Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Συνάντηση κλιμακίου του ΤΕΕ/ΤΔΜ με κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής αποτελούμενο από τα μέλη της Κεντρικης Επιτροπής Πάρι Κουκουλόπουλο, Λουκά Ζαρογιάννη, Όλγα Μαρκογιαννάκη (Α’ Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας), Έφη Κατσόγιαννου-Τριανταφύλλου και το γραμματέα της ΝΕ Κοζάνης Θεόδωρο Θεοδωρίδη υποδέχτηκε την Παρασκευή 27/05/2022 στο χώρο του ΤΕΕ/ΤΔΜ, κλιμάκιο της διοίκησης του Τμήματος, αποτελούμενο από τον Πρόεδρο Νικόλαο Συλλίρη, την Αντιπρόεδρο Ευαγγελία Μπάγκαβου, τον Γενικό Γραμματέα Γιάννη Τζιόλα και το μέλος της Δ.Ε. και πρώην Πρόεδρο Στέργιο Κιάνα, προκειμένου να ενημερωθεί για τις θέσεις του κόμματός τους γύρω από τα θέματα της επικαιρότητας.

 

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ Νικόλαος Συλλίρης, συνεχάρη τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής για την εκλογή τους στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές και τους ενημέρωσε για τις επαφές της διοίκησης του ΤΕΕ/ΤΔΜ με τους φορείς της περιοχής προκειμένου να προβεί, μόλις αυτές ολοκληρωθούν, σε εξαγωγή συμπερασμάτων και ανακεφαλαίωσης των θεμάτων που τέθηκαν. Τους ενημέρωσε επίσης για τις δύο ενημερωτικές ημερίδες που διοργανώνει το Τμήμα την 1η και 2η Ιουνίου στην Κοζάνη και στην Καστοριά αντίστοιχα, για το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό των Μηχανικών, με κεντρική ομιλήτρια την δικηγόρο κα Στέλλα Βρακά, πρώην Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με θέμα εισήγησης «Οι όροι Ασφάλισης και Συνταξιοδότησης των Μηχανικών», απευθύνοντας πρόσκληση σε όλους για συμμετοχή.

 

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ, με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από την απολιγνιτοποίηση, έκανε μια σύντομη αναφορά στις θέσεις του ΤΕΕ/ΤΔΜ για την παράταση λειτουργίας των τριών μονάδων «Αγ. Δημήτριος 5», «Μελίτη 1» και «Πτολεμαΐδα 5», μέχρι να αντικατασταθούν οι χαμένες θέσεις εργασίας από το white dragon και να υπάρξει συνέπεια της πολιτείας ως προς την περιοχή και δήλωσε ότι πρέπει τα έργα του Προγράμματος ΔΑΜ να ξεκινήσουν άμεσα, καθώς εκτιμά ότι ήδη έχουν καθυστερήσει αρκετά. Κάλεσε επίσης τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στην παρουσίαση της μελέτης που χρηματοδοτήθηκε από τον τοπικό πόρο και ολοκληρώθηκε πρόσφατα στο Τμήμα και αφορά στις εξωηλεκτρικές χρήσεις του λιγνίτη, την οποία θα παρουσιάσει η ομάδα των μελετητών σε προγραμματισμένη εκδήλωση, σε φορείς.

 

Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ Νικόλαος Συλλίρης έθιξε μια σειρά θεμάτων της επικαιρότητας που αφορούν στον κλάδο των Μηχανικών και για τα οποία το Τμήμα έχει κάνει έγγραφες παρεμβάσεις, όπως είναι η αδυναμία ρύθμισης των αυθαιρέτων που ανήκουν στην Κατηγορία 5, η δυνατότητα με μόλις 4.000.000 ευρώ να ενταχθούν στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ» τα 400 νοικοκυριά του Ν. Κοζάνης που έμειναν εκτός προγράμματος, η αδικία που συντελέστηκε στην περιοχή μας με το τελευταίο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ», όπου αφαιρέθηκε ποσοστό χρηματοδότησης 10% ως ρήτρα μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή, ενώ υπήρχε στο μόλις προηγούμενο και η αύξηση των τιμών των οικοδομικών υλικών, σε αναμονή της εγκυκλίου που θα αφορά στα ασφαλτικά υλικά, που επηρεάζει τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά έργα.

 

Ως προς το οδικό δίκτυο της περιοχής, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ, τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη δημιουργίας περιφερειακής – παρακαμπτήριας οδού στην πόλη της Κοζάνης, καθώς η οδός Γκέρτσου δεν πληροί τις προδιαγραφές αυτές, ότι πρέπει άμεσα να υπάρξουν βελτιώσεις στην εθνική οδό Κοζάνης – Λάρισας, ενώ σαφώς, θα πρέπει όλες οι μεγάλες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας να διαθέτουν σύγχρονες περιφερειακές οδούς. Τέλος ζήτησε την άποψη του κόμματος ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής για το ζήτημα των Νοσοκομείων στο Ν. Κοζάνης.

 

Τα μέλη του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, παραθέτοντας τις απόψεις του κόμματός τους για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, υπερθεμάτισαν για την αναγκαιότητα της λειτουργίας των τριών λιγνιτικών μονάδων «Αγ. Δημήτριος 5», «Μελίτη 1» και «Πτολεμαΐδα 5» που μαζί με τη Μεγαλόπολη 4 συμβάλουν σημαντικά στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, μειώνοντας την ενεργειακή της εξάρτηση από το εισαγόμενο και πανάκριβο Φυσικό Αέριο. Τόνισαν παράλληλα ότι προκειμένου να συμβάλει ο λιγνίτης στο ενεργειακό μείγμα της χώρας απαιτείται η άμεση εκπόνηση ενός σοβαρού σχεδίου εξόρυξης με δεκαετή ορίζοντα που θα συμπεριλαμβάνει και σοβαρά έργα αποκατάστασης των εδαφών. Παράλληλα πρέπει να υποστηρίζεται και η τηλεθέρμανση της Κοζάνης με τη συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων 3 και 4 του Αγίου Δημητρίου για όσο διάστημα είναι απαραίτητο και εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω ελλειψης λιγνίτη από την αποδιοργάνωση των ορυχείων, τότε πρέπει να εφαρμοστεί η λύση των ηλεκτρολεβήτων με τους όρους που ίσχυσαν και στην τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας μολονότι πρόκειται για λύση που δεν είναι ενδεδειγμένη ενεργειακά. 

 

Πεποίθηση του κόμματος ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είναι ότι ο όρος «δίκαιη μετάβαση» δεν ισχύει, ότι είναι προκλητικό να χρησιμοποιείται η λέξη «δίκαιη» σε μία περιοχή που μετράει καθημερινά νέους ανέργους και που σε αναμονή των αποτελεσμάτων της πρόσφατης απογραφής, οι αριθμοί στα πληθυσμιακά μεγέθη προβλέπεται ότι θα είναι άκρως απογοητευτικοί. Ήδη, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών (και σε δικαίωση της μελέτης του ΤΕΕ/ΤΔΜ), ενώ το ονομαστικό ΑΕΠ της χώρας φέτος θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2012, η Δυτική Μακεδονία θα βρίσκεται 50% κάτω σε σχέση με το 2012, ποσοστό που εν καιρώ ειρήνης είναι πρωτοφανές και αυτό από μόνο του αποτελεί απόδειξη ότι η απολιγνιτοποίηση είναι βίαιη, βιαστική και άδικη για την περιοχή μας και οφείλαμε σαν χώρα με ξεκάθαρα ενεργειακά και κοινωνικοοικονομικά κριτήρια να της δώσουμε μεγαλύτερη παράταση. Η ανασυγκρότηση της Δυτικής Μακεδονίας είναι εθνική υπόθεση.

 

Η εμβληματική πρόταση του κόμματος ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των 80.000 κτηρίων της Δυτικής Μακεδονίας, δημοσίων και ιδιωτικών, μέχρι το 2030 με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ- Αυτονομώ» και γενναία χρηματοδότηση. Με την παράλληλη προώθηση μεγάλων ενεργειακών κοινοτήτων, την αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου και τη  δημιουργία μονάδων αποθήκευσης ενέργειας η Δυτική Μακεδονία μπορεί και πρέπει να γίνει η πρώτη ενεργειακά αυτόνομη περιφέρεια στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Η μεγάλη μόχλευση που συνεπάγεται μια τέτοια δράση και η αμεσότητα στην εφαρμογή της, αποκαθιστά μεγάλο μέρος του χαμένου εισοδήματος και δίνει τον απαραίτητο χρόνο στην περιοχή να ωριμάσει τα μεγάλα έργα υποδομών που θα στηρίξουν την επόμενη μέρα της Δυτικης Μακεδονίας. Θα πρέπει όλοι οι πολίτες να έχουν εύκολη πρόσβαση να συμμετάσχουν σε έργα ΑΠΕ, είτε για ιδία χρήση είτε για διάθεση στο σύστημα ενώ ταυτόχρονα μπορεί να εφαρμοστεί πιλοτικά στην περιοχή μας το πρόγραμμα που εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες και αφορά στις ανακαινίσεις των κτιρίων (renovation wave). Άποψή τους είναι ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας μπορεί και οφείλει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις και να αποκτήσει θεσμικό ρόλο στο σχεδιασμό της απολιγνιτοποίησης.

 

Ως προς το θέμα των Νοσοκομείων του Ν. Κοζάνης, τα μέλη του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής εξέφρασαν την πεποίθηση ότι θα πρέπει κάθε μεγάλη πόλη να διαθέτει ένα σύγχρονο, πλήρως οργανωμένο και στελεχωμένο με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό Νοσοκομείο, πέρα από ανταγωνισμούς και τοπικές και ανούσιες αντιπαραθέσεις και ότι ιδιαίτερη ενίσχυση θα πρέπει να υπάρξει στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες στα κατά τόπους και πλησίον σε εκείνους Κέντρα Υγείας, πριν την διακομιδή τους σε μεγαλύτερα νοσοκομεία σε περίπτωση ανάγκης.

 

Τα μέλη του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θεωρούν άκρως απαραίτητη για την ανάπτυξη της περιοχής, την ενίσχυση όλων των δικτύων (οδικών, σιδηροδρομικών, αερογραμμών), καθώς χωρίς δίκτυα συνδυασμένων μεταφορών είναι αδύνατο τόσο να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις όσο και να καταστούν ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις της περιοχής μας και προτείνουν να καταστεί η Δυτική Μακεδονία μέσω της κατασκευής και ενίσχυσης όλων των υποδομών, διαμετακομιστικός κόμβος, καθώς διαθέτει τα χωροταξικά αυτά χαρακτηριστικά που τη βοηθούν σ’ αυτό.

 

Ξεχωριστή τέλος αναφορά υπήρξε από το κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ στην ανάγκη πραγματικής και ουσιαστικής αναβάθμισης του Πανεπιστημίου που πρέπει να αποτελέσει πυλώνα αναπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας.

 

Ακολούθησε συζήτηση για άλλα θέματα, όπως η έλλειψη ρήτρας απολιγνιτοποίησης στα χρηματοδοτικά προγράμματα, η αποκατάσταση των ορυχείων και οι υποχρεώσεις της ΔΕΗ, το κατά πόσο ήταν ορθό να ταυτιστεί η μετάβαση με τα εδάφη της ΔΕΗ, το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν διαθέσιμες εκτάσεις για να κατευθυνθούν εν δυνάμει επενδυτές, η ανάγκη ενεργειακής αυτονομίας των συνεταιρισμών και των παραγωγών, η συρρίκνωση του τεχνικού κλάδου, η προοπτική ανάπτυξης logistics και οι δυνατότητες που έχουν τα κοντινά σε μας λιμάνια, κα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας