Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Independent: Αυτές είναι οι 18 πιο διεφθαρμένες χώρες στον ανεπτυγμένο κόσμο -Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Την τέταρτη θέση στη διαφθορά μεταξύ των πιο πλούσιων δημοκρατικών χωρών, στο πλαίσιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, κατέχει η Ελλάδα. Η κατάταξη στην έρευνα του Business insider, που δημοσιεύει ο Independent, έγινε με βάση τις πιο πλούσιες δημοκρατικές χώρες του ΟΟΣΑ, από τις οποίες επέλεξε εκείνες με τα υψηλότερα επίπεδα διαφθοράς, με βάση τα στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας.

Στην Ελλάδα, το φακελάκι αποτελεί μια διαδεδομένη πρακτική για καλύτερη εξυπηρέτηση, σημειώνεται στο άρθρο, με βάση το οποίο η χώρα μας καταλαμβάνει την τέταρτη θέση, αμέσως μετά την Ιταλία.
Οι πιο διεφθαρμένες χώρες στον ανεπτυγμένο κόσμο είναι:
18) Ιρλανδία
17) Ιαπωνία
16) Χιλή
14) Γαλλία - Η Γαλλία έχει γίνει ελαφρώς λιγότερο διεφθαρμένη κατά το περασμένο έτος.
13) Πορτογαλία - Σε μια έρευνα της Ernst & Young, τον Ιούνιο του 2015, το 83% των Πορτογάλων πολιτών δήλωσε ότι η διαφθορά και η δωροδοκία είναι ευρέως διαδεδομένες στη χώρα τους. Το 2014, ο πρώην πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες συνελήφθη με την υποψία της φορολογικής απάτης και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.
12) Πολωνία - Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, η διαφθορά ανάμεσα στους πολιτικούς αποτελεί μια πρόκληση για να αποκτήσουν τα οφέλη και τις πρακτικές νεποτισμού και ευνοιοκρατίας.
11) Ισραήλ - Η φτωχότερη χώρα του ΟΟΣΑ είναι επίσης μία από τις πιο διεφθαρμένες της. Τον Μάιο του 2015, ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρ είχε καταδικαστεί για παράνομη λήψη πάνω από $ 150.000 από έναν Αμερικανό μεγιστάνα.
10) Σλοβενία ​​- Υπήρξαν πολλά υψηλού προφίλ σκάνδαλα διαφθοράς στη Σλοβενία ​​τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, το 2013 και το 2014 υπήρξαν μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα και του ηγέτη της αντιπολίτευση Ζόραν Γιάνκοβιτς, επειδή είχαν κατηγορηθεί για την αποτυχία να δηλώσουν σωστά την προσωπική τους περιουσία.
9) Ισπανία - Πριν από την πρόσφατη επανεκλογή του, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι είχε κατηγορηθεί για διαφθορά από εξέχουσες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης.
8) Τσεχική Δημοκρατία - Η βαθμολογία φαίνεται να αντικατοπτρίζει το τέλος ενός σκανδάλου πολιτικής διαφθοράς, το 2013, που οδήγησε στη συνέχεια στην παραίτηση του πρωθυπουργού Νέτσας.
7) Νότια Κορέα - Η διαφθορά ήταν ένα μεγάλο θέμα στη Νότια Κορέα το 2015. Ο πρωθυπουργός Lee Wan-Koo αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Απρίλιο, αφού κατηγορήθηκε για δωροδοκία στο σημείωμα αυτοκτονίας διακεκριμένου επιχειρηματία.
6) Ουγγαρία - Η πρακτική της δωροδοκιάς σε γιατρούς και χειρουργούς είναι ευρέως διαδεδομένη στη χώρα.
5) Σλοβακία - Τα τελευταία χρόνια, πολιτικοί, αξιωματούχοι και στελέχη επιχειρήσεων είχαν κατηγορηθεί για δωροδοκία και δωροληψία.
4) Ελλάδα - Η διαφθορά στην Ελλάδα έχει μειωθεί από έρευνα του περασμένου έτους, με τη χώρα να έχει σημειώσει 46 πόντους σε σύγκριση με τους 43 την τελευταία φορά. Το φακελάκι, ένα όρος της καθομιλουμένης για δωροδοκίες προκειμένου να έχει κανείς καλύτερη εξυπηρέτηση, είναι διαδεδομένο στη χώρα.
3) Ιταλία - Η διαφθορά στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης συνδέεται συχνά με τον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για διαφθορά πολλές φορές, είχε καταδικαστεί για φορολογική απάτη το 2013 και κρίθηκε ένοχος για δωροδοκία ενός γερουσιαστή το 2015.
2) Τουρκία - Η Τουρκία κατατάσσεται ως η πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη. Το 2013, η χώρα συγκλονίστηκε από ένα τεράστιο σκάνδαλο που περιλαμβάνει τον διευθυντή μιας κρατικής τράπεζας, και πολλοί ανώτεροι άνθρωποι των επιχειρήσεων φέρεται να συμμετείχαν σε δωροδοκία, απάτη, λαθρεμπόριο και ξέπλυμα χρήματος.
1) Μεξικό - Μέχρι στιγμής, πιο διεφθαρμένη χώρα του ΟΟΣΑ είναι το Μεξικό, με βαθμολογία μόλις 35 πόντους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας