Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Καλλιόπη Βέττα: Να διασφαλιστεί το απόρρητο της ποινικής διαδικασίας – Όχι στην «κίτρινη» δημοσιογραφία – Κατάθεση Κοινοβουλευτικής Ερώτησης από τον ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα συνυπέγραψε, μαζί με 30 ακόμη Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ, κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης με θέμα «Διασφάλιση του απορρήτου κατά την ποινική διαδικασία».

 

Στην ερώτηση γίνεται αναφορά στην αναγκαιότητα να διασφαλιστεί το απόρρητο της προανακριτικής διαδικασίας. Συγκεκριμένα, με αφορμή την στυγερή δολοφονία της νεαρής γυναίκας στα Γλυκά Νερά, πλείστα Μ.Μ.Ε. της χώρας δημοσιεύουν -κατά παράβαση κάθε κείμενης νομοθεσίας- ανακριτικό υλικό (καταθέσεις, ημερολόγια κλπ), δίνοντας έμφαση σε προσωπικά δεδομένα του θύματος, γεγονός που είναι καταφανώς απαράδεκτο, όχι μόνο νομικά αλλά και ηθικά.

Σε μια περίοδο, δε, που η έμφυλη βία έχει πολλά πρόσωπα και αποδέκτες, είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί ότι η προανακριτική διαδικασία θα τηρηθεί στο έπακρον ώστε να προφυλαχθεί η αξιοπρέπεια, αλλά και ο νομικός μας πολιτισμός.

Παράλληλα, στην ερώτηση, γίνεται μνεία στην εκμετάλλευση της διαρροής από τον «κίτρινο» Τύπο που σπεύδει να δημοσιοποιήσει το υλικό, προκαλώντας αποτροπιασμό και αποστροφή στους πολίτες.

Γι΄ αυτό τον λόγο ζητείται από τον αρμόδιο Υπουργό η εφαρμογή των άρθρων 251 και 252 του Ποινικού Κώδικα, ώστε να ελεγχθούν οι υπεύθυνοι για την διαρροή του υλικού.

 

Συγκεκριμένα, τίθενται τα εξής ερωτήματα

1.Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να αναζητηθούν ευθύνες για το διαρραγέν απόρρητο τους δικογραφίας του εγκλήματος της ανθρωποκτονίας στα Γλυκά Νερά;

2.Σκοπεύετε να λάβετε πρωτοβουλίες προκειμένου να προστατευθεί το απόρρητο των δικογραφιών από τους μη έχοντες έννομο συμφέρον με την εκάστοτε δικογραφία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας