Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Άννα, να μία νίκη

Της Κατερίνας Γκίκα,  www.protagon.gr
Για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά νόμος- πλαίσιο για την Παιδεία ψηφίζεται με συντριπτική πλειοψηφία που ξεπερνά το 80% των κοινοβουλευτικών δυνάμεων. Είναι ουσιαστικά η πρώτη συναίνεση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ σε ένα από τα πιο μεγάλα «μέτωπα» της ελληνικής κοινωνίας και φέρει την υπογραφή της Άννας Διαμαντοπούλου.
Σε μια περίοδο που οι παλιές δυνάμεις και στα δύο μεγάλα κόμματα, κάνουν βήματα σημειωτόν γιατί επιθυμία τους είναι να μην αλλάξει τίποτα, κάποιοι έχουν και το θάρρος και τη θέληση να προχωρήσουν μπροστά και το απέδειξαν σήμερα. Η υπουργός Παιδείας έκλεισε τα αυτιά της στις «σειρήνες» των συμφερόντων που ήθελαν να μην διαταραχθεί το υπάρχον καθεστώς στον χώρο των ελληνικών Πανεπιστημίων και παραμέρισε τα «βαρίδια» του παρελθόντος. « Εγώ θα το πάω μέχρι το τέλος», έλεγε πριν λίγο εικοσιτετράωρα, στην κηδεία του Νίκου Θέμελη, όταν στελέχη του ίδιου του κόμματος της αμφισβητούσαν κυρίως την χρονική στιγμή που επέλεξε να προχωρήσει ένα τέτοιο εγχείρημα.

Το χεράκι τους για την συναίνεση χρειάστηκε να βάλουν και οι δύο μεγάλες δυνάμεις, ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παπανδρέου και Σαμαράς συνομίλησαν τηλεφωνικά μεταξύ τους (με πρωτοβουλία του πρώτου) λίγο πριν το κρίσιμο νομοσχέδιο μπει σε ψηφοφορία και αποφάσισαν να δοκιμάσουν τις αντοχές της συναίνεσης και της συνεννόησης στο κρίσιμο πεδίο της παιδείας. Άλλωστε ήταν κίνηση με παιδευτικό χαρακτήρα.
Εκτός κλίματος, για μια ακόμη φορά, έμειναν τα κόμματα της Αριστεράς που όχι μόνο καλύφθηκαν πίσω από τις όποιες ιδεοληψίες τους για να πουν όχι, αλλά επιχείρησαν να διακωμωδήσουν την τρικομματική συμφωνία (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) για τις αλλαγές στον χώρο τα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ο Τσίπρας το χαρακτήρισε δεξιόστροφο νομοσχέδιο, ενώ στέλεχος του Περισσού έλεγε με ειρωνική διάθεση στους διαδρόμους της Βουλής: «Να ζήσετε, καλούς απογόνους και να χαίρεστε τους κουμπάρους».
Τα δύο σημεία πάντως που έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της συναίνεσης ήταν  το γεγονός ότι η υπουργός έκανε πιο σαφή την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, (κάτι που το ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς), ενώ υποχώρησε και στην διαδικασία ανάδειξης του Πρύτανη και αποδέχθηκε τελικά την πρόταση της ΝΔ για εκλογή του με ψηφοφορία μεταξύ των καθηγητών αλλά όχι και των φοιτητών. 
Κλείνω με αυτό που έγραψε στο twitter της η Άννα Διαμαντοπούλου: "Σήμερα γράφτηκε ιστορία. Για πρώτη φορά τα ¾ της βουλής (250+ βουλευτές) υπερψήφισαν το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση".

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητηρια!
Δεν θα ξανασυμβει γιατι στην επομενη βουλη η ελληνικη δεξια δηλ. Πασοκ,ΝΔ και Λαος θα ναι το 1/2 της βουλης.
Μαυρο στη δεξια!

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικα εμετικό να πανηγυριζετε γι' αυτο νομοσχεδιο. Αντε τουλαζιστον να συγχωνευτειτε σε ενα κομμα (πασοκ - νδ - λαος - ντορα), αφου ετσι κι αλλιως στα ιδια σκατα πιστευετε.

(οταν ανεβηκε για μια μερα το χρηματιστηριο με το που βγηκε ο χοντρος πανηγυρια - τωρα ΒΟΥΒΑ)

Ανώνυμος είπε...

Τώρα που έχετε συν υπουργό τον "σοσια ληστή" Καρατζαφέρη ποιός σας πιάνει!!!
Αυτός κι αν δεν ενδιαφέρεται για την..Παιδεία...

Ανώνυμος είπε...

xilies fores me tin ntora re
me aftin kerdisame kai me ton boutari thessaloniki
kai oxi me tous fasistes tou kke kai tou syn

kostas kn

Ανώνυμος είπε...

Κλασσικο παραδειγμα αμορφωτου νεαρου που αποκαλει φασιστες το κκε και το συν (γιατι ετσι του πε ο μπαμπας του, οχι γιατι εχει χαμπαρι απο τιποτα), και σαφως ζει με το ονειρο να τον βολεψει πουθενα καμια ντορα γλυφοντας.. μαθε ελληνικα ρε καραγκιοζακο και μετα μιλα..

Ανώνυμος είπε...

Eχεις δικιο. Κάνει λάθος ο αμόρφωτος νεαρός. Θα μπορούσε απλά να σας πει Σταλινικούς. Πολύ χειρότερη βρισιά ακόμα και απο εκείνη του φασίστα. Ή μήπως ο μπαμπάκος σου δεν σου μίλησε για αυτά;

Ανώνυμος είπε...

Ο συριζα σταλινικος, πολυ ενδιαφερουσα αποψη. Το κκε παλι πρεπει σε καθε ευκαιρια να παραλληλιζεται με το σταλιν. Ο γιωργακης δηλαδη εχει σημαντικες διαφορες απ τον Πινοσετ για παραδειγμα.. Δεν κοιτατε που χετε καταστρεψει τα παντα, δεν εχει μεινει τιποτα ορθιο,εχετε κανει δεκαετιες τωρα τη ρουφιανια και το γλυψιμο ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΠΡΟΣΟΝ για να ζησει κανεις, η αριστερα σας εφταιξε, η οποια σε θεωρητικο επιπεδο παντα - γιατι σε πρακτικο ΕΙΔΑΜΕ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΑΣ - αποτελειται απο προδοτες, απλυτους, ανεγκεφαλους φασιστες. ΒΕΒΑΙΑ τη χωρα την ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΤΕ εσεις και οχι η παπαρηγα και ο τσιπρας. Δεν περιμενω απαντηση (αλλωστε ποιος εχασε το φιλοτιμο)... κοιταξτε μη σας παρει το κκ το σπιτι (αν σας το παρουν οι τραπεζιτες μαλλον θα ναι πιο ΙΝ) βουρλα!

Το Προφίλ μας