Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Η «φλόγα της αγάπης» μήνυμα ζωής!

της Βάσως Σάφη από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Από το Νομό Κοζάνης και συγκεκριμένα από τα Σέρβια θα έχει τη χαρά και την τιμή να γίνει η έναρξη της μεγάλης 9ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας Εθελοντών Αιμοδοτών. Η τελετή της αφής θα γίνει αυτό το Σάββατο 27 Αυγούστου από τα Σέρβια και εν συνεχεία η φλόγα θα συνεχίσει το ταξίδι της διασχίζοντας όλη την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ακολούθως όλη τη χώρα, περνώντας μηνύματα εθελοντισμού, αγάπης και ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον συνάνθρωπο!
«Η 9η Λαμπαδηδρομία είναι η 9η προσπάθεια ενημέρωσης των Ελλήνων για να γίνουμε δωρητές ζωής, από την αιμοδοσία μέχρι τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα και τη δωρεά οργάνων» επεσήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Κοζάνης  Θεόδωρος Τσαουσίδης. Ο σύλλογος της Κοζάνης είναι από τους πρωτοπόρους πλέον στην υποστήριξη της λαμπαδηδρομίας, αφού οφείλει την ύπαρξή του σε μια παλαιότερη λαμπαδηδρομία. Μάλιστα ο ίδιος επεσήμανε πως κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουμε να έχουμε εισαγωγή αίματος από την Ελβετία, λέγοντας που είναι ντροπή . Οι διαδρομές στη φετινή λαμπαδηδρομία που θα διασχίσουν τη Δυτική Μακεδονία θα καλύψουν 3.000 χιλιόμετρα (1.800 χιλιόμετρα σε 16 διαδρομές καλύπτει ο σύλλογος αιμοδοτών). Ο ίδιος προσέθεσε πως είναι γνωστή η δράση των συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών, και κάθε περιοχή αποδεικνύει ότι στηρίζει την εθελοντική αιμοδοσία, καλώντας παράλληλα τον κόσμο να συμμετέχει μαζικά σε παρόμοιες εθελοντικές δράσεις.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού του Δήμου Κοζάνης Χάρης Γελαδάρης επεσήμανε τη στήριξη του δήμου στην πρωτοβουλία, ενώ αναφέρθηκε στη Λαμπαδηδρομία ως ένα πολύ σημαντικό γεγονός που έχει αποκτήσει «ιδιαίτερα χαρακτηριστικά», αφού όπως τόνισε: «Προπαγανδίζει και βοηθά τους συλλόγους αιμοδοτών που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Μακεδονία για να σταματήσει η ντροπή της εισαγωγής αίματος. Η χώρα μας πρέπει να αποκτήσει αυτάρκεια στο αγαθό αυτό, που αποτελεί την απόδειξη της αλληλεγγύης και της αγάπης μεταξύ των ανθρώπων.  Μέσα από μια τέτοια πρωτοβουλία μπορούν να υπάρξουν οι προϋποθέσεις εκείνες για να δημιουργηθούν σε επίπεδο δυτικής Μακεδονίας νέοι σύλλογοι για να βοηθήσουν τους σκοπούς με τους οποίους δραστηριοποιούνται οι εθελοντές αιμοδότες στην περιοχή».
Την ανάγκη να σκέκεται αρωγός η τοπική αυτοδιοίκηση σε παρόμοιες προσπάθειες επεσήμανε ο Γιώργος Καραίσκος, αντιδήμαρχος Εορδαίας, λέγοντας μάλιστα πως η 9η Λαμπαδηδρομία είναι σημαντικό γεγονός για την περιοχή της Κοζάνης και της Εορδαίας. «Συμμετέχουμε ενεργά και είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια. Η αιμοδοσία είναι μια πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης. Στόχος του δήμου είναι να γίνει ένα από τα ζωντανά κύτταρα της Δ. Μακεδονίας». Μάλιστα έχει δημιουργηθεί πρόσφατα στην Εορδαία σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών, ενώ και στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο λειτουργεί τμήμα αιμοδοσίας.
Σημαντική ήταν η συνεισφορά του ΤΕΙ στην 9η Λαμπαδηδρομία, αφού τρία χρόνια πριν προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός από το τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού του ΤΕΙ ώστε να σχεδιαστεί από φοιτητές του τμήματος η δάδα της λαμπαδηδρομίας. Έτσι και έγινε, αφού από 7 συμμετέχοντες επιλέχθηκε η καλύτερη πρόταση και έπειτα σε συνεργασία με το τμήμα Μηχανικών του ΤΕΙ κατασκευάστηκε το πρωτότυπο και σχεδιάστηκε και το σύστημα καύσης. Το ΤΕΙ στηρίζει παρόμοιες πρωτοβουλίες, όπως τόνισε η Αναστασία Κωνσταντινίδου, προϊσταμένη του τμήματος δημοσίων και διεθνών σχέσεων του ιδρύματος, προσθέτοντας πως «θέλουμε να σταθούμε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια. Το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύ λόγος για τον ρόλο των ιδρυμάτων και εμείς θέλουμε αυτή η προσπάθεια να αποτελέσει εφαλτήριο για μια προσφορά του εκπαιδευτικού ιδρύματος και των συλλόγων σε όλη την Ελλάδα».
Την πρωτοβουλία χαιρέτησε και ο αντιδήμαρχος Φλώρινας Νίκος Αλεξιάδης, λέγοντας μάλιστα πως είναι «ντροπή για τους Έλληνες να κάνουν εισαγωγή αίματος από το εξωτερικό» και καλώντας τον κόσμο να δίνει αίμα. Σε παρόμοιο κλίμα κυμάνθηκε και η τοποθέτηση του αιμοδοτικού συλλόγου από την Καστοριάς Μεσοποταμίας, ενώ την υποστήριξή τους εξέφρασαν οι διασώστες Κοζάνης που θα στηρίζουν έμπρακτα τη λαμπαδηδρομία. Αξίζει να αναφερθεί πως τα παιδιά του πρότυπου πολιτιστικού συλλόγου της ΖΕΠ θα είναι αυτά που θα «μεταφέρουν» - μεταξύ άλλων- τη φλόγα της αγάπης.
Η φλόγα περνάει από κάθε πόλη στην ευρύτερη περιοχή και οφείλουμε όλοι να δώσουμε το παρών.



ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ:
27/8/2011 Σάββατο  18:00 τελετή αφής της φλόγας και αναχώρηση για Ξυλόκαστρο μέσω Κοζάνης
30/8/2011 Τρίτη Σιάτιστα (Μπάρα) 19:00
8/9/2011  Πέμπτη 18:00 Τσοτύλι, 19:00Νεάπολη
4/9/2011  Κυριακή   Δήμος Φλώρινας: Πρωί ώρα 11:00
13/9/2011  Τρίτη   Βερμιο 19:00
14/9/2011 Τετάρτη Άγιος Χριστόφορος, Καρυοχώρι : 19:00
15/9//2011 Πέμπτη:  Δήμος Πτολεμαίδας: 19:00
16/9/2011  Παρασκευή  Μουρίκι:     19:00
17/9/2011 Σάββατο  Απόγευμα Μεσοποταμία Απόγευμα,
18/9/2011 Δήμος  Ασκίου: Κυριακή -Πρωί ΣΕΑ. Γαλατινής, 11:00
18/9/2011  Κυριακή  Σ.Ε.Α. Κοζάνης: 18:00 ΖΕΠ, καμίνι, Ανδρέα  Παπανδρέου, Πλατεία Συντάγματος, Κασομούλη, Γκέρτσου, Κόμβος Κρόκου, Κόμβος Λάρισας, Πτωχοκομείου, Μπρίστολ, Φιλίππου Β΄, ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΠΑΛΙΟ ΚΤΕΛ, Γραφείο, Αυλιώτη, Παύλου Μελά, Περδίκα, Νομαρχία, Δημοκρατίας, Παύλου Χαρίση, Κόμβος Γαλατά, Μητροπολίτου Φωτίου, Μπουσίου, Πεζόδρομος, Κεντρική Πλατεία 19:30)
19/9/2011  Δευτέρα Άνω Κώμη, Καισαρειά
20/9/2011 Τρίτη Βελβενδός   19:00
21/9/2011 Τετάρτη  Σέρβια 19:00
22/9/2011 Πέμπτη Μεσιανή, Ροδίτης, Βαθύλακος 19:00
23/9/2011 Παρασκευή Υψηλάντη 19:00
25/9/2011 Κυριακή Ελλήσποντος 11:00
16 /9/2011 Παρασκευή: Δήμος Γρεβενών:
17/9/2011 Σάββατο Δήμος Χασίων, Δήμος Δεσκάτης Γρεβενών.
22/9/2011 Πέμπτη Καστοριά

Τις εκδηλώσεις καλύπτει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, παράρτημα Κοζάνης
Οι διαδρομές καλύπτονται με αυτοκίνητο χορηγία της TOYOTA Γιαραμάζης α.ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας