Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Δύσκολα αλλά κρατιούνται οι τιμές των επιτραπέζιων ροδάκινων. Νίκος Κουτλιάμπας: ελαφρώς αυξημένες οι τιμές σε σχέση με πέρυσι

Αισθητή είναι η ζήτηση απ’ το εξωτερικό για τα επιτραπέζια ροδάκινα των συνεταιρισµών σε Βελβεντό και Τύρναβο, που εδώ και ένα δεκαπενθήµερο έχουν µπει στην αγορά, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda. Μάλιστα, τόσο η ζήτηση όσο και οι τιµές που δίνονται για τα ροδάκινα προς εξαγωγή είναι ελαφρώς αυξηµένες σε σχέση µε την περσινή σεζόν, αναφέρει ο Νίκος Κουτλιάµπας, πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού και ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, Αθανάσιος Χαλούλης.
Ωστόσο, όπως προσθέτουν, ακόµα είµαστε στην αρχή της σεζόν και δεν µπορούν να συναχθούν ασφαλή συµπεράσµατα για την πορεία των τιµών.

Προς το παρόν η παραγωγή στην Ελλάδα φαίνεται ελαφρώς µειωµένη από πέρυσι. Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε τον κ. Κουτλιάµπα, εκεί η παραγωγή είναι µειωµένη, κατά 20-25%, απ’ τα καλά επίπεδα που αναµένονταν.

Στο Τύρναβο η παραγωγή είναι µειωµένη όσον αφορά τις µεσοπρώιµες ποικιλίες λόγω των υψηλών θερµοκρασιών φέτος που σόκαραν τα δέντρα και οδήγησαν και στην παραγωγή µεγάλης ποσότητας µικρόκαρπων ροδάκινων. 
«Αυτή τη στιγµή ο παραγωγός πληρώνεται έναντι 35-45 λεπτών το κιλό για τις πρώιµες ποικιλίες», σηµειώνει η υπεύθυνη εµπορίας του Αγροτικού Συνεταιρισµού Νάουσας, Αθανασία Σερντάρη, προσθέτοντας πως λόγω της απώλειας της ρωσικής αγοράς, φέτος υπάρχει µεγαλύτερη γεωγραφική διασπορά των πωλήσεων, καθώς ο Συνεταιρισµός στέλνει ροδάκινα σε περισσότερες αγορές απ’ ό,τι πέρυσι (Γερµανία, Ολλανδία, Πολωνία κ.ά.).

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οι προβλέψεις κάνουν λόγο για µείωση των ροδάκινων κατά 5% και των νεκταρινιών κατά 8% σε σχέση µε πέρυσι και κατά 20% και 7% αντίστοιχα αν συγκρίνουµε την αναµενόµενη φετινή παραγωγή µε τον µέσο όρο των τελευταίων 5 ετών.

Πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας