Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Αναγκαιότητα ανάπτυξης η ορθολογική ιεράρχηση έργων για τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γερουλάνο Παύλο

 Στην Περιφέρεια Δυτ Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γερουλάνου Π. και των Βουλευτών, των Νομαρχών, των Δημάρχων των εκπροσώπων των Ενώσεων Ξενοδόχων, των Προέδρων των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων, καθώς επίσης των Ενώσεων των Αθλητικών Σωματείων της Δυτι Μακεδονίας. Προηγούμενα τον Υπουργό υποδέχτηκε και καλωσόρισε στο γραφείο του ο Γεν. Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτ Μακεδονίας κ. Γ Κίρκος, όπου συζήτησαν τα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργού για την περιοχή και τις δυνατότητες ανάπτυξης που υπάρχουν. 
Στην ακολουθούμενη σύσκεψη με τους φορείς της Περιφέρειας ο Υπουργός κατά την εισαγωγική του ομιλία, αναφέρθηκε στις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν και το δημοσιονομικό πρόβλημα, καθώς επίσης στην αναγκαιότητα της ορθολογικής ιεράρχησης στόχων, ώστε να μην επαναληφθεί το γνωστό φαινόμενο της κατασκευής έργων που δεν έχουν καμία χρησιμότητα για τον τόπο και τους ανθρώπους του. «Για να γίνει κάτι τέτοιο όμως», όπως είπε ο Υπουργός απευθυνόμενος στους φορείς της Περιφέρειας, «αντί να παίρνω εγώ τις αποφάσεις για το τι ιεραρχούμε πρώτο και τι αφήνουμε τελευταίο, αυτή τη δουλειά πρέπει να την κάνετε εσείς». 
Στη συνέχεια ακολούθησαν εισηγήσεις από όλους τους παριστάμενους στις οποίες παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες κάθε περιοχής, προτεραιότητες που πρέπει να μπουν ή έργα που για διάφορους λόγους έχουν δυσκολίες στην ολοκλήρωσή τους. Σε αυτόν τον κύκλο εισηγήσεων τονίστηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Δυτ Μακεδονία είναι μια περιφέρεια που για τον τομέα του τουρισμού αποτελεί τον κοιμώμενο γίγαντα της χώρας, αφού διαθέτει μοναδικού κάλλους τόπους προορισμού που μπορούν να προσελκύσουν και τους 12 μήνες του έτους τουρισμό, κάτι που για να γίνει προϋποθέτει απαραίτητα την ύπαρξη ικανής και στοχευμένης προβολής, προϋποθέτει τη συμπλήρωση των βασικές οδικών υποδομών της προσβασιμοτητάς της, προϋποθέτει τη μείωση του κόστους των υπηρεσιών της αναδεικνύοντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. 
Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που αναπτύχθηκε ήταν ο τομέας του Αθλητισμού με τις πολλές συλλογικές προσπάθειες που γίνονται από τους ανθρώπους του για την άθληση της νεολαίας και την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο. Σε αυτό το σημείο έγινε ειδική μνεία στις κατά καιρούς επισκέψεις Υπουργών της κυβέρνησης Καραμανλή που εξήγγειλαν έργα υπερβολικών προϋπολογισμών, μηδέποτε εκτελούμενων όμως, ενώ έργα για τα οποία είχαν παγώσει οι πιστώσεις εγκαινιαζόταν χάριν της προεκλογικής περιόδου, με κλασσικό παράδειγμα το νέο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Κοζάνης στη Λευκόβρυση. 
Κλείνοντας τη σύσκεψη ο Υπουργός αναφέρθηκε και πάλι στον κακό προγραμματισμό που έγινε κατά το παρελθόν: «Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο απαιτείται ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης για όλη τη Δυτική Μακεδονία, το οποίο θα προσδιορίσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής χώρια και στο σύνολο. Έτσι θα προκύψει ένα πλάνο ανάπτυξης χωρίς ανταγωνισμούς, αντιπαλότητες και διαιρέσεις. Είναι σημαντικό να γίνει στρατηγική σε επίπεδο περιφέρειας και όχι σε επίπεδο νομού ή δήμου, μιας και υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακας σε επίπεδο περιφέρειας απ’ ότι στα προηγούμενα δύο», είπε ο Υπουργός. Σε ότι αφορά τις χρηματοδοτήσεις και επιχορηγήσεις διαφόρων αθλητικών συλλόγων και ομοσπονδιών, ο κ. Γερουλάνος ανάφερε χαρακτηριστικά: «η κατάσταση που βρήκαμε στο Υπουργείο ήταν κατεξοχήν ρουσφετολογική (είτε από το Υπουργείο, είτε από τον ΟΠΑΠ). Ανάλογα με τον ποιον ήξερες, έπαιρνες ή δεν έπαιρνες χρηματοδότηση. Υπάρχουν σωματεία σφραγίδες και χιλιάδες ευρώ έχουν πάει εκεί. Η προσπάθειά μας βρίσκεται ακριβώς σε αυτό το σημείο, να ξεχωρίσουμε εκείνα τα σωματεία που προσφέρουν πράγματι αθλητικό έργο και να αφήσουμε τα σωματεία σφραγίδες στην άκρη». 
Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του στους δημοσιογράφους ο Υπουργός τόνισε ότι υπήρξε μια πολύ γόνιμη σύσκεψη που χαρακτηρίστηκε από περιφερειακή συνείδηση και από ειλικρινή διάθεση συνεργασίας. «Η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να γίνει ένα πρότυπο τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, επειδή δεν βασίστηκε ποτέ στο μοντέλο ήλιος και θάλασσα το οποίο σε πολλές περιοχές της χώρας έχει πια εκλείψει. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να δουλέψουμε μαζί και να αναδείξουμε τον φυσικό πλούτο της περιοχής, να αναδείξουμε την πολιτιστική κληρονομιά της», είπε ο Υπουργός. 
Αναφερόμενος στην κρίση που περνάει η χώρα ζήτησε τη συνεργασία όλων και ανήγγειλε την επίσκεψη των Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου ώστε να εξειδικευτούν τα θέματα και να προχωρήσουν όλα όσα αφορούν την περιοχή. Σε ερώτηση που έγινε στον Υπουργό για την πιθανότητα περικοπών, ο κ. Γερουλάνος απάντησε ότι γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να εξοικονομηθούν πόροι από τη σπατάλη που γινότανε στο παρελθόν, ώστε να μη συμβεί κάτι τέτοιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας