Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Διήμερο Οργανώσεων ΚΚΕ - ΚΝΕ Δυτικής Μακεδονίας

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Δυτική Μακεδονία οργανώνουν και φέτος επίσκεψη σε ένα από τα πιο όμορφα αλλά και με την πιο βαριά ιστορία μέρη της περιοχής, στην περιοχή του Γράμμου στην Καστοριά, το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Ιούλη, με κεντρικό σταθμό την επίσκεψη στο νοσοκομείο του ΔΣΕ.

        Είναι η συνέχεια των προσπαθειών στην περιοχή ώστε η εργατική τάξη, ο λαός και η νεολαία να διδαχθεί από την ιστορία του τόπου, να εμπνευστεί από την ηρωική δράση των κομμουνιστών τότε και τώρα, να βγάλει πολύτιμα συμπεράσματα για την πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση, να γνωρίσει τη φύση και τα μοναδικά τοπία της περιοχής.

        Διδασκόμαστε από την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ (1946 - 1949), τους δεκάδες χιλιάδες μαχητές και τις μαχήτριες που έγραψαν σελίδες απαράμιλλου ηρωισμού. Τους χιλιάδες νέους και τις νέες που με μαχητικότητα έδρασαν στον ΔΣΕ. Τον ΔΣΕ στελέχωσαν απλοί λαϊκοί άνθρωποι, εργάτες και εργάτριες, άντρες και γυναίκες της υπαίθρου. Τον στήριξε ο ίδιος ο λαός με εφόδια, με έμψυχο δυναμικό, με κάθε είδους βοήθεια.

        Μετά την απελευθέρωση της χώρας από τη φασιστική κατοχή, σε όλο τον ελλαδικό χώρο οργίαζαν οι συμμορίες που καταδίωκαν τους αγωνιστές για να τσακίσουν το εργατικό - λαϊκό κίνημα και το ΚΚΕ. Τις στελέχωναν συνεργάτες των κατακτητών και πληρωμένοι δολοφόνοι, τους οποίους προστάτευαν τα αστικά πολιτικά κόμματα και οι κρατικοί μηχανισμοί με τη συνδρομή του βρετανικού στρατού.

        Το ΚΚΕ και το εργατικό - λαϊκό κίνημα βρέθηκαν μπροστά στο αμείλικτο δίλημμα: Υποταγή ή νέος ξεσηκωμός. Επέλεξαν να βαδίσουν τον δρόμο της σύγκρουσης και όχι αυτόν της υποταγής και της ταπείνωσης.

        Ο αγώνας του ΔΣΕ ήταν απάντηση του ΚΚΕ στο όργιο της αστικής βίας που επιχειρούσε να ανατρέψει τον συσχετισμό που είχε διαμορφωθεί την περίοδο της Κατοχής και της Απελευθέρωσης. Ξεκίνησε ως αγώνας πίεσης για δημοκρατικά μέτρα, αλλά αντικειμενικά γενικεύτηκε σε ένοπλη ταξική σύγκρουση.

        Ο ΔΣΕ έσωσε την τιμή του λαού και του ΚΚΕ. Ο τρίχρονος αγώνας του ΔΣΕ υπήρξε αναγκαίος, δίκαιος, διεθνιστικός. Εξέφραζε τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού και της νεολαίας, ενάντια στα συμφέροντα των εκμεταλλευτών και καταπιεστών της.

        Η δράση του ΔΣΕ αποτέλεσε τον μεγαλύτερο κίνδυνο που έχει γνωρίσει η αστική κρατική εξουσία για την ίδια της την ύπαρξη. Ο αγώνας του ΔΣΕ αποτελεί μία από τις κορυφαίες εκδηλώσεις της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα.

 

Στον ίδιο δρόμο συνεχίζουμε!

 

        Εμπνεόμαστε από τις αξίες και τα ιδανικά που γαλούχησαν τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ. Ο ΔΣΕ στηριζόταν στη συνειδητή δράση και πειθαρχία. Ο αγώνας του σε μεγάλο βαθμό εμπνεόταν από τα ιδανικά του ΚΚΕ για κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του, ενάντια σε ντόπιους και ξένους δυνάστες.

        Η ηρωική τους στάση, το ηθικό τους πηγάζουν από την πίστη ότι ο τροχός της κοινωνίας θα πάει προς τα μπρος, ότι ο καπιταλισμός - το σύστημα που γεννά για τους πολλούς τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τους πολέμους, ενώ δίνει τα πλούτη και τη χλιδή στους λίγους - θα δώσει τη θέση του σε μια άλλη κοινωνία, που θα την επιβάλει ο ίδιος ο λαός. Μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς πολέμους, χωρίς φτώχεια, όπου ο άνθρωπος θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες για να καλύπτει τις ανάγκες του. Συνεχίζουμε αυτόν τον αγώνα στο πλευρό του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καλώντας μαζί μας κάθε εργαζόμενο, άνεργο, τους μαθητές και φοιτητές από τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, για να χτίσουμε την κοινωνία "στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων".

 

Το πρόγραμμα του Διημέρου

Σάββατο 3/7

12 μ. άφιξη στον χώρο της κατασκήνωσης.

6 μ.μ. εκδήλωση στη Σπανούρα Κοτύλης για τους τρεις νεκρούς μαχητές του ΔΣΕ.

9 μ.μ. μουσική βραδιά στην πλατεία Νεστορίου με τα «Χάλκινα Ηχοχρώματα».

Κυριακή 4/7

9 π.μ. πεζοπορία στον χώρο του νοσοκομείου του ΔΣΕ. Παρουσίαση για το Υγειονομικό του ΔΣΕ.

4 μ.μ. αναχώρηση των κατασκηνωτών.

  • Η κατασκήνωση θα γίνει στο Νεστόριο, στον χώρο του «River Party». Για συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Διημέρου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και στα τηλέφωνα: 6984580879 και 6940145870.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας