Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο χτυπά η καρδιά του Δεκαπενταύγουστου

Τραπεζούντα, Τουρκία
Χιλιάδες πιστοί, κυρίως ποντιακής καταγωγής, συρρέουν στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο για να συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου. Στην Τραπεζούντα η ελληνική παρουσία είναι έντονη παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση περιόρισε τον αριθμό των επισκεπτών.

Πόντιοι από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Ρωσία ακόμη και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συρρεύσει ήδη για να συμμετάσχουν στην πανηγυρική θεία λειτουργία την οποία θα τελέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Η φετινή συγκυρία έχει μία επιπλέον ιδιαιτερότητα για την περιοχή του Πόντου, καθώς η Κοίμηση της Θεοτόκου στη Σουμελά γιορτάζεται κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού των μουσουλμάνων.

Είναι η δεύτερη συνεχής χρονιά που θα πραγματοποιηθεί λειτουργία στην Παναγία Σουμελά. Πέρυσι το Δεκαπενταύγουστο, έπειτα από 88 χρόνια, τελέστηκε η πρώτη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή  λειτουργία, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίου, του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ.Ιλαρίωνα από το Πατριαρχείο Ρωσίας και του Μητροπολίτη Δράμας κ.Παύλου από την Εκκλησία της Ελλάδος. Ο τελευταίος είναι ο μόνος ποντιακής καταγωγής ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος.

H πατριαρχική θεία λειτουργία, στις 15 Αυγούστου στην Παναγία Σουμελά, θα μεταδοθεί από τον ελληνικό δορυφόρο HELLAS SAT 2, ο οποίος προσφέρει δωρεάν τη διαστημική χωρητικότητα στις ώρες που απαιτείται. Η λειτουργία θα μεταδοθεί μέσα από τις συχνότητες της ΕΤ3 και θα πραγματοποιηθεί από την κεραία του δορυφόρου S2.

Στο Βέρμιο

Στην ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά της Ημαθίας το ομώνυμο ίδρυμα οργανώνει τριήμερες εκδηλώσεις, οι οποίες θα κορυφωθούν τη Δευτέρα με το αρχιερατικό συλλείτουργο, την επίσημη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας και τις καταθέσεις στεφανιών στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

Το πρόγραμμα του Σαββάτου περιλαμβάνει μουσική παράσταση-συναυλία με τίτλο «ψυχή και σώμα» με τους αδελφούς Ματθαίο και Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη και της Κυριακής τον μέγα εσπερινό και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Στις 11 το πρωί της Δευτέρας θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου κτιρίου «Μελισσανίδειον Μέλαθρον», που είναι δωρεά των αδελφών Δημητρίου και Ιάκωβου Μελισσανίδη.
www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας