Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Κόψτε την όρεξή σας έξυπνα!

Μειώστε τις θερμίδες που καταναλώνετε και θα χάσετε κιλά. Φαίνεται απλό; Μόνο που υπάρχει ένα πρόβλημα: αναπόφευκτα το στομάχι σας θα διαμαρτυρηθεί κι όταν αρχίσει να γουργουρίζει θα υποκύψετε. Ο λόγος, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, είναι ότι όταν ο οργανισμός σας καταλάβει ότι υπάρχει έλλειψη τροφής –ακόμα κι αν γίνεται συνειδητά- μπαίνει σε θέση άμυνας, παράγοντας περισσότερη γρελίνη, την ορμόνη της πείνας, για σας αναγκάσει να φάτε. Δείτε πώς μπορείτε να …κόψετε την όρεξή σας.
Βάλτε πρωτείνη στο πρωινό:
Η άπαχη πρωτεΐνη σας κρατά για περισσότερη ώρα χορτάτους από άλλα θρεπτικά στοιχεία αφού ο οργανισμός σας χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να την αφομοιώσει. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι παίζει ρόλο και το πότε την τρώτε. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Περντιού διαπίστωσε ότι η κατανάλωση άπαχης πρωτεΐνης (όπως άπαχο ζαμπόν, ασπράδια αβγών ή ημιάπαχο γιαούρτι) στο πρωινό σας κρατά περισσότερο χορτάτους απ’ ό,τι αν την καταναλώνατε άλλη ώρα της ημέρας.
Φάτε πατάτες: Η μανία με τον αποκλεισμό των υδατανθράκων κατέταξε τις πατάτες στις «απαγορευμένες» τροφές της δίαιτας, αλλά αυτή η αμυλούχα τροφή έχει στην πραγματικότητα ιδιότητες που κόβουν την πείνα. Περιέχουν έναν ειδικό τύπο άμυλου που ανθίσταται στα πεπτικά ένζυμα. Έτσι, επειδή οι πατάτες παίρνουν χρόνο για να διασπαστούν, παραμένουν στο έντερο περισσότερο, καθυστερώντας τις κρίσεις πείνας. Προτιμήστε τις ψητές πατάτες – και πάντα με μέτρο – από τις τηγανητές.
Επιλέξτε το σωστό λίπος: Αν κόψετε όλα τα λιπαρά από τη διατροφή σας, η προσπάθεια σας για απώλεια βάρους μπορεί να αποτύχει. Το ολεϊκό οξύ, είναι ένα ακόρεστο λιπαρό οξύ που βρίσκεται στο ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς και τα αβοκάντο και βοηθά στη μείωση της πείνας, σύμφωνα με μια μελέτη στην επιθεώρηση Cell Metabolism. Κατά την πέψη, μετατρέπεται σε μια ένωση που ενεργοποιεί εμμέσως στον εγκέφαλο σήματα μείωσης της πείνας. Πρόσεξε απλώς τις ποσότητες.
Ασκηθείτε: Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση American Journal of Physiology διαπίστωσε ότι 60 λεπτά έντονης αεροβικής άσκησης μπορεί να μειώσουν την πείνα μέχρι και για δύο ώρες αργότερα. Η αερόβια άσκηση μειώνει τα επίπεδα της γρελίνης και αυξάνει την ποσότητα της ορμόνης που καταστέλλει την όρεξη.
Μασήστε γερά: Μελέτη του Πανεπιστημίου του Ρόουντ Άιλαντ διαπίστωσε ότι εκείνοι που μασούσαν τσίχλα για μία ώρα το πρωί κατανάλωναν 67 λιγότερες θερμίδες. Μια θεωρία είναι ότι το μάσημα ενεργοποιεί νεύρα στη γνάθο που συνδέονται με την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τον κορεσμό. Μασήστε, λοιπόν, μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη – το μάσημα μπορεί να αποτρέψει τις λιγούρες, ενώ καίει 11 θερμίδες την ώρα.
Μυρίστε: Η οσμή του φαγητού μπορεί να ξεγελάσει τον εγκέφαλο ώστε να νομίζει ότι έχετε φάει. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που μύριζαν άρωμα μέντας κάθε δύο ώρες κατανάλωναν 2.700 λιγότερες θερμίδες τη βδομάδα απ’ όσο συνήθως – ποσότητα που αντιστοιχεί σε απώλεια μισού κιλού περίπου! Η μπανάνα, το πράσινο μήλο και η βανίλια είχαν παρόμοια επίδραση σε άλλες μελέτες.

Το μυστικό

Αν έχετε την τάση να τρώτε όταν αγχώνεστε, κρατήστε το αριστερό ρουθούνι κλειστό και μυρίστε από το δεξί ώστε να ενεργοποιήσετε την πλευρά του εγκεφάλου στην οποία γίνεται η επεξεργασία των συναισθημάτων – έτσι, ενδέχεται να μειωθεί και το στρες και η όρεξή σας.
omorfamistika.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Όρε τι τραβάμε. Δεν πιστεύω να τα καταφέρουμε. Ποιο εύκολο μου φαίνεται να κάνουμε μ@... Ώστε να αναγκάσουμε τους Γερμανούς να μην μας δώσουν άλλα λεφτά μπας και αδυνατίσουμε από την πείνα.

Το Προφίλ μας