Για την ανησυχία που επικρατεί σχετικά με την εμφάνιση της ευλογιάς των πιθήκων, αλλά και την πορεία της πανδημίας στη χώρα, μίλησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.
«Κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
έχουμε διεθνώς πάνω από 200 περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων. Στη Μεγάλη Βρετανία έχουμε τις περισσότερες, περίπου 100, στην Ισπανία έχουμε 50 περιστατικά και στην Πορτογαλία 38. Αυτές οι διαγνώσεις δεν έχουν οδηγήσει σε θάνατο ή βαριά νόσηση, ένα στοιχείο που είναι θετικό», εξήγησε η κυρία Ψαλτοπούλου στο Mega αναφορικά με τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων που έχουν εντοπιστεί παγκοσμίως.Ο κυριότερος τρόπος μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων«Η στενή επαφή με άτομο που έχει δερματικές αλλοιώσεις που οφείλονται στην ευλογιά των πιθήκων είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης. Ο ECDC σημειώνει ότι η πιθανότητα να νοσήσουμε είναι ελάχιστη, θα πρέπει να προσέχουμε τις στενές επαφές με άτομα που έχουν κάποιο δερματικό νόσημα. Αν το δερματικό νόσημα συνοδεύεται με πυρετό, εξανθήματα, πονοκεφάλους κλπ. θα πρέπει να εξεταστούν. Τα άτομα που θα διαγνωστούν θα πρέπει να απομονωθούν», τόνισε η ίδια σχετικά με το πώς κολλάει η νόσος και τι πρέπει να προσέχουμε.
Πώς θα είναι το καλοκαίρι με τον κορωνοϊό
Μιλώντας για την πορεία της πανδημίας της χώρας, και τους «σκληρούς δείκτες» που έχουν πέσει σημαντικά, η κυρία Ψαλτοπούλου είπε ότι «μπορούμε να πούμε ότι τουλάχιστον για τους καλοκαιρινούς μήνες, εφόσον προσέχουμε σε χώρους με συνωστισμό, τότε μπορούμε να πιθανολογήσουμε ότι οι θάνατοι και οι βαριά νοσούντες θα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Περισσότερο πρέπει να προσέχουν οι ηλικιωμένοι, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν εμβολιαστεί μερικώς, και τα άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας».
«Δεν υπάρχουν ακόμα συστάσεις για την 4η δόση για το γενικό πληθυσμό», πρόσθεσε κλείνοντας η κ. Ψαλτοπούλου.<p>Πηγή: iefimerida.g
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου