Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης και το ΣΕΕΕΝ πραγματοποίησαν παρέμβαση ώστε να σταματήσουν οι εργασίες λόγω καύσωνα

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης και το ΣΕΕΕΝ πραγματοποίησε παρέμβαση στα εργοτάξια της περιοχής μας (φωτοβολταικά πάρκα, Μονάδα ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V, αρχαιολογικές ανασκαφές, εργοτάξιο αποθείωσης ΑΗΣ Άγιου Δημητρίου 5 κ.α) καθώς και στην διεύθυνση του ΛΚΔΜ, στην επιθεώρηση εργασίας, ώστε να σταματήσουν οι εργασίες μετά τις 12:00

και να καταβληθούν  κανονικά τα ημερομίσθια των εργαζομένων τις ημέρες Τετάρτη 30/6 και Πέμπτη 1/7 λόγω των υψηλών θερμοκρασιών καθώς υπάρχει κίνδυνος για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. 

Επίσης χρειάζεται με ευθύνη του κράτους και των εργοδοτών κατά την διάρκεια του καλοκαιριού να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συναδέλφων για αυτό:

Απαιτούμε:

1.       Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 οC. Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους. Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία περικοπή.

2.       Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.

3.       Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.

4.       Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους. Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων, πιο συχνά διαλλείματα χωρίς καμία μεταβολή στο ωράριο εργασίας.

5.       Ίδρυση κρατικού σώματος γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας ενταγμένου σε ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της ΥΑΕ.

6.       Εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από το Γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφάλειας και εφαρμογή από τους εργοδότες, όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

 

Κοζάνη 30.6.2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας