έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, προκειμένου να εκφράσει τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους και να εναντιωθεί σε κάθε απόλυση. Σχετική αίτηση για τη σύγκληση του οργάνου επιδόθηκε χτες το πρωί στον πρόεδρο Παναγιώτη Πλακεντά, ο οποίος είπε στους εκπροσώπους του συλλόγου ότι θα απαντούσε εντός της χτεσινής ημέρας. Διευκρίνισε ότι δεν μπορούσε να οριστεί άμεσα ημέρα συνεδρίασης επειδή ο περιφερειάρχης απουσίαζε στην Αθήνα, οπότε έπρεπε να υπάρξει συνεννόηση για τον ορισμό της ημερομηνίας συνεδρίασης του Περιφερεαικού Συμβουλίου.
Πάντως ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Δημήτρης Καραθανάσης, δήλωσε ότι «αντιτασσόμαστε σθεναρά σε κάθε απόλυση. Το προσωπικό των υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται σε οριακό επίπεδο. Ήδη οι προηγούμενες απολύσεις έχουν αποδεκατίσει τις υπηρεσίες, οι οποίες πλέον δεν μπορούν να λειτουργήσουν αν γίνει έστω και μία απόλυση».
Έκτακτη συνεδρίαση δ.σ. Κοζάνης
Στο μεταξύ «εκρηκτική» χαρακτήρισε την κατάσταση που δημιουργείται στην τοπική αυτοδιοίκηση έπειτα και από τις τελευταίες εξελίξεις, ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 14 Νοεμβρίου 2012, με μοναδικό θέμα συζήτησης την διαθεσιμότητα των υπαλλήλων ΔΕ Αορίστου Χρόνου του Δήμου Κοζάνης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4093/12.
«Η απομάκρυνση υπαλλήλων» επεσήμανε ο κ. Μαλούτας, « δημιουργεί ένα κλίμα που είναι βέβαιο ότι δεν θα επιτρέψει στην αυτοδιοίκηση να εκπληρώσει τις από το νόμο προβλεπόμενες και συνταγματικά κατοχυρωμένες αρμοδιότητές της». Ο πρόεδρος των εργαζομένων του Δήμου Κοζάνης κ. Γιώργος Τριανταφύλλου, ανέλυσε με τη σειρά του τα αιτήματα που έθεσαν οι εργαζόμενοι στην Δημοτική Αρχή.
Να σημειωθεί ότι όλες οι πτέρυγες της αντιπολίτευσης τάχθηκαν κατά των απολύσεων ή διαθεσιμοτήτων, ωστόσο η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Άννα Νανοπούλου έστρεψε τα πυρά της εμμέσως πλην σαφώς κατά του πρώην δημάρχου Πάρι Κουκουλόπουλου, τονίζοντας ότι «πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους εκείνοι που «ψευτοδιόριζαν» πολλά χρόνια στο πλαίσιο του πελατειακού κράτους».
Τέλος, το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος ενάντια στις απολύσεις, καθώς και ότι δεν πρόκειται να δοθούν στοιχεία στο υπουργείο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου