Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Οι παραγωγοί της Κοζάνης έχουν κάθε δικαίωμα επί του ΠΟΠ κρόκος Κοζάνης - η απάντηση του Επιτρόπου Γεωργίας της Ε.Ε.

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης με παρέμβαση προς την Κομισιόν ζήτησε να ενημερωθεί για τις δυνατότητες υποστήριξης και επέκτασης της παραγωγής κρόκου Κοζάνης ΠΟΠ. Η απάντηση προς τον Ευρωβουλευτή ήρθε από τον ίδιο τον Επίτροπο Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι, ο οποίος αναγνωρίζει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και δηλώνει ότι οι παραγωγοί της Κοζάνης έχουν αποκλειστικά δικαιώματα επί της ονομασίας "Κρόκος Κοζάνης".

 

Με το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ ), η Ελλάδα δύναται να παρέχει στήριξη για συμβουλευτικές υπηρεσίες, συμμετοχή σε συστήματα ποιότητας, επενδύσεις σε υλικά στοιχεία ενεργητικού, επενδύσεις στη μεταποίηση/εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων και σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών.

 

Ο Εμμανουήλ Φράγκος κατόπιν της συνάντησης της Επιτροπής Γεωργίας δήλωσε: "Ο Κρόκος Κοζάνης πρέπει να "διεκδικείται" διαρκώς. Αποτελεί γεωργικό προϊόν με υψηλότατες αποδόσεις και δυναμική, να δημιουργήσεις υπερ-διπλάσιες θέσεις εργασίας γύρω από την παραγωγή του στα 16 κοζανίτικα χωριά, πρώτα μέσα από την ενίσχυση των οργανώσεων παραγωγών, και με καθετοποίηση παραγωγής, καινοτόμο προώθηση, καλύτερη σύνδεση με την έρευνα και αγροτουρισμό."

 

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης πρόσθεσε ότι "Οι οργανώσεις παραγωγών αποτελούν κλειδί για της διεκδίκηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων" και ότι "ευθύνη των ελληνικών αρχών είναι να διαφυλάξουν το προϊόν από προσπάθειες ελληνοποιήσεων σαφράν από το Ιράν και το Αφγανιστάν, όσο αυξάνει η παραγωγή εκεί."

 

Τονίζεται ότι η παρέμβαση αυτή του Εμμανουήλ Φράγκου εντάσσεται σε μια σειρά δράσεων υποστήριξης των νέων αγροτών. Δυστυχώς η διαρκής αλλαγή πλαισίων φορολόγησης στην Ελλάδα και οι αναταράξεις στη διεθνή αγορά, θέτουν επιπλέον προκλήσεις για τους αγρότες.

 

* Επισυνάπτεται η απάντηση του Πολωνού Επιτρόπου Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι και η ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή.

 

 

EL

E-002383/2021

Απάντηση του κ. Wojciechowski

εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(23.6.2021)

 

Τα επιχειρησιακά προγράμματα για τις αναγνωρισμένες οργανώσεις παραγωγών στον τομέα των οπωροκηπευτικών (ο κρόκος υπάγεται στο συγκεκριμένο καθεστώς) στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, στην ενίσχυση των εμπορικών αξιών των προϊόντων και στην προσαρμογή στις απαιτήσεις της αγοράς, από άποψη ποιότητας και ποσότητας.

 

Επιπλέον, τα επιχειρησιακά προγράμματα για τις οργανώσεις παραγωγών οπωροκηπευτικών χρηματοδοτούνται συνήθως κατά 50 % από τους παραγωγούς και κατά 50 % από κονδύλια της ΕΕ.

 

Η καταχώριση της ονομασίας «Κρόκος Κοζάνης» ως προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης διασφαλίζει ότι οι παραγωγοί της Κοζάνης έχουν αποκλειστικά δικαιώματα επί της ονομασίας αυτής. Οι παραγωγοί μπορούν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις για την ανάπτυξη, την εμπορία και την εξαγωγή του προϊόντος τους με απόλυτη βεβαιότητα ότι η ονομασία δεν μπορεί να αξιοποιηθεί από παραγωγούς κρόκου που δεν προέρχεται από την Κοζάνη.

 

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ[1]), μέσω του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020, η Ελλάδα παρέχει στήριξη για συμβουλευτικές υπηρεσίες, νέα συμμετοχή σε συστήματα ποιότητας, επενδύσεις σε υλικά στοιχεία ενεργητικού, επενδύσεις στη μεταποίηση/εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων και σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών. Τα μέτρα αυτά έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους γεωργούς να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των αγορών, να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους και να βελτιώσουν την οικονομική αποδοτικότητα της γεωργικής εκμετάλλευσης. Η Επιτροπή δεν διαθέτει πληροφορίες σχετικά με μεμονωμένους γεωργούς που πληρούν τις προϋποθέσεις και/ή έχουν υποβάλει αίτηση για μεμονωμένα μέτρα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας