Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

Κορωνοϊός: Αυτό το σύμπτωμα προειδοποιεί για σοβαρή Covid-19

Τι έδειξε μελέτη με χιλιάδες εθελοντές. Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να εξελιχθεί η Covid-19 σε σοβαρή λοίμωξη σε όσους το παρουσιάζουν. Τι λένε οι ειδικοί.

Οι άνθρωποι που μολύνει ο νέος κορωνοϊός και εκδηλώνουν ένα συγκεκριμένο σύμπτωμα, διατρέχουν αυξημένο

κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρή Covid-19, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τους ηλεκτρονικούς ιατρικούς φακέλους χιλιάδων ασθενών με Covid-19. Όλοι τους είχαν εξεταστεί σε πέντε νοσοκομεία της Φλόριντα. Περισσότεροι από ένας στους δέκα εκδήλωσαν σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Όσοι από αυτούς είχαν παρουσιάσει νωρίς στην πορεία της λοίμωξης νοητική σύγχυση, είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά.

«Η αντιμετώπιση της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός προϋποθέτει έγκαιρη διάγνωση. Αυτή επιτυγχάνεται όταν μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα  που υποδηλώνουν μια επιθετική ή σοβαρή πορεία νόσου», δήλωσε  ο επικεφαλής ερευνητής Dr. David E. Marra, από το Τμήμα Κλινικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

«Ανακαλύψαμε ότι ορισμένα νευρολογικά προβλήματα, ιδίως η εγκεφαλοπάθεια, μπορεί να αποτελούν πρώιμη ένδειξη της σοβαρής Covid-19. Η εγκεφαλοπάθεια χαρακτηρίζεται από γενικευμένη νοητική σύγχυση και αποπροσανατολισμό. Με άλλα λόγια, ο ασθενής δεν φαίνεται να είναι καλά, δείχνει «χαμένος»», πρόσθεσε.

Η μελέτη

Η νέα μελέτη βασίσθηκε στους ιατρικούς φακέλους 36.615 ασθενών με επιβεβαιωμένη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Οι 4.417 από αυτούς (το 12%) είχαν σοβαρή Covid-19 και:

  • Χρειάσθηκαν νοσηλεία στην ΜΕΘ ή/και διασωλήνωση
  • Παρουσίασαν στην πορεία της νόσου επιπλοκές, όπως οξεία αναπνευστική δυσχέρεια, σήψη (σηψαιμία) ή σοβαρό φλεγμονώδες σύνδρομο

Οι ερευνητές αναζήτησαν στους ασθενείς τυχόν πρώιμα νευρολογικά συμπτώματα, όπως:

  • Εγκεφαλοπάθεια
  • Πονοκεφάλους
  • Ιλίγγους
  • Αγευσία (απώλεια γεύσης)
  • Ανοσμία (απώλεια όσφρησης)
  • Οξεία εγκεφαλοαγγειακή νόσο

Ως πρώιμα θεωρήθηκαν τα νευρολογικά συμπτώματα που εμφανίστηκαν 14 ημέρες πριν από τη διάγνωση έως 8 ημέρες μετά από αυτήν. Τα νευρολογικά συμπτώματα εξετάστηκαν επισταμένως, επειδή προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει πως είναι ενδεικτικά της πορείας που θα έχει η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Η νοητική σύγχυση

Όντως, η νέα μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς που τελικά εκδήλωσαν σοβαρή Covid-19 είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάζουν πρώιμα νευρολογικά συμπτώματα. Ωστόσο αυτό δεν ίσχυε για όλα: ορισμένα συσχετίσθηκαν με ηπιότερη νόσο.

Στην πραγματικότητα, όσοι είχαν εγκεφαλοπάθεια νωρίς στην νόσο, είχαν πολύ αυξημένες πιθανότητες να αρρωστήσουν τελικά βαριά. Αντιθέτως, όσοι είχαν ανοσμία (απώλεια όσφρησης) είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να περάσουν ελαφριά τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.

«Οι ασθενείς με εγκεφαλοπάθεια μπορεί να μην αναγνωρίζουν που βρίσκονται. Ή μπορεί να νιώθουν σύγχυση για τους ανθρώπους που τους περιβάλλουν», εξήγησε ο Dr. Marra. «Μπορεί επίσης να μην γνωρίζουν την ημερομηνία ή να έχουν ξεχάσει πρόσφατα γεγονότα. Αν ένας ασθενής έχει νοητική σύγχυση ασυνήθιστη γι’ αυτόν, αυτό είναι ύποπτο για οξεία δυσλειτουργία του εγκεφάλου».

Τα συμπτώματα της εγκεφαλοπάθειας τυπικά εκδηλώνονταν λίγες ημέρες πριν ή ταυτοχρόνως με την ραγδαία επιδείνωση της Covid-19. Επομένως, η προσεκτική παρακολούθηση της νοητικής κατάστασης των ασθενών μπορεί να δείξει εγκαίρως σε ποιους επίκειται επιδείνωση, εκτίμησε.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Critical Care Explorations.

Πηγή: iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας