Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Τη δέσμευση των φορέων της περιοχής για την προώθηση του Θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα ζητά το Δίκτυο Ενεργειακών Κοινοτήτων Οφeλος

Στις 3-6-2021 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργανώσαμε σε συνεργασία με την Π.Ε.Δ. Δυτ. Μακεδονίας, με τίτλο: «Ο ρόλος τους στην ενεργειακή δημοκρατία και την κοινωνικά δίκαιη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας», με ιδιαίτερα αξιόλογη συμμετοχή και με την παρουσία εκπροσώπων φορέων της περιοχής μας.

Σε συνέχεια της παραπάνω εκδήλωσης και επιδιώκοντας την προώθηση του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα με συμμετοχή των πολιτών και των επιχειρήσεων της περιοχής, αποστείλαμε σχέδιο Μνημονίου Συνεργασίας στην Περιφέρεια, στους Δήμους και την Π.Ε.Δ. Δυτ. Μακεδονίας ευελπιστώντας στη διαμόρφωση  μιας ουσιαστικής συνεργασίας προς όφελος της περιοχής.

Πιστεύουμε ακράδαντα πως, η κοινή δράση και η συνεργασία είναι η καλύτερη συνταγή για την προώθηση ουσιαστικών λύσεων προς όφελος των πολιτών της περιοχής μας, ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία που θα πρέπει να αξιοποιηθεί.

Το κείμενο του σχεδίου μνημονίου καταγράφει την ανάγκη, της ενεργοποίησης και τη συμμετοχής των πολιτών, των επιχειρήσεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης σε σχήματα Ενεργειακών Κοινοτήτων, της αντιμετώπιση του προβλήματος της Ενεργειακής Φτώχειας μέσω της αξιοποίησης του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων και της  διαμόρφωση ενός  τοπικού συνεταιριστικού οικοσύστηματος φιλικού προς την ανάπτυξη των Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Ενώ τέλος προτείνει την δέσμευση όλων των μερών ώστε:

  1. Να αποτελέσει η Δυτική Μακεδονία ένα πετυχημένο παράδειγμα ανάπτυξης των Ενεργειακών Κοινοτήτων με ευρεία συμμετοχή των πολιτών, των επιχειρήσεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
  2. Να προωθηθεί ένα κοινό πλαίσιο αιτημάτων προς τα αρμόδια υπουργεία για την υποστήριξη των Ενεργειακών Κοινοτήτων στη Δυτική Μακεδονία, δεδομένης της ανάγκης υποστήριξης της περιοχής και των πολιτών λόγω της απολιγνιτοποίησης.
  3. Να υπάρξουν κοινές δράσεις και να ενταχθούν οι Ενεργειακές Κοινότητες στον τοπικό αναπτυξιακό σχεδιασμό και να αποτελέσουν βασικό στοιχείο για τη Δίκαιη Μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας