Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Εκπαιδευτικό ίδρυμα ή δομή πρόνοιας;

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
Πρόπερσι ο υποψήφιος με το 2,5 που εισήχθη σε ένα από τα τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας έγινε πρώτο θέμα στις ειδήσεις και η υπόθεσή του αποτέλεσε βασική επιχειρηματολογία εκείνων που θεωρούν ότι στα ΤΕΙ εισάγονται μαθητές χαμηλού επιπέδου.
Άραγε, φέτος που στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο εισάγονται οι ειδικές κατηγορίες  με 4,7 και στη Φιλολογία  Αθηνών με 2,04, τι έχουμε να πούμε; Έχετε δει πολλούς φιλολόγους που να μην ξέρουν να γράψουν ούτε το όνομά τους, γιατί για κάτι τέτοιο μιλάμε.
Είναι σκληρό, αλλά πρέπει κάποια στιγμή να γίνει κατανοητό ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι ίδρυμα πρόνοιας. Θα έπρεπε να είναι το κέντρο αριστείας. Δεν χωρά σε αυτό καμία ειδική μεταχείριση, γιατί πολύ απλά από όσους είναι εκεί ο κόσμος περιμένει πολλά. Είναι αυτοί που θα αναπτύξουν πρωτοποριακή τεχνολογία, εμβόλια για νέες ασθένειες και θα φέρουν την πρόοδο και την καινοτομία.
Επομένως, οι πολύτεκνοι και όλοι όσοι ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες θα πρέπει με τους ίδιους όρους να παλέψουν, για να ενταχθούν στις τάξεις των υπολοίπων. Τα προνόμια αφορούν στη διευκόλυνση της φοιτητικής ζωής, μέσα από υποτροφίες και άλλα οικονομικά βοηθήματα.
Καλά είναι, λοιπόν, τα κοινωνικά κριτήρια, για να βγάλει κανείς άδεια περιπτέρου ή να πάρει αυτοκίνητο, γλιτώνοντας τα τέλη ταξινόμησης. Οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όμως, χρειάζονται υποστήριξη με το σωστό τρόπο, καθώς ούτε οι ίδιοι δεν αποδέχονται τέτοια αδικία εις βάρος των άλλων.
Ιωάννα

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τα κοινωνικά κριτήρια... Χα χα χα χα... Τα είδαμε τα είδαμε. Κατά σύμπτωση τον νόμο τον ηξεραν τόσο λίγοι. Αυτά είναι τα ιδανικά της νεολαίας σήμερα και των μπαμπάδων; Έχασαν το χαμογελό τους τα παιδιά που το δικαιούνταν πραγματικά. Κυρία Κωσταρέλλα μου πόσο δίκαιο έχετε.

Το Προφίλ μας