Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

Υψηλή Γέφυρα Σερβίων

Του Δημήτρη (Μίμη) Ζάκη

Πρέπει να κλείσει συνολικά και να απαγορευτεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων;

Κατά τη γνώμη μου ναι.

Πρέπει να απαγορευτεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων.

Το γράφω με πλήρη συναίσθηση για το τι σημαίνει αυτή η απόφαση για τη περιοχή των δήμων Σερβίων και Βελβεντού.

Το ιστορικό της γέφυρας κατά την τελευταία τετραετία είναι λίγο πολύ γνωστό σε όλους μας. Εμφανίστηκε ο κύριος Μητούλης, καθηγητής πολυτεχνικής σχολής στην Αγγλία κατόπιν πρόσκλησης του κυρίου Κασαπίδη και δήλωσε δημόσια ότι κατόπιν οπτικού ελέγχου που έκανε διαπίστωσε προβλήματα στατικότητας και αντοχής της γέφυρας.

Δήλωσε μάλιστα (πάντα δημόσια) ότι η γέφυρα είναι ίδιας κατασκευής

με αυτή της Γένοβας, η οποία είχε καταρρεύσει πρόσφατα.

Δημιουργείται πανικός σε όλους μας

Σε μία από τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Κοζάνης παρευρίσκονται ο κύριος Μητούλης και ο κύριος Καραμπίνης καθηγητής της πολυτεχνικής σχολής τοτ Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Γινόμαστε οι παρευρισκόμενοι μάρτυρες μίας έντονης διαμάχης των δύο καθηγητών για το αν είναι επικίνδυνη η γέφυρα ή όχι.

Στο τέλος της συνεδρίασης φεύγουμε όλοι με τη θέση που επικράτησε ότι η γέφυρα είναι ασφαλής.

Ίσως ήταν αυτό που θέλαμε όλοι να ακούσουμε.

Μετά από λίγες μέρες τοποθετήθηκαν τα φανάρια για την εκ περιτροπής κυκλοφορία.

Οι τελευταίες ανακοινώσεις και αποφάσεις ενισχύουν σήμερα την άποψη ότι η γέφυρα έχει ουσιαστικό πρόβλημα.

Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται ο φόβος και η έλλειψη εμπιστοσύνης προς το κράτος.

Τι πρέπει να γίνει άμεσα;

Μία συνολική διαπίστωση των βλαβών όλου του στατικού φορέα από αξιόπιστη επιστημονική ομάδα και μελέτη ενίσχυσης αποκατάστασης , με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα και οικονομικό προϋπολογισμό.

Τι σημαίνει για τη περιοχή των δήμων Σερβίων και Βελβεντού το κλείσιμο της γέφυρας για μεγάλο χρονικό διάστημα;

Αν μας αφήσουν στη τύχη μας σημαίνει:

Πλήρης κατάρρευση της τοπικής οικονομίας.

Οριστική ερημοποίηση της περιοχής

Πλήρης αποσύνθεση της κοινωνικής συνοχής.

Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η καταστροφή;

Αν υπάερχει η πολιτική βούληση αλλά και η απαίτηση με ενωμένους τους δύο δήμους Σερβίων και Βελβεντού:

Κήρυξη της περιοχής των δήμων Σερβίων και Βελβεντού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οικονομική και κοινωνική στήριξη των κατοίκων και επιχειρήσεων των δύο δήμων για όλο το διάστημα της απομόνωσης, δηλαδή:

  1. Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγαθά.
  2. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
  3. Ουσιαστική επιδότηση της θέρμανσης.
  4. Ουσιαστική επιδότηση των καυσίμων κίνησης.
  5. Ουσιαστική επιδότηση του πετρελαίου για αγρότες και κτηνοτρόφους.
  6. Ουσιαστική επιδότηση των ενοικίων κατοικίας και επαγγελματικής στέγης.
  7. Κούρεμα στις υποχρεώσεις των δημοτών προς δημόσιο και τράπεζες.
  8. Αναστολή πλειστηριασμών όλων των ακινήτων (κατοικίες και επαγγελματικοί χώροι).
  9. Οικονομική ενίσχυση (κεφάλαιο κίνησης) όλων των επαγγελματιών, ανεξάρτητα από καθυστερημένες οφειλές.
  10. Ενίσχυση του Κ.Υ. Σερβίων και του παραρτήματος Βελβεντού με ιατρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.
  11. Πρόσληψη ιατρικού προσωπικού για τη κάλυψη των αγροτικών ιατρείων όλων των τοπικών κοινοτήτων.
  12. Ενίσχυση όλων των σχολείων των δύο δήμων με επιπλέον διδακτικό προσωπικό.
  13. Ενίσχυση με επιπλέον προσωπικό των τοπικών Πυροσβεστικών Σταθμών.
  14. Να μην καθυστερήσουν έργα που έχουν εξαγγελθεί στους δήμους Σερβίων και Βελβεντού.

Εάν εξαγγελθούν και αρχίσει άμεσα η υλοποίηση αυτών των μέτρων, πιστεύω ότι όλοι οι κάτοικοι των δήμων Σερβίων και Βελβεντού θα έχουν το κουράγιο και την υπομονή να ξεπεράσουν αυτή τη καταστροφή.

Σέρβια 16/03/2023

Δημήτρης (Μίμης) Ζάκης

Ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος δήμου Σερβίων

25 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στις Υποθέσεις και στα σενάρια όλοι πρώτοι είμαστε. Δεν μας το λέτε καλύτερα, το κράτος να επιδοτήσει την μετεγκατάσταση των πολιτών Σερβίων-Καμβουνίων-Βελβεντού στην Κοζάνη και οι δήμοι να σταματήσουν να υπάρχουν. Μπορεί να εγγυηθεί κάποιος ότι η Γέφυρα του Ρυμνίου θα αντέξει τα φορτία όλο αυτό το διάστημα που θα είναι κλειστή η γέφυρα των Σερβίων? Κανένας. Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα κ. Ζάκη κάτι που ξεχάσατε να αναφέρετε ως Πολ. Μηχανικός.

ΣΕΡΒΙΩΤΗΣ είπε...

Τα "τσακακακια" του Δήμου έχουν άποψη επί του θέματος;

Ανώνυμος είπε...

Περιμένω τους αντιδημάρχους καμβουνίων και Λιβαδερού να τοποθετηθούν δημόσια

Ανώνυμος είπε...

Πιστεύω πως όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής θα ταυτιστούν και θα συμφωνήσουν με όλα τα παραπάνω που ανέφερε ο κύριος Ζάκης.
Πολύ καλό για να γίνει αληθινό.
Τόσα χωριά και τόσοι δήμοι είναι αποκομμένοι απο κεντρικούς δρόμους και απο μεγαλύτερα αστικά κέντρα. Δεν θυμάμαι ποτέ να αντιμετωπίστηκαν με ευνοικότερους τρόπους. Μην αναφέρουμε τα νησιά τους χειμερινούς μήνες.
Ο δήμος σερβίων ήταν σχεδόν σβησμένος απο τον χάρτη και με την συγκεκριμένη κατάσταση της γέφυρας που προέκυψε ήρθε η ώρα να εξαλειφθεί παντελώς.
Δυστυχώς για πολλές επιχειρήσεις που εξαρτώταν άμεσα απο τον "δρόμο" θα έχουν μεγάλο πρόβλημα. Οι υπόλοιποι απλά θα αναγκαστούμε να κάνουμε 15' περισσότερο να φτάσουμε κοζάνη.
Το χειρότερο σενάριο είναι να κάνουν ένα πασπάλισμα την γέφυρα για να περνάμε όσοι μείναμε στην περιοχή και να κατασκευάσουν τον δρόμο που τόσα χρόνια σχεδιάζουν.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλά τα λες Δημήτρη.

Ανώνυμος είπε...

15.46 είσαι εκτός θέματος και η ερώτησή σου δεν αφορά τον Ζάκη.

Ανώνυμος είπε...

Οι επομενες προτασεις των σωτηρων θα περιλαμβάνουν και απευθειας επιδότηση καθε οικογενειας με 50χιλ. Ευρω. Αλλα ετσι ειναι λεμε στο λαο αυτα που θελει να ακουσει....

Ανώνυμος είπε...

Περιμένω την άποψη του αντιδημάρχου Τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Σερβίων που αντικατέστησε τον Ζάκη.Θέλουμε να ακούσουμε έστω και τώρα όλους τους αντιδημάρχους μιά και 4 χρόνια δεν ακούστηκαν σε ΤΙΠΟΤΑ.

Ανώνυμος είπε...

Ντροπή σας χαϊβάνια. Βγήκε ο άνθρωπος να κάνει δυο προτάσεις και τον πήρατε στο κατόπι. Μείνετε με τις γλάστρες σας τις διακοσμητικές. Τέτοιους αξίζετε. Μπράβο Δημήτρη. Συγχαρητήρια για τις προτάσεις σου. Θα τους ζητήσεις και συγγνώμη επειδή κάνεις το χρέος σου. Ουστ ρε χαϊβάνια, με τα τσαρούχια κοιμάστε ακόμα. Όλους θα τους ακούσουμε τώρα. Να δούμε τι έχουν να μας πουν τώρα και τα δέντρα που πιάνουν τόπο στο ΔΣ. Έχετε αυτό που αξίζετε χαϊβάνια, ε χαϊβάνια. Σα δε ντρέπεστε.

Ανώνυμος είπε...

16.08 αυτός που καταθέτει προτάσεις δεν λέγεται σωτήρας.Κατέθεσε και σύ πρόταση αν θέλεις,σωτήρας όμως δεν θα είσαι.

Ανώνυμος είπε...

...και ο δήμαρχος Σερβίων πήγε στην κλειστή σύσκεψη με τον αντιδήμαρχο οικονομικών και τον ταξιτζή αντιδημαρχο.... Αντιδήμαρχο τεχνικών δεν έχει; Διευθυντή τεχνικών δεν έχει;......
Υγ τελικά πείστηκε ότι η γέφυρα έχει πρόβλημα και τα φανάρια χρειαζονται;

Ανώνυμος είπε...

κυριε ζακη δεν σε γνωριζω. χαιρομαι ομως πραγματικα για αυτο!!τωρα καταλαβαινω γιατι εισαι παντα μεσα στα της αυτοδιοικησης. εισαι ο καθρεφτης μας....

Ανώνυμος είπε...

αχ!!ποσο μου αρεσουν τα παραμυθια!!!

Ανώνυμος είπε...

16/3/23 16:02

Εκτός θέματος είναι όλη η συζήτηση, η κυβέρνηση προσπαθεί θα διασπείρει διχασμό για το αν θα πρέπει να είναι ανοιχτή ή όχι έτσι ώστε να δικαιολογήσει την αδιαφορία της ως προς το θέμα της συντήρησης της αλλά και των προτεραιοτήτων που προώθησε σε αυτά τα χρόνια διακυβέρνησης της. Αυτό είναι το ζήτημα στην προκειμένη στιγμή? 3 χρόνια τι έκανε ουσαστικά το κράτος? Μήπως σπατάλησε τους περισσότερους οικονομικούς πόρους στο να πείσει τον κοσμάκη να θρομβωλειαστεί? Βάζοντας ψευτοδιλήμματα? Τα ίδια κάνει και τώρα. Και ρωτώ τους ειδικούς η Γέφυρα του Ρυμνίου η οποία είναι κατά ένα με δύο χρόνια παλιότερη από των Σερβίων και σχεδιάστηκε ως βοηθητική και όχι με τους ίδιους συντελεστές φορτίων όπως των Σερβίων, μπορεί να αντέξει τα τεράστια φορτία βάρους καθημερινά? Μπορεί να το εγγυηθεί κάποιος μηχανικός? Ή απλά όλη η κατευθυνόμενη συζήτηση από τα ΜΜΕ και την πολιτεία μας εμποδίζει να σκεφτούμε τα αυτονόητα?. Έτσι θα πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση και οι προτάσεις του κυρίου Ζάκη ρεαλιστικά είναι ουτοπικές.

Ανώνυμος είπε...

Κε Ζάκη πολύ σωστά αυτά που λές, αλλά τον έπεισες τον Ελευθερίου και τους επιστήμονές του;

Ανώνυμος είπε...

ρε παλιοφασιστες γιατι κοβετε λεξεις και αλλαζετε το νοημα?? φασιστοδημοκρατες!!!!

Ανώνυμος είπε...

Οι προτάσεις του κ. Ζάκη μας θυμίζουν τα οικονομικά ανταλλάγματα της κυβέρνηση Μητσοτάκη για το project εμβολιασμός. 150 ευρώ στο χέρι για κάθε ανήλικο, 500 GB internet, δωρεάν εισιτήρια σε κινηματογράφους και εστίαση και προστύμματα 100 ευρώ στους άνω των 60. Μα είμαστε σοβαροί? Δηλαδή η χρόνια αδιαφορία της πολιτείας και το αίσθημα σοβαρότητας και ευθύνης θα μπορέσει να αντισταθμιστεί με οικονομικά ανταλλάγματα προς τους πολίτες των 2 Δήμων? Κύριε Ζάκη ναι να κλείσει η γέφυρα αλλά να δούμε και σοβαρά εργοτάξια να αναλαμβάνουν επίσημα την συντήρηση και την αποκατάσταση της Γέφυρας με νομικές κυρώσεις στο χρονοδιάγραμμα περάτωσης των εργασιών. Το να την κλείσουμε και όπου βγει αλλάζοντας κυβέρνηση στις προσεχές εκλογές και δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να συμβεί μόνο καταστροφή θα φέρει στον τόπο. Θα συμφωνήσω με το σχολιαστή που αναφέρει την σοβαρότητα της Εναλλακτικής μετακίνηση από την Γέφυρα του Ρυμνίου και τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατασκευή της συγκεκριμένης Γέφυρας.

Ανώνυμος είπε...

Ποιος είναι εκτός θέματος 17:42; Λες κι ανακάλυψες την Αμερική ρε μεγαλε. Ο ανθρωπος ΚΑΝΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ? Μεγαλη πρεμούρα την είχαμε τη γεφυρα του Ρυμνίου εμεις. Εις τα γενετικάς μας αδένας η γέφυρα του Ρυμνίου. Εσύ εισαι εντός θέματος! Πως θα αντέξει τα μεγάλα φορτία η γέφυρα του Ρυμνίου μας νοιάζει εμάς τους Σερβιώτες τώρα. Όχι, ότι χάνουμε τη γέφυρά μας. Πάλι καλά που είσαι εσυ εντός θέματος ρε καραμήτρο. Αφου οι προτασεις του κ. Ζάκη είναι ουτοπικές γιατί δε μας λες κι εσύ τις δικές σου. Είμαστε όλοι αφτιά. Γιατί να κρίνετε ξέρετε. Βγες ρε επώνυμα και πες τις προτάσεις σου να δουμε τί εχεις να μας πεις

Ανώνυμος είπε...

Τα ΜΜΕ και οι Δημοσιογράφοι θέλουν όλοι τους ‘’κρέμασμα’’ με αυτά που προσπαθούν να περάσουν στην κοινή γνώμη. Σήμερα το απόγευμα ο Περιφερειάρχης κάλεσε όλους τους αρμόδιους φορείς που εμπλέκονται στο θέμα των νέων κυκλοφοριακών μέτρων που ανακοινωθήκαν από την Ελληνική Αστυνομία για να τους ενημερώσει. Οι Δημοσιογράφοι όμως του νομού μας θεώρησαν ότι αυτή η ενημέρωση αποτελεί μια έκτακτη συνεδρίαση, επί των πρόσφατων αποφάσεων που πάρθηκαν και που περιέγραψα παραπάνω, και αρχίσανε να παραπληροφορούν με άρθρα και σχόλια όλα τα πανελλαδικά κανάλια πληροφόρησης πως η περιφέρεια θα εισηγηθεί το οριστικό κλείσιμο της γέφυρας. Κάτι τέτοιο δεν τέθηκε ποτέ στο τραπέζι του διαλόγου όπως από το πρωί οι πολίτες του Δήμου Σερβίων και Βελβεντού βρίσκονται σε αναστάτωση. Δεν υπάρχει εισαγγελία και δικαιοσύνη δυστυχώς να τους βουλώσει το στόμα, αλλά και γενναίοι πολίτες να τους αποδοκιμάσουν.

Ανώνυμος είπε...

Τούνελ για Λάρισα ....η μόνη λύση κ..και άντε για Κοζάνη..

Ανώνυμος είπε...

16/3/23 18:33

Μάθε να μιλάς σωστά πρώτα και μετά έβγα να υποστηρίξεις ουτοπικές προτάσεις. Θυμάμαι και στο παρελθόν που ο Δήμος μας ήταν να μετονομαστεί σε Δήμο Βελβεντού-Σερβίων ο κ. Ζάκης μίλαγε φέιγ βολάν στον Ντόνα και ευαισθητοποίηση των διερχόμενων οδηγών προς Λάρισα.

Ανώνυμος είπε...

Ακόμα περιμένουμε να ακούσουμε τις δικές σου προτάσεις 18:33. Aσε τα γυρω-γυρω. Βγες επωνυμα και πες τις προτασεις σου. Που θα μου πεις να μάθω να μιλαω, τυφλοπόντικα των υπονόμων.

Ανώνυμος είπε...

22:42 εσένα εννοώ, όχι τον 18:33 που εγραψα εκ παραδρομής. Κατηγορείς τον Ζάκη με αθλιότητες και για ουτοπικές προτάσεις. Πες μας τις δικές σου. Μην πετάς λάσπη ενώ κρύβεσαι πισω απο την ανωνυμία.

Ανώνυμος είπε...

17/3/23 07:19

Μιλήσανε και οι πρώην κλαδικές του ΠΑΣΟΚ. Αυτό το χάλι βλέπει η κεντρική πολιτική σκηνή και σου λέει παρατήστε τους εκεί πάνω δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Οι προτάσεις εδώ και 3 χρόνια έπρεπε να ήταν έτοιμες αλλά στο περιφερειακό συμβούλιο που είχε γίνει και ο κ. Ζάκης είχε παραβρεθεί με τον Δήμαρχο Ελευθερίου, προτού διαχωρίσουν τις θέσεις τους, λέγανε ότι ο καθηγητής Dr. Μητούλης πανικοβάλει τον κόσμο και η κατάσταση της Γέφυρας δεν είναι και τόσο τραγική. Αυτές οι δηλώσεις υπάρχουν στο youtube.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια Κ.Ζακη πάντα σοβαρές καί υπεύθυνες τοποθετησεις!!!!

Το Προφίλ μας