Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 5 Μαρτίου 2023

Τι γίνεται με τα μάρμαρα Τρανοβάλτου

Του Νίκου Λαζαριώτη

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθώ, μαζί με πολλούς άλλους συνδημότες κυρίως των Καμβουνίων, τη δημόσια συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και για το ποιος θα αναλάβει την αξιοποίηση του μεγάλου (πάνω από 500 στρέμματα)δημοτικού λατομείου μαρμάρων στο Τρανόβαλτο. Όσα καταθέτω είναι κατάθεση προσωπικών απόψεων στον δημόσιο διάλογο λόγω προηγούμενης ενασχόλησης με το θέμα.

 Μια από τις πρώτες συνελεύσεις της σημερινής δημοτικής αρχής έγινε στο Τρανόβαλτο όπου παρουσιάστηκε η ολοκληρωμένη μελέτη και μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, από όλους όσους έλαβαν το λόγο , δόθηκε η εντύπωση  ότι ζούσαμε ιστορικές στιγμές και σύντομα θα ξεκινούσε επιτέλους η αξιοποίηση των μαρμάρων.  Δεν θα αναφερθώ καθόλου στο τι και πως φτάσαμε στην σημερινή  κατάσταση και η <καρδιά> της μαρμαροφόρου περιοχής Τρανοβάλτου, δηλαδή το δημοτικό λατομείο, είναι σε αδράνεια και αντί να είναι πηγή πλούτου κατέληξε, όπως διαβάζουμε και από τις ανακοινώσεις που δημοσιεύονται, να γίνει θέμα οξείας αντιπαράθεσης μεταξύ των κατοίκων. Έχω την εντύπωση ότι πολλοί  ή δεν γνωρίζουν το θέμα ή σκόπιμα αφήνουν να αιωρούνται λύσεις που είναι ανέφικτες. Για να γίνω συγκεκριμένος .

Οι μελέτες ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΒΙΩΝ και η χρηματοδότηση τους για την  αξιοποίηση του συγκεκριμένου λατομείου ξεκίνησαν όταν Περιφερειάρχης ήταν ο Γιώργος Δακής και αντιπεριφερειάρχης ο Γιάννης Σόκουτης. Οι μελέτες φυσικά δεν γίνονται όπως θέλει ο κάθε μελετητής ή ο κάθε ενδιαφερόμενος. Υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές που ορίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους οι οποίες επιβλέπουν την εκπόνηση στις διάφορες φάσεις και δίνονται οι τελικές εγκρίσεις για να εκδοθεί τελικά η άδεια εκμετάλλευσης.

Έτσι σύμφωνα με τις προδιαγραφές προβλέπονταν και επιβάλλονταν  οι μελέτες να εκπονηθούν για ΕΝΙΑΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ του λατομείου. Αυτό έγινε και με αυτά τα δεδομένα ολοκληρώθηκαν και εγκρίθηκαν οι μελέτες. Όπως εύκολα καταλαβαίνουμε   δεν υπάρχει δυνατότητα να χωριστεί το λατομείο σε μικρότερα οικόπεδα ούτε οριζόντια ούτε κάθετα ούτε διαγώνια τελεία και παύλα. Ακριβώς επειδή η νομοθεσία προβλέπει ενιαία εκμετάλλευση δίνει τη δυνατότητα στην τοπική κοινωνία να αναλάβει με απευθείας ανάθεση από το δημοτικό συμβούλιο την εκμετάλλευση του λατομείου με μια προϋπόθεση : Να συσταθεί ένας συνεταιρισμός από  τους κατοίκους. Μόνο σε αυτή την περίπτωση μπορεί το λατομείο να παραχωρηθεί με απευθείας ανάθεση. Αυτό θα ήταν το ιδανικό σενάριο να πάρουν δηλαδή οι κάτοικοι στα χέρια τους την αξιοποίηση του πλούτου που τους ανήκει. Εάν δεν συσταθεί ένας συνεταιρισμός και ο Δήμος θέλει να προχωρήσει στην εκμετάλλευση είναι υποχρεωμένος να κάνει ανοιχτό διαγωνισμό και όσοι πιστοί προσέλθετε. Επομένως, κάνοντας  μια υπόθεση εργασίας  εάν με ένα μαγικό κόλπο  χωρίζονταν τα λατομεία σε 4-5 οικόπεδα πρέπει  να γίνει κανονικά πλειοδοτικός διαγωνισμός, δεν μπορούν να παραχωρηθούν απευθείας.

Εάν όλα τα εμπόδια με κάποιο τρόπο ξεπερνιόταν και δίνονταν το λατομείο απευθείας σε έναν συνεταιρισμό πρέπει να έχουμε υπόψη ότι στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα δεν μπορεί να ξεκινήσει άμεσα εξόρυξη. Πρέπει να κατατεθεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο που θα προβλέπει την προμήθεια εξοπλισμού απαραίτητου  για τη λειτουργία λατομείου, την απομάκρυνση όλων των υπερκείμενων σαθρών και τη μεταφορά τους σε χώρους που ορίζονται στη μελέτη, να γίνουν έργα υποδομής, να διαμορφωθούν αναβαθμοί (πατάρια) κ.λπ.  Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα το λατομείο, εκ των πραγμάτων, θα λειτουργεί με  ζημίες, οπότε καταλαβαίνουμε ότι απαιτούνται να επενδυθούν σοβαρά κεφάλαια, εγγυητικές επιστολές, πιθανόν δανεισμός πριν από την παραγωγική λειτουργία.

Μήπως τελικά το θέμα δεν είναι ποιος θα πάρει το λατομείο αλλά ποιος μπορεί να το λειτουργήσει ;

Αυτά ήταν γνωστά σε όλους από την αρχή με συναντήσεις και παρουσιάσεις που έγιναν  στην Περιφέρεια, στο Τρανόβαλτο και στο δημοτικό συμβούλιο. Πολλές φορές όμως προτιμούμε να καταλαβαίνουμε αυτά που θέλουμε να ακούσουμε ή  χαϊδεύουν αυτιά παρά αυτά που είναι η πραγματικότητα. 

ΛΑΖΑΡΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΣ

Κάτοικος Σερβίων

05/03/2023

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι γίνεται με τα μάρμαρα Τρανοβάλτου, Ναούμε ...
Καιρό είχες να ακουστείς Νίκο.

Ανώνυμος είπε...

Νικολάκη άστο δεν πείθεις πλέον κανέναν.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δεν ρωτάς τον Ελευθερίου;Τί έκανε ή τί δεν έκανε,τί μπορεί να γίνει ή τί δεν γίνεται;Άρα το:Τί γίνεται με τα μάρμαρα,θάτανε πιό σωστό το:Τί γίνεται Ελευθερίου και Κασαπίδη με τα μάρμαρα;

Ανώνυμος είπε...

Πληρώνουμε τον Σύμβουλο Απολιγνιτοποίησης δεν είδαμε να κάνει τίποτα,
πληρώνουμε τον Σύμβουλο για την αξιοποίηση των Κάστρων δεν είδαμε να κάνει τίποτα,
έχει πλάκα να αρχίσουμε να πληρώνουμε και Σύμβουλο για την αξιοποίηση των μαρμάρων.

Ανώνυμος είπε...

Επίσης πληρώνουμε: σύμβουλο για εσωτερικό έλεγχο, σύμβουλο για την οργάνωση λογιστηρίου (!), εργολάβο για καθαριότητα, εργολάβο για αντικατάσταση μετρητών νερού (και από όσο καταλαβαίνω θα τον πληρώνουμε και για να μετράει τα νερά), γενικό γραμματέα λες και είναι υπουργείο ο δήμος σερβίων, σύμβουλο για νομικές υπηρεσίες αλλά γίνονται και δεκάδες αναθέσεις σε δικηγόρους- δύο ένταλματα που είδαμε στην διαύγεια γράφουν για σχεδόν 11 χιλιάδες σε δικηγόρο θεσσαλονίκης, συμβούλους για αξιοποίηση δασών, συμβούλους για την υποστήριξη της τεχνικής υπηρεσίας, γεμάτη η διαύγεια-γεια σου ρε γιωργάκη παπανδρέου- από τέτοια. Τέρμα το παλιό και το σάπιο είιπαμε;

Ανώνυμος είπε...

Κάτι πολύ σοβαρό προς τις παρατάξεις αντιπολίτευσης του Δήμου σερβίων , τα στείρα των λατομείων τρανοβαλτου να το καταλάβετε καλά δεν είναι ιδιοκτησία του δημάρχου ., Ο ΔΉΜΑΡΧΟΣ ΈΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΛΑΤΟΜΕΊΑ με ποιο δικαίωμα και με τη διαδικασία εγκατεστήσε σπαστηρα στο χώρο των λατομείων? Τα πρόσχηματα και η δικαιολογίες ας μένουν στην άκρη ...

Ανώνυμος είπε...

Παρτε τώρα τη σπαστηρα από το χωριό μας!

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο σας κ. Λαζαριώτη.
Ώστε οι μελέτες ξεκίνησαν όταν περιφερειάρχης ήταν ο κ. Δακής και αντιπεριφερειάρχης ο κ. Σιόκουτης. Δήμαρχος, δημοτική αρχή δεν υπήρχε;
Για την δημοτική περιουσία πήρε πρωτοβουλίες η Περιφέρεια χωρίς την συμμετοχή του δήμου Σερβίων-Βελβεντού; Δεν υπήρχε τότε δημοτική αρχή; Δεν υπήρχε δήμαρχος; Εσείς δεν συμμετείχατε στην όλη διαδικασία μιας και είσασταν αρμόδιος αντιδήμαρχος και αναπληρωτής δημάρχου; Από μόνα τους έγιναν, όσα έγιναν;

Για την αποκατάσταση της αλήθειας.
Η ιστορία των αξιοποίησης της μαρμαροφόρου περιοχής του Τρανοβάλτου και η ορθολογική εκμετάλλευση με ταυτόχρονη αδειοδότηση του λατομείου, ξεκίνησε το 2013, όταν οι επιχειρηματίες της περιοχής επισκέφτηκαν τον τότε δήμαρχο κ. Κωνσταντόπουλο και έθεσαν το θέμα.
Η δημοτική αρχή αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα και μετά από συνεχείς και αλλεπάλληλες συσκέψεις του δήμου, με την Περιφέρεια, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την ΑΝΚΟ και τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, υπέγραψε τον Μάϊο του 2014 Μνημόνιο Συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την ορθολογική εκμετάλλευση και αξιοποίηση της μαρμαροφόρου περιοχής.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας συνοδεύονταν από Παράρτημα, όπου περιγράφονταν με ακρίβεια το χρονοδιάγραμμα όλων των ενεργειών καθώς επίσης και η χρηματοδότηση όλων των δράσεων.
Με λίγα λόγια για την εκπόνηση των μελετών και τις πρώτες δράσεις ο δήμος Σερβίων-Βελβεντού θα διέθετε 500.000 € από το ΕΑΠ, και αντίστοιχο ποσό και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα προβλέπονταν η ολοκλήρωση των μελετών σε δύο χρόνια και η αδειοδότηση της εκμετάλλευσης σε 4 χρόνια.
Μετά την αποχώρηση της δημοτικής αρχής του Κωνσταντόπουλου το 2014, το έργο συνεχίστηκε, απλά επειδή κανένας δεν κυνήγησε την διαδικασία, οι μελέτες ολοκληρώθηκαν το 2019 (σε 5 χρόνια αντί για 2 χρόνια), και 9 χρόνια μετά η διαδικασία, προφανώς με ευθύνη της σημερινής δημοτικής αρχής, βρίσκεται στον αέρα.

Αυτά αναφέρθηκαν για την σωστή ενημέρωση των πολιτών.
Γιατί τίποτα δεν γίνεται από μόνο του αν δεν βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι να το υλοποιήσουν. Και τίποτα δεν γίνεται με τον αυτόματο πιλότο.

Ανώνυμος είπε...

Τέλος τα μάρμαρα τώρα αγροτική οδοποιία όλοι αγρότες

Ανώνυμος είπε...

ακριβώς όπως τα λέει ο/η 22:16
καλή η προπαγάνδα και η απόκρυψη, καλές οι ατάκες από το παρεάκι με το "ο δήμαρχος των έργων" (που ακόμα δεν τα έχουμε δει βέβαια και δεν τα ξέρει κανείς) αλλά η αλήθεια είναι μία:
ο τόπος μας πήρε μπροστά σε μια τρομερά δύσκολη συγκυρία λόγω μνημονίων και συνένωσης γιατί ήταν δήμαρχος ο Κωνσταντόπουλος. Τον συμπαθούμε ή όχι είναι η αλήθεια. Από εκεί και πέρα η πατοιμιώδης "λαική σοφία" ψήφισε τον Κοσματόπουλο με αποτέλεσμα το πάγωμα όλων για μια πενταετία (ευτυχώς οι υπηρεσίες έσωσαν ότι μπορούσαν: υπογράφτηκαν οι υποχρεωτικές τροποποιήσεις στους παιδικούς σταθμούς και τις παιδικές χαρές, παρελήφθηκε το πολιτιστικό κέντρο και άλλα)
μετά ο Κοσματόπουλος στήριξε τον Ελευθερίου όπως και ο Νίκος Λαζαριώτης άλλωστε που "ξεχνάει" ποιοι ήταν δημοτική αρχή μεταξύ 2010-2014. Ένα παρεάκι αποτελούμενο από κολλητούς, κουμπάρους , κουνιάδους και άλλους που δεν είχαν την παραμικρή επαφή με την κοινωνική ζωή του τόπου μας -για τα χωριά να μην μιλήσουμε άλλωστε ακόμα χωριαταραίους τους αποκαλούν , να μην μιλήσουμε για τα προσφυγικά χωριά και το πως αποκαλούν τους συμπολίτες μας προσφυγικής καταγωγής). Όλα αυτά με την στήριξη των δύο πρώην αντιδημάρχων του Τάσου Κακαφίκα και του Δημήτρη Ζάκη που κατάλαβαν νωρίς με τι ανθρώπους είχαν να κάνουν και αποχώρησαν με αξιοπρέπεια αλλά φορτώνοντας τον τόπο μας με ένα ΛΑΘΟΣ τετραετίας. Συγκρίνετε το έργο Κωνσταντόπουλου σε τρισήμιση χρόνια μέσα στα μνημόνια και με συνένωση με το έργο των άλλων δύο που τον διαδέχτηκαν…Ειδικά ο Ελευθερίου που του έτυχε η θαυματουργή συγκυρία της διάσπασης με τις ατέλειωτες χρηματοδοτήσεις που επέτρεψαν να πληρώσει ο δήμος χρωστούμενα όπως αυτό προς την ΔΕΗ. Και τι έκανε ο Ελευθερίου; Δημιούργησε και πάλι μέσα σε δύο χρόνια χρέος προς την ΔΕΗ όσο εκείνο που πλήρωσε το κράτος! Και όχι μόνο αυτό αλλά το αποκρύπτει κιόλας και εάν δεν το έλεγε ο Κωνσταντόπουλος δεν θα το μαθαίναμε! Τέτοια νέκρα στα Σέρβια δεν έχει υπάρξει ποτέ, τέτοιο φευγιό από τα χωριά και την πόλη μας ποτέ πριν! Δεν κουνιέται φύλλο και ο δήμος μας είναι πρωταγωνιστής μόνο σε αρνητικά θέματα: Πανελλήνιος διασυρμός με την προσπάθεια από την πίσω πόρτα να γίνει χωματερή αμιάντου, διασυρμός από ενώσεις δημοσιογράφων για σεξιστική και προσβλητική συμπεριφορά, καταγγελίες από την ανατιπολίτευση, βλέπεις συνεδριάσεις και ντρέπεσαι για την δημοτική αρχή, άλλοι να αυτοαποκαλούνται δεκάρια και άλλοι δάσκαλοι, προσβολές σε συμπολίτες μας και βρισιές και προσβολές σε καλλιτέχνες της περιοχής, διασυρμός από πανελλήνιους συλλόγους εργαζομένων για συμπεριφορά σε υπαλλήλους, αποφάσεις που τις παίρνει το δημοτικό συμβούλιο μόνο αν τις εισηγείται η αντιπολίτευση ή πάει η ώρα 5 τα χαράματα για να έχουν μείνει μόνο 6-7 της δημοτικής αρχής (η γελοιότητα με την ψήφιση του λογοτύπου) , προσπάθεια να αγοράσουν ανοιχτές πισίνες (!!!!!! Αλήθεια Νίκο Λαζαριώτη που το θεωρούσες και λογικό και έγραψες και άρθρο γιατί δεν αναρωτιέσαι γιατί δεν τις αγόρασαν τελικά;) , προσπάθεια να χαρίσουν το Τουρκικό Σχολείο στο πανεπιστήμιο….
Δεν ξέρω εάν θα ξανακατέβει ο Κωνσταντόπουλος ή θα εκλεγεί εάν είναι υποψήφιος αλλά ξέρω ότι τα λάθη δεν πρέπει να επαναληφθούν και ξέρω ποιος δεν πρέπει να είναι δήμαρχος . Άνθρωποι όπως αυτοί της σημερινής δημοτικής αρχής δεν μπορούν να εκπροσωπούν ή να διοικούν τον δήμο μας. Η θεσμική και η διαχειριστική κατρακύλα δεν έχει πάτο. Αν για κάτι καμαρώναμε στα Σέρβια ήταν το δημοκρατικό μας φρόνημα (δεν μιλώ για δεξιούς αριστερούς κεντρώους αλλά για Δημοκράτες) και για την νοικοκυροσύνη μας. Πλέον είμαστε ανέκδοτο και για τα δύο. Και δυστυχώς το μόνο που θα θυμόμαστε είναι ότι επί θητείας Ελευθερίου κάηκε το στολίδι-Δημαρχείο της πλατείας μας….

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΕΙΠΕΣ ΟΛΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Το Προφίλ μας