Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Η ώρα του εισαγγελέα

"Σκληρά μέτρα από την κυβέρνηση αν οι απεργοί των ταξί οξύνουν κι άλλο την κατάσταση"
Αποφασισμένη να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στους απεργούς ιδιοκτήτες ταξί εμφανίζεται η κυβέρνηση, σε περίπτωση που αποφασίσουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Η απόφαση ελήφθη με φόντο τη στροφή της ΝΔ, που αποκήρυξε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών ταξί με δηλώσεις Σαμαρά.
Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξουν εισαγγελικές παρεμβάσεις ακόμη και σήμερα, αν τελικώς οι απεργοί επιλέξουν τον δρόμο της σύγκρουσης και των ακραίων μορφών αντίδρασης.
Η κυβέρνηση επιχείρησε χθες, μέσω αλλεπάλληλων τηλεφωνικών επαφών που συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ, να συντονίσει τον βηματισμό της για το θέμα των ταξί μη κρύβοντας ότι προσανατολίζεται στη λήψη σκληρών μέτρων εις βάρος των απεργών.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε και ένας γύρος τηλεφωνικών επικοινωνιών ανάμεσα στους υπουργούς Υποδομών, Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Επικρατείας προκειμένου να καθοριστεί η αντίδραση της κυβέρνησης σε περίπτωση κατά την οποία οι απεργοί υλοποιήσουν τις απειλές τους και προχωρήσουν σε μπλόκα και αποκλεισμούς. Ενήμερος για το θέμα είναι και ο Πρωθυπουργός, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να υποκύπτει σε εκβιασμούς.
«Εμείς προσφέρουμε διάλογο, έτσι όμως όπως εξελίσσεται η κατάσταση, πιθανότατα η κυβέρνηση θα σκληρύνει τη στάση της», ανέφερε χθες ανώτατη πηγή. Παράλληλα, κυβερνητικοί παράγοντες εξηγούσαν ότι η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει στο θέμα των ταξί, «διότι αυτό θα της προκαλούσε ζημιά», ενώ επιβεβαίωναν ότι μία από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων ως αντίμετρο σε ακραίες μορφές κινητοποιήσεων είναι η έγκριση όλων των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για αδειοδότηση.
Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων επιμένει ότι θα δώσει τις προτάσεις του στους ενδιαφερόμενους περί τα τέλη Αυγούστου, στέλνοντας στους απεργούς το μήνυμα ότι έως τότε δεν θα υπάρξει ουσιαστική εξέλιξη στο θέμα που αφορά το άνοιγμα του επαγγέλματός τους.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής ανέφερε στα «ΝΕΑ» πως ούτως ή άλλως η Αστυνομία παρακολουθεί από κοντά τις κινήσεις των ιδιοκτητών ταξί παρουσία εισαγγελέα, επισημαίνοντας ότι δικαίωμα επέμβασης υπάρχει μόνο όταν παρακωλύονται οι συγκοινωνίες.
Το πρόβλημα με τα ταξί «χτύπησε» και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καθώς χθες στο Ηράκλειο, σε συνάντηση που ζήτησαν απεργοί ιδιοκτήτες ταξί με βουλευτές, απείλησαν ότι «θα χυθεί αίμα». Η αντίδραση της βουλευτού Ηρακλείου Μαρίας Σκραφνάκη ήταν έντονη καθώς απάντησε με οργή: «Τέρμα πια οι απειλές, δεν δέχομαι από κανέναν». Επίσης τόνισε στους απεργούς πως μολονότι και η ίδια συμφωνεί με τα πληθυσμικά κριτήρια, καταδικάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν. Να σημειωθεί ότι έξω από το νεκροταφείο του Ηρακλείου «άγνωστοι» κόλλησαν αφίσες με τα πρόσωπα των βουλευτών του νομού.
Πάντως, ενδεικτικό της αναστάτωσης που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ακόμη και για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα ταξί είναι ότι τελικώς δεν θα προχωρήσει ο μίνι διορθωτικός ανασχηματισμός με την προσθήκη 4-5 υφυπουργών στην κυβέρνηση. Το κυβερνητικό επιτελείο θεώρησε πως στην παρούσα φάση δεν γίνεται να υπάρξουν νέες εντάσεις και δυσαρέσκειες βουλευτών και έτσι οι προσθήκες θα περιοριστούν στο πρόσωπο του Αγγελου Τόλκα, ο οποίος θα ορκιστεί μεθαύριο υφυπουργός Επικρατείας. Η ενίσχυση του υπουργείου Οικονομικών με υφυπουργό μετατίθεται για αργότερα. 
TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας