Της Δήμητρας Χλιούμπη*

Με αφορμή τη 10η Σύνοδο της Ελληνικής HPV Εταιρείας και τη 2η διάσκεψη των 125 φορέων υποστήριξης της στρατηγικής του Π.Ο.Υ. για την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας στην Ελλάδα, είμαι στην ευχάριστη θέση, όπως και μια μερίδα επαγγελματιών υγείας, να κάνουμε ευρέως πιο γνωστό το νέο που μας έκανε να πάρουμε βαθειά ανάσα και να χαμογελάσουμε με ανακούφιση.

Στις 4 Μαρτίου που είναι Διεθνής Ημέρα κατά του Ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV-Human Papilloma Virus),το Υπουργείο Υγείας αναγνωρίζει την ανάγκη εξάλειψης του καρκίνου τραχήλου τής μήτρας και του HPV – σχετιζόμενων καρκίνων.

Εδώ και αρκετά χρόνια έχει αποδειχθεί ότι ο συγκεκριμένος ιός δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση, εφόσον είναι ένας σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός, αφορά και τον ανδρικό πληθυσμό, με πιο έντονη την επιβλαβή παρουσία του εκτός της περιοχής των γεννητικών οργάνων στη περιοχή του στοματοφάρυγγα που συμπεριλαμβάνει τη βάση της γλώσσας και την περιοχή των αμυγδαλών.

Λόγω της αυξανόμενης εμφάνισης νέων περιστατικών κάθε χρόνο μεταξύ των ανδρών και σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα ότι τα αγόρια έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα νόσησης , ανεξάρτητα από την ηλικία τους, ενώ έχουν και πιο χαμηλή ανοσολογική απάντηση στη φυσική λοίμωξη απ’ ότι τα κορίτσια, ο Π.Ο.Υ.(Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) το 2020 και η Ε.Ε.(Ευρωπαϊκή Ένωση) το 2021 εισηγήθηκαν σχέδιο δράσης για την εξάλειψη του HPV – σχετιζόμενων καρκίνων μέχρι το 2030.

Στις 22 Μαρτίου του 2022 ,ανακοινώθηκε επίσημα από το Υπουργείο Υγείας το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Παίδων και Εφήβων 2020 που σημαίνει επέκταση του Εμβολιασμού και στα αγόρια καθώς και την αλλαγή του ηλικιακού εύρους από τα 9 έως τα 18 έτη.

Ταυτόχρονα μια επιπλέον καινοτομία είναι το ψηφιακό βιβλιάριο Εμβολιασμού, ένα πλέον αξιόπιστο εργαλείο για την εμβολιαστική κάλυψη του Ελληνικού πληθυσμού.

ΧΛΙΟΥΜΠΗ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Πιστοποιημένο μέλος της Ελληνικής ΗPV Εταιρείας
Πιστοποιημένο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Κολποσκόπησης (hsccp)

prlogos.gr