Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

Δυτική Μακεδονία: Την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός αναβαθμισμένου δικτύου υγειονομικής φροντίδας και μιας σύγχρονης Μονάδας Υγείας καταδεικνύει η μελέτη σκοπιμότητας του Δήμου Κοζάνης

Η παρουσίαση των πρώτων ευρημάτων της  μελέτης σκοπιμότητας για τη δημιουργία ενός νοσοκομείου Τριτοβάθμιου Επιπέδου, στο πλαίσιο του ανασχεδιασμού και αναβάθμισης των υγειονομικών υπηρεσιών της Δυτικής Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 26 Ιουνίου 2021, στο Δημαρχείο, από τη μελετητική ομάδα της εταιρείας που έχει  αναλάβει την εκπόνησή της.

Τα στοιχεία παρουσίασε στο Δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα και τους συνεργάτες του, η project leader Τομέα Υγείας – Διευθύντρια Ανάπτυξης AscentiWay, Αγγελική Κατσάπη. Να σημειωθεί, ότι η μελέτη εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Οργάνωσης & Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Η κ. Κατσάπη ξεκινώντας την παρουσίασή της εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρωτοβουλία του Δήμου Κοζάνης να εκπονήσει τη συγκεκριμένη μελέτη, η οποία δίνει τη δυνατότητα να παρουσιαστεί η σωστή κατεύθυνση των πολιτικών υγείας σύμφωνα με τα σύγχρονα Ευρωπαϊκά και Διεθνή δεδομένα. Όπως επεσήμανε η επικεφαλής του πρότζεκτ «Στόχος της έρευνας ήταν να αξιολογηθεί ο τρόπος λειτουργίας των  ιατρονοσηλευτικών δομών της Δυτικής Μακεδονίας και η αντιπαραβολή του με τις σύγχρονες τάσεις και μοντέλα υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου».

Η Διευθύντρια Ανάπτυξης AscentiWay  αναφέρθηκε στην ύπαρξη ενός παρωχημένου συστήματος με αδυναμίες και υπογράμμισε ότι «Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν καταδεικνύουν την αναγκαιότητα αναμόρφωσης του υγειονομικού χάρτη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με τη δημιουργία ενός σύγχρονου δικτύου αναβαθμισμένων υπηρεσιών που θα καλύπτει απολύτως τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού. Το δίκτυο αυτό θα χαρακτηρίζεται από νέες υπηρεσίες που θα προστεθούν στις υφιστάμενες δομές καθώς και από τη δημιουργία μιας νέας υπερσύγχρονης νοσηλευτικής μονάδας».

Από την πλευρά του ο κ. Μαλούτας επεσήμανε, πως η παροχή υπηρεσιών υγείας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας πάσχει. Αναφορικά με την Κοζάνη, ο δήμαρχος ανέφερε πως «Είναι σαφές ότι το Μαμάτσειο Νοσοκομείο αποτελεί μία δομή που έχει κλείσει τον κύκλο της, με τη γεωγραφική κατανομή, αλλά και τους νέους οδικούς άξονες να έχουν αλλάξει τον τρόπο προσέγγισης της υγειονομικής περίθαλψης των πολιτών».

 «Θα πρέπει να αντιληφθούμε την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου μοντέλου υπηρεσιών και με τη δημιουργία ενός νοσοκομείου στον κόμβο της Εγνατίας Οδού με υψηλού επιπέδου προδιαγραφές, κατάλληλη στελέχωση και πλήρως προσβάσιμο. Το όφελος θα είναι κοινό για όλη τη Δυτική Μακεδονία με την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών να είναι κοινή για όλους, γι’ αυτό θα πρέπει να εργαστούμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε ο κ. Μαλούτας. Ο  Δήμαρχος Κοζάνης έκλεισε την τοποθέτησή του, τονίζοντας ότι «Θεμελιώδης μας στόχος είναι το αναβαθμισμένο δίκτυο υπηρεσιών υγείας και το νέο νοσοκομείο, να αποτελέσουν αναπτυξιακό πυλώνα στην πρόκληση της μεταλιγνιτικής εποχής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας