Κοινή αμερικανορωσική έρευνα ονόμασε πιο... «ερωτιάρηδες» τους λαούς
της ανατολικής Ευρώπης από ότι τους Αμερικανούς. Οι Ρώσοι και οι
Λιθουανοί ερωτεύονται πιο εύκολα από τους Αμερικανούς, ενώ οι δεύτεροι,
αντίθετα με τους Ευρωπαίους που φαίνονται επιπόλαιοι στον έρωτα,
αναζητούν βαθύτερα συναισθήματα και θεωρούν σημαντική προϋπόθεση τη
φιλία για την ανάπτυξη ενός ερωτικού δεσμού.
Η έρευνα που διεξήγαγε το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και το Κρατικό Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών της Μόσχας έγινε ανάμεσα σε 1.157 ενήλικες από τις Η.Π.Α., τη Ρωσία και τη Λιθουανία.
Οι συμμετέχοντες έπρεπε να απαντήσουν στην ερώτηση «Τί σχετίζετε με τον έρωτα;» έχοντας να επιλέξουν ανάμεσα σε 14 επιλογές. Οι απαντήσεις έδειξαν ότι οι κάτοικοι της ανατολικής Ευρώπης βλέπουν τον έρωτα ως κάτι παροδικό, αντίθετα με τους Αμερικανούς.
Το 90% των Λιθουανών απάντησε πως μπορεί να ερωτευτεί στο σύντομο χρονικό διάστημα του ενός μήνα. Ακόμα πιο ακραία ήταν η απάντηση του 39% εξ αυτών που ανέφεραν ο έρωτας τους χτυπά την πόρτα σε διάστημα μόλις λίγων ημερών. Αντίθετα στους Αμερικανούς παίρνει από δύο μήνες έως και ένα χρόνο για να νιώσουν αυτό το συναίσθημα.
Οι λαοί της ανατολικής Ευρώπης χαρακτήρισαν τον έρωτα ως «μια φάση», «μη πραγματικό» και «παραμύθι», ενώ οι Αμερικανοί ανέφεραν σε μεγάλο ποσοστό τα στοιχεία «φιλία» και «άνεση / αγάπη». Το βαθμό στον οποίο οι Ευρωπαίοι θεωρούν τον έρωτα ως παροδικό συναίσθημα δείχνει το γεγονός ότι πάνω από 500 δεν είχαν συμπεριλάβει το στοιχείο της «φιλίας» στον απολογισμό τους.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η «φιλία» μαρτυρά μια αληθινή και ουσιαστική σχέση δύο ανθρώπων, την οποία οι Ευρωπαίοι δεν αναζητούν με τις ερωτικές τους σχέσεις, ενώ παρεμφερή στοιχεία όπως η «ειλικρίνεια», η «ευχαρίστηση» και η «άνεση» έλλειπαν επίσης από τις απαντήσεις τους.
Ωστόσο, όλοι, Αμερικανοί, Ρώσοι και Λιθουανοί σημείωσαν τις επιλογές «σεξουαλικό πάθος», «να είμαστε μαζί» και «κατάσταση συναισθηματικής έξαρσης - χαρά/ευτυχία», ενώ τα κύρια χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν για την περιγραφή των ερωτικών σχέσεων ήταν η «ισότητα» και το «σεξ».
dete.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου