Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Φτωχότερη η γεωπονική κοινότητα από την απώλεια του Ιωάννη Χατζηχαρίση από το Βελβεντό

Φτωχότερη είναι η γεωπονική και γενικότερα η επιστημονική κοινότητα μετά την απώλεια του διαπρεπούς ερευνητή δενδροκομίας, Ιωάννη Χατζηχαρίση, ο οποίος απεβίωσε την Δευτέρα 21 Ιουνίου σε ηλικία 78 ετών. 

Ο Ιωάννης Χατζηχαρίσης εδραίωσε την επιστημονική σκέψη και θεώρηση στην καλλιέργεια της κερασιάς, ενώ διετέλεσε Διευθυντής

επί 15 έτη (1992-2007) στο Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας (σημερινό Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ). Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βελβεντό Κοζάνης και αποφοίτησε από τη Γεωπονική Σχολή του Α.Π.Θ. Διορίστηκε το 1972 στο Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας όπου υπηρέτησε ως ερευνητής για 36 περίπου χρόνια, ως τη συνταξιοδότησή του, το Μάρτιο του 2007. Ανέλαβε τα καθήκοντα του Διευθυντή του Ινστιτούτου έχοντας την βαθμίδα του Αναπληρωτή Ερευνητή το έτος 1992 και διετέλεσε ως Διευθυντής μέχρι τη συνταξιοδότησή του, με μία εξαμηνιαία μόνο διακοπή.

Σημαντικά αντικείμενα του ερευνητικού του έργου ήταν:

  • Η αξιολόγηση ξενικών ποικιλιών κερασιάς και βυσσινιάς. Η δημιουργία νέων ποικιλιών με ελεγχόμενες διασταυρώσεις και η επισήμανση, μεταφορά στο Ινστιτούτο και μελέτη γονοτύπων από τον ελλαδικό χώρο, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο γενετικό ενδιαφέρον και προσφέρονται για υποκείμενα ή βελτίωση ποικιλιών, εργασίες μακροχρόνιες οι οποίες δεν αποπερατώθηκαν ακόμη για να κοινοποιηθούν.
  • Η μελέτη, προσαρμογή και ανάπτυξη της τεχνολογίας του Συστήματος της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στις συνθήκες της χώρας μας.
  • Η εξερεύνηση του μεγαλύτερου μέρους της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας, για την επισήμανση, χαρτογράφηση και συλλογή γηγενούς ή παραδοσιακού γενετικού υλικού πυρηνοκάρπων, προκειμένου να αξιοποιηθεί μελλοντικά σε προγράμματα βελτίωσης ποικιλιών και υποκειμένων.
  • Η δημιουργία στο Ι.Φ.Δ. Τράπεζας Διατήρησης Γενετικού Υλικού Φυλλοβόλων Οπωροφόρων.
  • Η σύνταξη μελετών αναδιάρθρωσης δενδρωδών καλλιεργειών κλπ.

 Πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας