Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

Μπήκε στα « σκαριά» το αρδευτικό Βόρειας Ζώνης λίμνης Πολυφύτου

Τις προμελέτες του γιγαντιαίου αρδευτικού της Βόρειας Ζώνης λίμνης Πολυφύτου προϋπολογισμού 580.284,00€ (με Φ.Π.Α 24%) για υποβολή πρότασης στο ΕΑΠ 2012-2016, εισηγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης Γρηγόρης Τσιούμαρης.
Η νέα Περιφερειακή Αρχή στο ξεκίνημά της έφερε ως θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 16ης Οκτωβρίου 2019 τις προκαταρκτικές μελέτες του κορυφαίου αυτού έργου σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας, σηματοδοτώντας την πρόθεσή και το όραμά της να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίησή του αφού καθυστέρησε εδώ και αρκετά χρόνια.
Έτσι, στις 26/1/2021 παραδόθηκαν οι προκαταρκτικές μελέτες από την ΑΝ.ΚΟ, στις 31/12/2020 εντάχθηκε στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων η οριστική μελέτη του έργου προϋπολογισμού 1.300.000,00€ και στις 28/5/2021 εντάχθηκαν οι απαιτούμενες προμελέτες του έργου.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου προεκτιμάται στα 90.000.000 € (συνημμένος προϋπολογισμός).
Προτείνεται η εφαρμογή πρακτικών γεωργίας μειωμένων εισροών, που οδηγεί σε επαρκείς υποδομές άρδευσης 50.000 στρεμμάτων, με δυνατότητα επέκτασης στα 62.000 στρέμματα και προεκτιμώμενο προϋπολογισμό στα 109.000.000 €, ώστε να καλυφθεί το σύνολο της καλλιεργήσιμης έκτασης κάτω των 400μ. υψόμετρο.
Είναι δυνατή η σημειακή επέκταση του αρδευτικού και πάνω από την ισοϋψή των 400m, όπως η περιοχή αναδασμού Άνω και Κάτω Κώμης, το αρδευτικό Μεσιανής, το αρδευτικό Αιανής, το αρδευτικό Λευκάρων, με διατήρηση σταθερής της συνολικής αρδευόμενης έκτασης.
Μέσω ενεργειακού συμψηφισμού με πρόβλεψη κατασκευής φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 5 MW για τα 50.000 στρ. και 6,21 MW για τα 62.000 στρ., μπορεί να καλυφθεί η συνολική ενεργειακή δαπάνη λειτουργίας.
Είναι δυνατή η τροφοδότηση με νερό του υφιστάμενου αρδευτικού Σερβίων από τον ταμιευτήρα Ιλαρίωνα, μετά από αύξηση κατά 420.000,00 € της συνολικής δαπάνης του έργου και με δυνατότητα κάλυψης άνω του 50% των αρδευτικών αναγκών του αρδευτικού Σερβίων και ελάττωση της ενεργειακής δαπάνης του αρδευτικού Σερβίων που εκτιμάται περισσότερο από 20%.
Προτείνεται η εξέταση της δυνατότητας για χρήση των υποδομών του υποβρύχιου αντλιοστασίου της ΔΕΗ στη λίμνη Πολυφύτου, ώστε να αποφευχθεί η κατασκευή και επιπρόσθετου τέτοιου αντλιοστασίου στη λίμνη Πολυφύτου. Ωστόσο θα απαιτηθεί η κατασκευή νέου αντλιοστασίου ανύψωσης του νερού στη δεξαμενή τομέα Βαθυλάκκου του προτεινόμενου έργου, δεδομένου ότι δεν κρίνεται συμφέρουσα η χρήση των υφιστάμενων αντλιών της ΔΕΗ, λόγω του μεγάλου μεγέθους τους που έχουν δυνατότητα ανύψωσης στα 500 μέτρα.
Προτείνεται να διερευνηθεί η δημιουργία φορέα υλοποίησης του μεγάλου αυτού αρδευτικού δικτύου, σύμφωνα με τις προβλέψεις στη νομοθεσία, όπως π.χ. ΓΟΕΒ.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ναι ναι σωστό να γινει αρδευτικο. Πρέπει να αρδευονται τα φωτοβολταϊκα που θα γεμίσουν την βόρεια ζώνη Πολυφύτου ώσπου να ξεκουνηθείτε να κάνετε κάτι κύριε Τσούμαρη. Ορίστε οι προκοπές σας για την ευρύτερη περιοχή Σερβίων φαίνονται εδώ. Μόνοι σας τα γράφετε.
https://www.pdm.gov.gr/ypovoli-protaseon-apo-tin-perifereia-dytikis-makedonias-se-proskliseis-toy-programmatos-antonis-tritsis/?fbclid=IwAR0whzOJuk47hkReMjxuBWtK33ghfyiT9Exvua40d5wgP_AJJOn_26BgrvE&doing_wp_cron=1623512812.9660120010375976562500

Ανώνυμος είπε...

Από τη μια οι δυνατότητες υπάρχουν. Διαβάστε εδώ.
https://www.anko-eunet.gr/articles/el/News/atpage/1/readabout/sustima-diaxeirisis-kai-elegxou---kanones-epileksimotitas-dapanon-gia-ta-programmata-tou-ethnikou-programmatos-anaptuksis-epa-2021-2025
Από την άλλη κάποιοι της Περιφέρειας που δημοσιευει το πρόγραμμα με τα 10 δις ξέχασαν να ξυπνήσουν.
Καλησπέρα Βαγγέλη. Φασούλια βράζω.

Ανώνυμος είπε...

Φαραωνικό εργα κατά Ελευθερίου
Επενδυσει ο χυτά αμιάντου και οι ανοιχτές πισίνες
Χαμπάρι δεν είχε πάρει για την Μεσσιανη
Έρχονται και τα νέα φουρφουρια
Αλλά φταίει η περιφέρειά
Πάντα άλλος φταιει

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

Πάλι άφαντος ο Δημαρχος Σερβιων...απων...ανυπαρκτος...απο εργο μηδεν...εργα δικα του τα κανουν αλλοι. Αλλα ειπαμε Δημος Σερβιων ειναι μονο τα Σερβια ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ. Δεν πειραζει ομως θα το καταλαβει στις εκλογες ποιος ειναι ο Δημος Σερβιων!!!

Ανώνυμος είπε...

Η άλλη έβγαλε ευχαριστώ επειδή έδωσαν στο χωριό της εκατό μπουκάλια νερό αλλά δεν βγάζει λέξη που πάνε να κάνουν το χωριό της χωματερή αμιάντου....

Ανώνυμος είπε...

Γιατί ο δημαρχάρας που κάνει στο φβ αντιπολίτευση στην τωρινή αντιπολίτευση που ήταν δημοτική αρχή όχι την προηγούμενη περίοδο αλλά την προ-προηγούμενη και ήταν και ο ίδιος μέλος της; Δηλαδή κάνει αντιπολίτευση στον εαυτό του που ήταν δημοτική αρχή πριν από 10 χρόνια !!!!! και τελείωσε η θητεία τους πριν από 7 χρόνια!!!!!

Ανώνυμος είπε...

χαχαχαχαχα καλό καλό

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧ

Το Προφίλ μας