Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Εγκαίνια της έκθεσης «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!... Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, θα εγκαινιάσει την έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!... Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22, τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2022, ώρα 19:00, στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος. Η έκθεση παρουσιάζεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Βασικοί θεματικοί της άξονες είναι η ζωή πριν από το 1922 στη Σμύρνη, την Ιωνία, την Καππαδοκία, τον Πόντο, την Κωνσταντινούπολη, την Προποντίδα, την Ανατολική και τη Βόρεια Θράκη (Ανατολική Ρωμυλία)· η Έξοδος, η απώλεια και το τραύμα της προσφυγιάς· η ζωή και η μουσική δημιουργία στη νέα πατρίδα· αλλά και ο τρόπος με τον οποίο οι δικές μας γενιές τραγούδησαν το συνταρακτικό γεγονός και την προσφυγιά.

Φωτογραφικά, οπτικοακουστικά και αρχειακά τεκμήρια σημαντικών φορέων διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης στη χώρα μας (Μουσείο Μπενάκη, Αρχείο της ΕΡΤ, Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού, Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, Αμερικάνικη Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, το ΜΙΕΤ/ΕΛΙΑ κ.ά.), καθώς και πλήθος τεκμηρίων που συνεισέφεραν τοπικοί σύλλογοι, οργανώσεις και ιδιώτες, συνομιλούν στην έκθεση με στίχους και ποικίλες μελωδίες: μοιρολόγια, παραδοσιακά τραγούδια και χοροί, μικρασιάτικα ρεμπέτικα αλλά και η νεότερη ελληνική μουσική παραγωγή, που επηρεάστηκε από τη μουσική πνοή των προσφύγων.

Η συνομιλία αυτή κορυφώνεται με το πραγματικό και ζωντανό πάλκο, όπου θα φιλοξενούνται νέοι δημιουργοί και ερμηνευτές κατά τη διάρκεια της έκθεσης, προτείνοντας στους επισκέπτες τις μουσικές διαδρομές των προσφύγων ως ένα –άλλοτε πένθιμο και άλλοτε πανηγυρικό– ηχητικό καθρέφτη των ίδιων των ζωών τους στις παλαιές και τη νέα πατρίδα.

Πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής της έκθεσης είναι ο Διονύσης Σαββόπουλος.

Η έκθεση θα λειτουργήσει στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Βασ. Σοφίας 11 (είσοδος από Σέκερη), από 30 Μαΐου 2022 έως 30 Σεπτεμβρίου 2023, Τρίτη-Παρασκευή 09:00-16:00 και Σάββατο 10:00-15:00.

Περισσότερες πληροφορίες: https://foundation.parliament.gr/ και στο τηλέφωνο 210-3735253.

Ακολουθούν, στις φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης:

1.      Η πρόσκληση των εγκαινίων

2.      Παράσταση οπερέτας. Ένωση Σμυρναίων

3.      Φώτης Κόντογλου, «Χορευτής» Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

4.      Ο Λάμπρος με τη λύρα, η Ρόζα Εσκενάζυ με ντέφι κι ο Τομπούλης με ούτι. Αθήνα, 1930. Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα – Αρχείο Ηλία Πετρόπουλου

5.      Ο Αλέκος Ακριβόπουλος με τον κεμεντζέ του, Φοίβος Ανωγειανάκης, Ελληνικά Λαϊκά Μουσικά Όργανα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας