Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Τεράστια κατασπατάληση οικονομικών πόρων του ταμείου. Παροπλισμός και αποδυνάμωση παραγωγικών τομέων σε βάρος των ασφαλισμένων.

 Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Θέμα: Τεράστια κατασπατάληση οικονομικών πόρων του ταμείου. Παροπλισμός και αποδυνάμωση παραγωγικών τομέων σε βάρος των ασφαλισμένων.
Κύριε Υπουργέ
Σε μια εποχή που η χώρα αντιμετωπίζει τεράστια δημοσιοοικονομικά προβλήματα και τα ασφαλιστικά ταμεία αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους, τα μικροβιολογικά εργαστήρια Πτολεμαίδας και Κοζάνης του ΤΑΥΤΕΚΩ) παραμένουν κλειστά από τον Απρίλιο του 2010 με αποτέλεσμα την οικονομική αιμορραγία ( της τάξης των 300.000 ευρώ μηνιαίως)  του ταμείου προς τα ιδιωτικά εργαστήρια της περιοχής.
Συγκεκριμένα ενώ πρόκειται για υπερσύγχρονα εργαστήρια στελεχωμένα με εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό ικανά να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην εξοικονόμηση σημαντικών πόρων του ταμείου. Παρά το ότι η εύρυθμη και ανεμπόδιστη λειτουργία τους εξασφαλίζει σημαντικότατα οφέλη στο ταμείο, τα εργαστήρια αυτά ΠΟΤΕ δεν αξιοποιήθηκαν σύμφωνα με τις τεράστιες δυνατότητές τους με αποτέλεσμα την ολοένα μεγαλύτερη οικονομική και λειτουργική επιβάρυνση του ταμείου.
Διαχρονικά και ανακυκλούμενα μερικά από τα προβλήματα που ανέκυπταν είναι:
●   Μη έγκαιρη σύναψη συμβάσεων εργασίας. (με γιατρό μικροβιολόγο)
●   Κακή και ετεροχρονισμένη εκτέλεση παραγγελιών ώστε σε περιόδους  που τα αντιδραστήρια και τα αναλώσιμα υλικά είναι απαραίτητα να μην υπάρχουν και να δημιουργείται έλλειμμα εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων (και διαρροή αυτών σε ιδιωτικά εργαστήρια με ότι αυτή συνεπάγεται) και σε άλλες περιόδους να υπάρχει υπερκάλυψη με συνέπεια να λήγουν και να αχρηστεύονται πολλά απ’ αυτά. Όλα αυτά επιβαρύνουν τα εργαστήρια με λειτουργικά κόστη δυσανάλογα του παραγόμενου αποτελέσματος
●   Αποσυντονισμός διώξεις και τρομοκράτηση των εργαζομένων, με δυσμενείς συνέπειες στη λειτουργία του εργαστηρίου
●   Διόγκωση της γραφειοκρατίας
●   Αποκορύφωμα αυτών των πρακτικών αποτελεί η τελευταία διετία κατά την οποία εξελίχτηκε η πλήρης αποδυνάμωση των εργαστηρίων (με ελλείψεις σε υλικά απειροελάχιστου κόστους σε σχέση με όσα το ταμείο αναγκάζεται να δαπανά για να ικανοποιήσει τις ανάγκες των ασφαλισμένων που αναγκαστικά καταφεύγουν στα ιδιωτικά εργαστήρια)
●   Με πρωτοφανή αργοπορία στη σύναψη σύμβασης με μικροβιολόγο γιατρό
●   Με υπερφόρτωση του εργαστηρίου με υλικά σε περίοδο παύσης με κίνδυνο να λήξουν και να αχρηστευθούν
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η εικόνα ερήμωσης χώρων η εύρυθμη λειτουργία των οποίων μόνο σημαντικά οικονομικά  και λειτουργικά οφέλη μπορούν να προσφέρουν στο  ασφαλιστικό ταμείο του οποίου οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να συνωστίζονται σε τεράστιες ουρές από τα ξημερώματα στους ελεγκτές γιατρούς και στα λογιστήρια και το ταμείο να αναγκάζεται να δαπανά, σε περίοδο μάλιστα οικονομικής κρίσης εντελώς παράλογα και ενάντια σε κάθε λογική, τεράστια ποσά!
Η χρόνια τακτική της διοίκησης επιβαρύνει τους ασφαλισμένους και την υπηρεσία γενικότερα και παράγει σημαντικότατα οφέλη μόνο για τα ιδιωτικά εργαστήρια. Και ο πιο καλοπροαίρετος παρατηρητής της κατάστασης αυτής καταλαβαίνει ότι υπέρ πάντων η προσπάθεια είναι προς όφελος των ιδιωτών σε βάρος του δημοσίου και του συνόλου των ασφαλισμένων. Σαν δηλαδή το ταμείο να υπάρχει μόνο για να στηρίζει τους ιδιώτες και να επιβαρύνει τους ασφαλισμένους. Παρά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες μας δεν ίδρωσε το αυτί κανενός μέχρι στιγμής και αυτό δημιουργεί στον κόσμο την αίσθηση ότι άλλο οι εξαγγελίες για εξυγίανση και επιδίωξη της αποτελεσματικής λειτουργίας των υπηρεσιών με ταυτόχρονη περιστολή  της σπατάλης  και άλλο η πράξη!
Είναι δυνατόν, με δεδομένη την οικονομική κατάσταση, κάποιοι να στερούν τεράστιους πόρους από τα ταμεία και πως νομιμοποιούνται υπηρεσιακά, νομικά αλλά και ηθικά;



Για το Δ.Σ
       
         Ο Πρόεδρος                                                               Ο Γραμματέας

       Πράσσος Στέφανος                                                   Δύντσικος Λάζαρος


Κοινοποίηση
1.     Υπουργείο Υγείας.
2.     Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ Α.Ε κ. Αρθούρος Ζερβός.
3.     Πρόεδρο του ΤΑΥΤΕΚΩ κ. Μπουρσανίδης
4.     Διευθυντή Υγειονομικών υπηρεσιών κ. Μπόκοτα Στέργιο
5.     Διευθυντή Κλάδου Περιφερειακών Υγειονομικών Υπηρεσιών  κ. Λειβαδίτη Αναστάσιο.
6.     Διευθυντή ΠΕΚΑ Δ. Μακεδονίας κ. Σαχουλίδης Χαράλαμπος.
7.     ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
8.     Εργατικό Κέντρο Ν. Κοζάνης
9.     Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας.
10.  Σωματεία εργαζομένων ΔΕΗ
11.  Σωματεία συνταξιούχων ΔΕΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας