Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα σωστό πρωινό

Ένα ισορροπημένο πρωινό πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων που να προσφέρουν:
- Υδατάνθρακες, οι οποίοι δίνουν ενέργεια.
- «Καλά» Λιπαρά, τα οποία αποτελούν πηγή ενέργειας και λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D, Ε και Κ.
- Φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
- Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
- Νερό, για σωστή ενυδάτωση του οργανισμού.

Μία εύκολη, γρήγορη και υγιεινή επιλογή πρωινού αποτελούν τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα οποία περιέχουν έως και 75% περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα επεξεργασμένα και είναι πλούσια σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, συμβάλλoντας στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων και προάγοντας την καλή λειτουργία του εντέρου.
Επιπλέον, περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, μέταλλα όπως μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο και ψευδάργυρο και διάφορα αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη Ε, σελήνιο, χαλκό και φυτοοιστρογόνα. Έτσι, η πληθώρα των δημητριακών ολικής αλέσεως στα παραπάνω θρεπτικά συστατικά διευρύνει την πνευματική διαύγεια, ενεργοποιεί το μεταβολισμό και τονώνει την άμυνα του οργανισμού κατά τη διάρκεια της μέρας.
Συνοπτικά, η υπεροχή των δημητριακών ολικής αλέσεως ως επιλογή πρωινού οφείλεται στην υψηλή τους διατροφική αξία:
• Είναι χαμηλά σε λιπαρά και έχει βρεθεί ότι όσοι καταναλώνουν δημητριακά στο πρωινό τους τείνουν να προσλαμβάνουν λιγότερα λιπαρά.
• Είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, που τροφοδοτούν σταδιακά όλη τη μέρα τον οργανισμό με ενέργεια.
• Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες προκαλούν γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού, μειώνουν την απορρόφηση και αποθήκευση λίπους, συμβάλλουν στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου.
• Ένα μπολ ημίπαχο γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως είναι μία πρωινή επιλογή που δεν επιβαρύνει με περιττή ζάχαρη και λιπαρά, μιας και παρέχουν μόνο το 3% της ζάχαρης σε μια ισορροπημένη διατροφή, ποσοστό πολύ μικρότερο συγκριτικά με άλλα είδη πρωινού.
Ωστόσο, άλλες θρεπτικές ιδέες για πρωινό είναι:
• 1 ποτήρι γάλα 1,5 % σε λιπαρά & 1 φέτα ψωμί ή 2 φρυγανιές σικάλεως ή με μαλακή μαργαρίνη και μέλι ή μαρμελάδα ή ταχίνι
• 1 ποτήρι χυμό φρούτων με ψωμί σίκαλης και αυγό βραστό
• 1 ποτήρι γάλα 1,5 % σε λιπαρά & Τοστ με ψωμί σίκαλης γαλοπούλα και τυρί χαμηλών λιπαρών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας