Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος και η γιορτή του, με Θεία Λειτουργία ‘’υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου’’ στον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω στο Βελβεντό, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Με Θεία Λειτουργία ‘’υπέρ της ειρήνης του κόσμου’’ (27-5-2022) γιορτάστηκε η μνήμη ‘’του οσίου και θεοφόρου Πατρός ημών Ιωάννου του Ρώσου του νέου Ομολογητού, 1730’’, στον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω στο Βελβεντό, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, με τη συμμετοχή πολλού λαού και με τήρηση του ισχύοντος υγειονομικού πρωτοκόλλου.

 

Έψαλαν, ο Γιώργος Σεραφείμ και η Δήμητρα Βαλωμά.

 

Χαιρετισμό αναστάσιμο, ειρήνης και χαράς, του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου μετέφερε στους πιστούς ο αρχιερατικός της Α.Π.Β. πρωτοπ. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας και έκανε αναφορά στο βίο των εορταζόμενων Αγίων, Ελλαδίου ιερομάρτυρος και Ιωάννη του Ρώσου του νέου Ομολογητού.

 

Ελπίζουμε και επιζητούμε την παρεμβατική δρώσα παρουσία των Αγίων, Ελλαδίου και Ιωάννη του Ρώσου παντού στη γη, τώρα στον φλεγόμενο βορρά, ώστε να σταματήσει ο αρμαγεδδώνας, ο φονικότατος αυτός πόλεμος, στην Ουκρανία. Και να αποχωρήσουν από την Ουκρανία τα ρωσικά στρατεύματα εισβολής και κατοχής. Να επέλθει (με την έμπρακτη, όπως στην περίπτωση του Ζακχαίου, μετάνοια) η ειρήνη, η συμφιλίωση και η χαρά ανάμεσα στους δύο ομόδοξους λαούς, της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Για να βρει εφαρμογή ο λόγος του Χριστού στο συλλογικό βίο των ορθόδοξων ανά την οικουμένη λαών: ‘’Ούτω λαμψάτω το φως υμών έμπροσθεν των ανθρώπων, όπως ίδωσιν υμών τα καλά υμών έργα και δοξάσωσι τον πατέρα υμών τον εν τοις ουρανοίς’’ (Ματθ. 5,16).  

 

Όπως παράλληλα και επίμονα ζητούμε (και ευχόμαστε για) την αποχώρηση από την Κύπρο των τουρκικών στρατευμάτων εισβολής και κατοχής (από το 1974) ‘’για να λευτερωθεί η Κύπρος’’. ‘’Είναι η Κύπρος που οι εμπόροι τη μισούνε // και η ανάγκη μας που όνομα δεν έχει’’ (Διονύσης Σαββόπουλος).   

 

Ο π. Κωνσταντίνος υπενθύμισε στο εκκλησίασμα τη θέση της εν Ελλάδι Εκκλησίας ‘’περί του πολέμου στην Ουκρανία’’, όπως εκφράζεται με την υπ’ αριθμ. 3057/15-3-2022 Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου: Η Ιερά Σύνοδος ‘’αποφάσισε να απευθυνθεί και πάλι προς τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Ορθόδοξο Λαό, εκφράζοντας την θλίψη και την αγωνία Της για τον καταστρεπτικό πόλεμο που διεξάγεται εναντίον της Ουκρανίας. Η Ιερά Σύνοδος αισθάνεται έντονο χρέος να καταδικάσει την βίαιη εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων και τον πόλεμο στην Ουκρανία και να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας για όλα τα, ως μη όφειλε, θύματα του πολέμου και όλους τους διωκομένους. Θρηνεί για όσους θανατώθηκαν, αλλά και για όσους ακόμη δοκιμάζονται και διώκονται..’’.

 

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος, 28-5-2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας