Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Κείμενο συνέντευξης τύπου που δόθηκε σήμερα 24/8 από Μ.Α.Σ. και Π.Α.ΜΕ στα τοπικά ΜΜΕ

Σήμερα Τετάρτη 24 Αυγούστου η κυβέρνηση φέρνει στη βουλή προς ψήφιση τον αντιδραστικό νέο Νόμο - Πλαίσιο για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, με τον οποίο επιχειρείται να εφαρμοστεί το σύνολο των αντιεκπαιδευτικών αλλαγών που χρόνια τώρα επεξεργάζονται και δρομολογούν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ -ΝΔ μαζί με την ΕΕ.
Για τους φοιτητές και σπουδαστές των λαϊκών στρωμάτων, για τους γονείς τους, δεν σημαίνουν τίποτα οι πρόσφατες δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας και λοιπών ανθρώπων του Υπουργείου στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά ΜΜΕ για τις δήθεν διαπραγματεύσεις που κάνει το υπουργείο με πρυτάνεις και λοιπούς συνδαιτυμόνες. Ο πυρήνας του νόμου-έκτρωμα μένει άθικτος και πρέπει να καταδικαστεί και να απορριφθεί.
Πιο συγκεκριμένα:
Συστηματοποιεί τους τρεις κύκλους σπουδών υποβαθμίζοντας τον προπτυχιακό τίτλο, θεσμοθετούνται προπτυχιακές σπουδών τριών χρόνων που θα δίνουν τίτλους πλήρως αποσυνδεδεμένους από την πρόσβαση στο επάγγελμα.
Τα προγράμματα σπουδών θα είναι προσαρμοσμένα στα όσα επιτάσσει η «αγορά», ενώ παράλληλα θεσμοθετούνται και προγράμματα διά βίου και εξ αποστάσεως κατάρτισης που θα παρέχουν τα ιδρύματα και επί πληρωμή.
Οι σπουδές στην ανώτατη εκπαίδευση γίνονται ακόμα πιο δύσκολες για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών με μια σειρά ρυθμίσεων: Εισάγονται οι έννοιες των φοιτητών «μερικής φοίτησης» και των «ενεργών φοιτητών» οδηγώντας έτσι εκτός πανεπιστημίου όσους αναγκάζονται να δουλέψουν στη διάρκεια των σπουδών τους. Καταργείται αργά ή γρήγορα το δωρεάν σύγγραμμα και υποκαθίσταται από την ανάρτηση των συγγραμμάτων στο διαδίκτυο. Ανοίγει ο δρόμος ώστε οι - ήδη πολύ πίσω από τις ανάγκες -παροχές σίτισης και στέγασης στους φοιτητές/ σπουδαστές να λειτουργούν όλο και περισσότερο επί πληρωμή, καθώς μπορούν να υπαχθούν ως υπηρεσίες στο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που θα ιδρυθεί σε κάθε ίδρυμα. Τα «φοιτητικά δάνεια» για τα οποία γίνεται λόγος δεν συνιστούν δωρεάν σπουδές, με την αποπληρωμή τους να διαρκεί πολλά χρόνια μετά την αποφοίτηση. Ο νόμος - πλαίσιο παρεμβαίνει σε αντιδραστική κατεύθυνση στο φοιτητικό κίνημα καθιερώνοντας το ενιαίο ψηφοδέλτιο και βάζοντας ουσιαστικά φραγμό στη συλλογική πολιτική δράση, καταργεί το άσυλο και στρέφεται ενάντια στις συλλογικές διεκδικήσεις.
Χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις αποτελούν και οι διατάξεις που αφορούν το προσωπικό των ιδρυμάτων. Παγιώνονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για τους «εντεταλμένους διδασκαλίας», οι οποίοι μάλιστα θα μπορούν να εργάζονται με συμβάσεις μόνο για πέντε χρόνια σε κάθε ίδρυμα και στη συνέχεια θα πρέπει να αναζητούν δουλειά σε άλλο πανεπιστήμιο. Και από τις μεταβατικές διατάξεις του νομοσχεδίου, φαίνεται ότι το επόμενο διάστημα μετά την ψήφιση του νόμου, έρχονται μαζικές απολύσεις προσωπικού, περικοπές μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων.
Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών εδώ και ένα χρόνο, από τις πρώτες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τον νέο νόμο έκτρωμα, ενημέρωσε τους φοιτητές και σπουδαστές για το τι φέρνει, οργάνωσε τον αγώνα των φοιτητών απέναντι στην αντιεκπαιδευτική λαίλαπα, με δεκάδες συλλαλητήρια, εξορμήσεις και κινητοποιήσεις. Άνοιξε μέτωπο, απέναντι στον νόμο που αποτελεί μέρος της πολυμέτωπης αντιλαϊκής επίθεσης που κυβέρνηση και κόμματα της πλουτοκρατίας, εργοδοσία και ΕΕ ξεδιπλώνουν στο έδαφος της κρίσης.
Η οργάνωση τις πάλης των φοιτητών και των σπουδαστών απέναντι στη νέα αντιεκπαιδευτική επίθεση είναι μονόδρομος. Καλούμε τους φοιτητές και τους σπουδαστές να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να οργανώσουν τον αγώνα τους ώστε να μην περάσει, να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος πλαίσιο. Να γυρίσουν την πλάτη στις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ΠΑΣΠ και ΔΑΠ, που στην ουσία στηρίζουν το νόμο πλαίσιο και υποκριτικά καλούν τώρα σε συνεδρίαση του ΚΣ της ΕΦΕΕ και ΕΣΕΕ, που οι ίδιοι διέλυσαν εδώ και χρόνια.
Καλούμε τους εργάτες, τα λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, τους πανεπιστημιακούς δασκάλους που αντιπαλεύουν αυτήν την πολιτική, τους φοιτητές - σπουδαστές να παλέψουν από κοινού με το ταξικό εργατικό και λαϊκό κίνημα για να μην περάσει ο νέος νόμος - πλαίσιο, να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Διέξοδος για την Παιδεία υπάρχει αλλά όχι στα πλαίσια της διείσδυσης των μονοπωλίων σε αυτήν. Η διέξοδος πρέπει να αναζητηθεί στον άλλο δρόμο ανάπτυξης, με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών
Το ΜΑΣ, διοργανώνει σήμερα Τετάρτη 24/8 το απόγευμα στην πλατεία της Κοζάνης, πλατιά εξόρμηση για την ενημέρωση του λαού της πόλης και των φοιτητών και σπουδαστών.
Με το άνοιγμα των ιδρυμάτων, καλούμε σε συνεδριάσεις των Επιτροπών Αγώνα σε κάθε σχολή ώστε να οργανώσουν και να κλιμακώσουν τη δράση τους, αλλά και σε Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε σύλλογο ώστε να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας